Zulik Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 witam ! mam pytanie robiac zadanie z moim bratem z matmy natknolem sie na takie cos -4^2+2^3 = kto mi powie ile to jest ??? 2 pytanie: kto sie zgodzi ze mna ze windowsowy calculator ma blad w sobie ? sorki ze takie glupie :) jak ktos chce niech mi powie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Ja nie wiem, ale jak dla mnie i mojego kalkulatora w windzie jest to 24... Poza tym nie to forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 [...] 2 pytanie: kto sie zgodzi ze mna ze windowsowy calculator ma blad w sobie ?[..]jak tylko wytkniesz ten blad...to pewnie sie zgodze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 sorki masz racje nie to forum :))) ale ostatnio tutaj sie "kompiluje" czyt. kompromituje :wink: wiec postanowilem spytac sie ludzi wlasnie z Unix & Linux & inne :))) a blad kalkulatora windowsowego polega na tym ze -4^2 to nie jest 16 :) tylko -16 !! :) a ten osiol robi 16 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 aaaa :) wynik = -8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 a blad kalkulatora windowsowego polega na tym ze -4^2 to nie jest 16 :) tylko -16 !! :) a ten osiol robi 16 :) Slaby ten Twoj calc.exe bo moj liczy dobrze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 a masz jakiegos Patcha ? :D albo jak to wpisujesz /?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Od kiedy? Bo mi liczy prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 a masz jakiegos Patcha ? :DTa.. service packa :D albo jak to wpisujesz /??[4] [+/-] [x^2] Jaki masz sys?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Paranoik ! jak Ci prawidlowo liczy skoro Ci 24 wychodzi ? :wink: sys win 2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 no ja nie wiem ale... -4^2+2^3 czyli: [(-4) * (-4)] + [2 * 2 * 2] czyli 16 + 8 czyli 24... Ale ja liczyć nie umiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 4^2+2^3 czyli: [(-4) * (-4)] + [2 * 2 * 2] czyli 16 + 8 czyli 24... [(-4) * (-4)] z tym sie zgodze ale jesli to mialo by sie rownac = (-4)^2 a nie -4^2 !! dzisiaj znalazlem udowonienie mojej tezy a jest nią -4^2= -1*4^2 no to kto ma racje ? ja mowie ze jest -8 zamiast 24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 -4^2 != -1*4^2 -4^2 = (-1^2) * (4^2) = 16.......+8 = 24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 -4^2 = (-1^2) * (4^2) -- mozesz to wytlumaczyc dlaczego bez podstawnie dolozyles sobie potege do jedynki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 -4^2 = (-1^2) * (4^2) -- mozesz to wytlumaczyc dlaczego bez podstawnie dolozyles sobie potege do jedynki ? of kors, na przykladzie bedzie chyba jasniej 8^2 = 64 8= 4*2 4 * 2^2 = 64 ? - nie ;] 4^2 * 2^2 = 64 ? - tak ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 ale z was matematyki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Generalnie, jesli ta czworka nie bedzie razem z minusem i znakiem potegowania ujeta w nawiasie, to wynik potegowania przez 2 bedzie ujemny. Jesli 4 bedzie w nawiasie razem z minusem i znakiem potegowania, to oczywiscie potega bedzie dodatnia. No a kalkulatoratorowi windowsowemu trzeba o tym powiedziec, tak samo jak chocby bc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 -4^2 = (-1^2) * (4^2) -- mozesz to wytlumaczyc dlaczego bez podstawnie dolozyles sobie potege do jedynki ? of kors, na przykladzie bedzie chyba jasniej 8^2 = 64 8= 4*2 4 * 2^2 = 64 ? - nie ;] 4^2 * 2^2 = 64 ? - tak ;] ech jak juz to powinno byc tak -4^2 = -1^2 * 4^2 ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 ehh ale macie problemy ... istnieje cos takiego jak kolejnosc dzialan, ale to tylko polowa sukcesu bo najwazniejszy jest dokladny zapis matematyczny i przyszlo mi sie o tym przekonac dopiero na studiach bo to z czym mialem do czynienia w szkole to zenada ... gdy zapisze sie cos zgodnie ze standardem to wynik moze byc tylko jeden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 ale co to ma do rzeczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 ech jak juz to powinno byc tak -4^2 = -1^2 * 4^2 ;p a co za roznica i tak najpierw potegujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 ale co to ma do rzeczy ? co ma ... ???? dopuki bedziesz zapisywac dzialania byle jak doputy bedziesz mial rozne wyniki bo jeden zinterpretuje to inaczej a drugi inaczej, ot co napisze sobie -4^2 i dla jednego moze to byc (-4)^2 a dla innego -(4^2) a wszystko dlatego ze komus nie chcialo sie posatwic nawiasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 artist - nie zgadam sie z Toba w kwesti ktora zacytuje w lini nizej "dopuki bedziesz zapisywac dzialania byle jak" ja je byle jak nie napisalem !! tam nie ma nawiasow !! a to ze jeden interpretuje tak a drugi inaczej swiadczy tylko o jednej rzeczy ze jeden z nich jest glupi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 tam nie ma nawiasow !! a to ze jeden interpretuje tak a drugi inaczej swiadczy tylko o jednej rzeczy ze jeden z nich jest glupi :) oj uwazaj zeby kto kiedys Ciebie nie nazwal glupim ;) pozatym wlasnie brak nawiasow swiadczy o tej "bylejakosci" gdyz wystarczy je postawic i nie bedzie niedomowien ... swoja droga troche jalowa robi sie ta dyskusja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 oj wytlumacze Ci o co chodzi :) moj brat dostal to zadanie na kartkowce i napisal 24 jako wynik ! no i dostal 0 punktow - a forma jest taka jaka jest gdyz chcialem oddac dokladnie taki zapis jaki on dostal na sprawdzianie p.s. koniec dyskusji przeciez to nie wazne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&gr...yka&tid=5732941 a to co ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&am...amp;tid=5732941 a to co ? :wink: hehe powiem Ci co ... bezsensownie dlugi watek ktory powstal tylko i wylacznie dlatego ze autor nie przedstawil jasnego i jednoznacznego zapisu dzialania ... ot co ;) nie czytalem calego watku ale kliknalem w kilka pierwszych, srodkowych i koncowych postow i im dalej tym czesciej mozna spotkac slowo "palant" "ciec" itp ;) .... a to juz skutecznie zniecheca do czytania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...