Skocz do zawartości
zala666

Planowanie zaopatrzenia domu jednorodzinnego w internet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie remontu domu jednorodzinnego, parter + piętro + ogród. Zamierzam rozmieścić po domu kable do internetu w ścianach(gniazdka) oraz puścić sygnał po WiFi. Ilość gniazdek w domu wyszła~12szt. Rozmieszczenie gniazdek jest już rozplanowane. Niestety póki co jestem skazany na Neostradę z livebox TP, nie mam za bardzo alternatywy dla tego dostawcy w okolicy. Budowa sieci (urządzenia, okablowanie) ma pozwolić na późniejsza rozbudowę, oraz zapewnić możliwość uzyskiwania wysokich transferów w przyszłości. Nie ukrywam, że chciałbym aby zasięg WiFi obejmował dokładnie cały dom, oraz ogród. Ogród jest terenem otwartym, bez przeszkód wyższych niż 1m o wymiarach ok 15X20m. Dom parter 190m, piętro 100m. Tyle ogólnego zarysu sytuacji.

Z funkcji na których mi zależy: (chyba ze przekonacie mnie, że któraś nie ma sensu bądź tez jest całkowicie nieopłacalna)

1. Wifi w standardzie N

2. Całkowite pokrycie domu zasięgiem WiFi + ogród

3. Możliwość podłączenia w przyszłości telefonu VOIP. Nie wiem czy router ma mieć funkcję VOIP, czy podłączyć później bramkę ze słuchawką...

4. Drukarka podłączona do sieci tak by każdy mógł z niej korzystać niezależnie od tego gdzie w domu podłączy się do internetu.

5. Możliwość podłączenia dysku sieciowego, bądź też jakiegoś sieciowego serwera typu NAS, z możliwością konfiguracji, obsługą p2p, bittorrent.

6. Dostęp do dysku sieciowego przez internet z zewnątrz( np z pracy, podróży)

7. Możliwość podłączenia w przyszłości kamery IP(baaaardzo dłuuuga przyszłość). Pod co ja podłączyć? Czy będzie możliwość by zapisywała obraz na dysku sieciowym?

8. Ethernet powinien działać w szybkości Gbit/Wiem że to zwiększa koszy urządzeń/

Koncepcja urządzeń do rozprowadzenia internetu jest następująca.

sygnał od TP -> Router z modemem ADSL i wifi -> switch 12 portowy -> kable do gniazdek

pod router podłączenie kablem bramki voip ze słuchawka, drukarki(chyba ze nie ma sensu podłączać drukarki przez ethernetowy kabel) i serwera plików(póki co dysku)

Czy to będzie działać? :)

Teraz pytania:

0.A może osobno modem + router bez wifi + acces point + switch 12/16p?? :)

1.Jakie kable polecacie do ułożenia w ścianie? Mają wytrwać dłuuuuuugie lata, nie planuję takiego remontu już nigdy w tym domu.

2. Router z modemem czy zestaw modem + router?

3. Router z VOIP czy bez i dokupić potem bramkę VOIP ze słuchawką?

4. Jak wyrzucić sygnał na ogród? Jakaś antena zewnętrzna? Jaka? Jak to się podłącza? Jakimi kablami? Kompletnie nie orientuje się w temacie

5. Router z antenami + zmiana anten na mocniejsze czy macie jakiś pomysł na postawienie anteny na piętrze ok 5m w linii prostej od routera tak aby dawała lepszy zasięg na piętrze. I ponownie: Jaka, czym połączyc z czym.

6. Najważniejsze: Panowie jaki sprzęt mam zakupić żeby to miało ręce i nogi, działało stabilnie? Póki co zastanawiam się nad:

Router z modemem:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/93250/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Linksys_Wireless_N_Router_ADSL_WAG320N_EU.html

DrayTek Vigor 2710n

DrayTek Vigor 2820n

Asus Wireless 802.11N Router DSL-N13

Linksys Wireless-N Router ADSL WAG160N-EE

Linksys Wireless-N Router ADSL WAG160N-E1

acces point:

Linksys Wireless-N Access Point w/PoE- WAP4410N-G5 -> chamsko drogi, może tutaj nie potrzeba gigabitowej sieci? A moźe znacie inny ap z gigabitowym wejściem?

switch: Half duplex czy full duplex? Czemu one takie drogie są?

Podstawa: zarządzalny czy nie? Jakie mozliwosci dostaję / trace?

Cisco Switch 16-port GE, 2xminiGBIC - SRW2016

TP-Link switch zarządzalny 16x10/100/1000Mb/s 2xSFP T

D-Link DGS-1216T Smart Switch 16-Port GigabitEthernet

D-Link DGS-1016D GigaExpress Switch 10/100/1000 Mbit/s 16-port

Cisco/Linksys Switch 10/100/1000 Mbit/s 16-port - SR2016

Linksys Switch 10/100/1000 Mbit/s 8 port - EG008W 2szt

To byłoby na tyle na szybko. Bardzo proszę o pomoc w temacie, bo łatwo się wykosztować a efekt może być mizerny. Z góry dziękuję za pomoc!

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zasadnicze pytanie zanim ewentualnie odpowiem an resztę. To po cholerę Ci tyle gniazdek na kabel?

W dobie sieci bezprzewodowych w technologi n to chyba szkoda pieniędzy i czasu na tyle kabli?! Będziesz z nich korzystał mając internet bezprzewodowy?

Kupujesz router z możliwością podłączenia dysku + drukarka na wifi + bramka voip

Łączysz wszystko pięknie i działa!. Jak zabraknie gdzieś sygnału to ewentualnie dodasz drugi router który będzie rozprowadzał sygnał na tą część domu/ogrodu gdzie go brak lub jest słaby (sygnał będzie pobierał od tego pierwszego przez sieć bezprzewodową)

Kupowanie kombajnów wszystko mających nie do końca jest dobre i tanie.

Nawet to starczy: http://www.komputronik.pl/index.php/product/83823/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Asus_Wireless_802_11N_Router_DSL_N13.html

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zasadnicze pytanie zanim ewentualnie odpowiem an resztę. To po cholerę Ci tyle gniazdek na kabel?

W dobie sieci bezprzewodowych w technologi n to chyba szkoda pieniędzy i czasu na tyle kabli?! Będziesz z nich korzystał mając internet bezprzewodowy?

Kupujesz router z możliwością podłączenia dysku + drukarka na wifi + bramka voip

Łączysz wszystko pięknie i działa!. Jak zabraknie gdzieś sygnału to ewentualnie dodasz drugi router który będzie rozprowadzał sygnał na tą część domu/ogrodu gdzie go brak lub jest słaby (sygnał będzie pobierał od tego pierwszego przez sieć bezprzewodową)

Kupowanie kombajnów wszystko mających nie do końca jest dobre i tanie.

Nawet to starczy: http://www.komputronik.pl/index.php/product/83823/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/Asus_Wireless_802_11N_Router_DSL_N13.html

Niestety polozenie gniazd internetowych jest juz zaplanowane i to nie przeze mnie. Nie bedzie tutaj zmian. NAjwyzej zostana im nieuzywane... Ale dzieki za rade, sam tez bym postawił na skretke pod pc i wifi na reszte domu:)

A dla przedstawionej przeze mnie konfiguracji co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wziąłbym asusa RT-N16(+tomato)(~500zł) + modem adsl(~50zł) do tego switch 1gb 16 portowy netgear'a (~500zł). AP najlepiej umiejscowić centralnie w domu, jeśli sygnał byłby nie wystarczający zawsze można zmienić anteny bądź też dokupić AP i podpiąć do któregoś z 12 gniazd. Bramke voip możesz podpiąć gdziekolwiek. Drukarkę radziłbym jednak podłączyć do sieci przez kabel, bo może się pojawić przykra niespodzianka, że np. zdjęcia drukują się tylko na 1/3 strony(bynajmniej u mnie takie coś występuje przy drukowaniu przez wifi w formacie a3). Co do udostępniana zasobów, torrentów itp. ten asus ma marną wydajność po sieci z hdd via usb(6MB/s), do prostych zastosowań wspomniany przez Ciebie serwer NAS powinien wystarczyć, do bardziej wymagających przydałby się już jakiś komputer na atomie.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako magazyn danych/torrent, możesz kupić - Synology Disk Station DS110j...

Update - można i tak:

Modem -> TP-Link TL-WR1043ND

-> 16 portowy gigabitowy switch i do tego podpinasz te 12 sieciówek...

-> Synology Disk Station DS110j

-> Drukarka

-> Bramka voip

Zamiast jednej anteny w Tp-Linku, dajesz antene panelową (~50zł z kablem) na zewnątrz domu i masz neta w ogrodzie...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za pomysły.

Ze sprzętem, muszę się jeszcze zastanowić co tak naprawde się przyda a co jest zbędnym luksusem. Chyba skłonie się ku zestawowi modem + router z wifi + switch + jak bedzie kiepski sygnał ap.

Tylko na razie doksztalcam się, jakie funkcje będa mi potrzebne.

Znacie jakąs strone na ktorej sa testy rpouterów i modemów? Ale prawdziwe wiarygodne sprawdzajace wydajnosc tych urzadzen i ich funkcjonalnosc? Widziałem kilka stron, ale wyniki czesto sie mocno różniły:(

A jakie kable proponujecie? Do internetu planowałem jakies ekranowane skretki kat6, a do TV szukam dobrego koncentrycznego. Jest cos godnego polecenia? Moze być i drozszy, jezeli ma lepsze parametry, nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - znaleźć jakieś "labolatoryjne" testy jest ciężko - te które są dostępne, robione są w różnych warunkach (ściany, przeszkody, itp...) - stąd wyniki się poprostu różnią...

Co do kabla sieciowego - polecam skrętke typu FTP (popularnie zwana "foliowana") - ale cena jest odpowiednio wyższa ~11zł za mb... Ale do gigabitowego przesyłu danych jest świetna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kabla sieciowego - polecam skrętke typu FTP (popularnie zwana "foliowana") - ale cena jest odpowiednio wyższa ~11zł za mb... Ale do gigabitowego przesyłu danych jest świetna...

skąd Ty te ceny bierzesz? chyba z MediaMarkt... Kabel FTP firmy Madex i to sylikonowy (zewnętrzny jednak w mur lepszy od skrętki z "normalną" powłoką) kosztuje brutto koło 2,50 zł za mb...

ja osobiście rozwiązał bym to tak:

1. Piwnica bądź jakieś biuro,

- serwer NAS

- serwer wydruku i pod to drukarka bądź drukarka z WIFI

- modem ADSL (kablowy bez WIFI)(jeśli net od TP NETIA itp)

- switch z POE żeby po kablach sieciowych mieć napięcie na ewentualne APeki

2. Na każdej kondygnacji AP wyposażone w POE i antena sufitowa umieszczona centralnie

polecam AP firmy Mikrotik

3. na zewnątrz antena panelowa w porazycji poziomej w celu pokrycia większej powierzchni w ogrodzie.

jak chcesz mogę Ci na PW napisać dokładnie całą konfigurację i jaki dokładnie sprzęt zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd Ty te ceny bierzesz? chyba z MediaMarkt... Kabel FTP firmy Madex i to sylikonowy (zewnętrzny jednak w mur lepszy od skrętki z "normalną" powłoką) kosztuje brutto koło 2,50 zł za mb...

Mój błąd - dałem cenę innego typu przewodu... :oops:

Napisz jaki proponujesz sprzęt tutaj jak możesz - przyda się także innym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi