Skocz do zawartości
piotrek016

Problem z routerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z routerem D-Link Dl-524.

Otóż podłączyłem wszystko i zainstalowałem go no i ja mam połączenie internetowe i moje pytanie brzmi:

Jak mam zrobić aby również łącze miała moja siostra?

Komputer jest w 2pokoju (około 5metrów) więc nie powinno być problemu z zasięgiem.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi wyjaśniłeś...

Jeżeli nie ma zasięgu (laptop nie widzi sieci - zakładam, że karta sieci bezprzewodowej w laptopie jest włączona) to albo sieć bezprzewodowa w routerze jest wyłączona albo coś jest uszkodzone... :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie laptop tylko 2 komputery mają się połączyć ;)

Ja nie wiem po prostu jak mam zrobić żeby w tym 2też było połączenie coś tam pewno pogrzebać trzeba żeby jakoś się połączyły ale ja tępy jestem to proszę aby ktoś mi to wytłumaczył co i jak zrobić :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Komputer siostry "widzi" router?

2. Jeśli widzi to czy ma przypisane IP, bramę, maskę.

PS. Naucz się pisać po Polsku. Kropki oraz przecinki nie wymyślono żeby ich nie używać.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź instrukcję obsługi od laptop i sprawdź czemu nie działa.

Może po prostu nie włączyłeś tego modułu? Może połączenie sieciowe masz wyłączone?

Nie wiem. Wróżką nie jestem, nie dajesz żadnych screenów itp :] Ciężko coś poradzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL :mur:

Czytałeś instrukcję obsługi routera? Uwierz mi tam wszystko jest napisane czarno na białym.

Ten "program" o którym pisze Wreq to "program" zainstalowany na routerze.

Aby "wejść" na router musisz w przeglądarce internetowej wpisać prawdopodobnie: http://192.168.0.1 albo http://192.168.1.1

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

192.168.0.1 jest zwykle w dlinkach... user: admin, a pole hasło zostawiasz puste...

PS. dla ułatwienia :D ftp://ftp.dlink.pl/di/di-524/documentation/DI-524_qig_revALL_1-00_all_pl_20050524.pdf i zacznij oglądać obrazki od strony 4 - masz wsio ładnie "narysowane"...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ty masz jedyną słabość, lenistwo i brak chęci przeczytania kilku stron.

Ja już swoje zrobiłem, może ktoś inny się nad Tobą zlituje.

Czytaj, a dużo się dowiesz. Może się przyda na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oki dzięki nie wiedziałem nawet że takie coś w ogóle istnieje:D .

Ale którą opcję wybrać?Bo też się nie znam na tym;D .

Sorki że taki ciemny jestem, ale każdy ma jakieś słabości :P Nie denerwujcie się :D .

Pozdro.

Nikt się nie denerwuje... :D w instrukcji którą Ci podałem masz praktycznie wszystko wyjaśnione w łopatologiczny sposób - zapoznałeś się z tym ? albo użyłeś auto-kreatora wbudowanego w router ?

No ale... tu masz kolejną lekturę -> teżfajnie wyjaśnione (co prawda inny router ale założenia i opcje te same) - http://komunikatyihd.upc.pl/pdf/Instrukcja_instalacji_i_konfiguracji.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za te linki i kurcze nie gadajcie że mi się czytać nie chce bo chce tylko ,że te strony mi się nie wyświetlają. Jest cała biała strona nie wiem może jest to spowodowane brakiem jakiegoś programu do odczytania tego nie mam pojęcia:(

Pomóżcie to od razu bym przeczytał i myślę że w końcu bym sobie poradził

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra poradziłem se przeczytałem ten poradnik i postąpiłem wg. niego na tym 2kąpie... tyle, że zamiast pomóc to przez tamtą konfigurację straciłem łącze na obu kąpach i dopiero po godzinie odzyskałem znowu 1łącze tylko;( .

To jest bez sensu ta konfiguracja ;P

Weźcie poratujcie no :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi