mancyk Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Witam, Coś mi dysk kaprysi. Na jednej partycji nic nie moge zrobić. Pojawia mi się cały czas że ,,Dysk chroniony przed zapisem" lub jakieś podobne komunikaty np z utorrenta. Co z tym począć? Dodam że na innych partycjach jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Wyobraź sobie, że nie jesteś sam na świecie z tym problemem: Google Albo partycja się skopała (uszkodziła), albo zabrałeś sobie uprawnienia. Podałeś za mało informacji. Pytania, na które musisz odpowiedzieć: 1. Czy da się wejść na partycję? 2. Czy widać dane? 3. Czy jest na niej wolne miejsce? 4. Jaki format plików ma partycja (FAT32 czy NTFS)? 5. Czy próbowałeś naprawić partycję narzędziami Windows? 6. Jaki masz system operacyjny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) 1. Da się 2. Widać - można kopiować ale nie można wykasować ani nic zapisać 3. Jest pare Gb 4. exFAT 5. Nie - jak można to zrobić ? 6. XP z SP3 Z google próbowałem ale nic sensownego nie znalazłem. Edytowane 7 Lipca 2010 przez mancyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Myślę, że "exFAT" jest odpowiedzią, której szukasz. Skąd on się tam wziął? Inne też są na exFAT?? Albo system nie ma opcji zapisu na exFAT, albo masz odebrane uprawnienia (nie wiem, czy ten system plików na to pozwala). Skopiuj wszystkie dane na inną partycję, a tą sformatuj na NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 To jest w miarę nowy dysk. Jak go podłączyłem i instalowałem system to utworzyłem w instalatorze 3 partycje. Systemową od razu sformatowałem na NTFS (z tego co pamietam inaczej sie nie dało) a dwie następne dopiero po zainstalowaniu systemu. Przez jakieś 3 miesiące było ok. A więc systemowa NTFS a reszta exFAT z czego jedna działa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 1. A jak to niby zrobiłeś (sformatowałeś na exFAT)? XP nie robi takich rzeczy. Nie wiem jak inne systemy. 2. Jaki masz system? 3. Poproszę screeny z Właściwości partycji - zakładki: "Ogólne" oraz "Przydział" (jeśli jest widoczna) i "Udostępnienie", jeśli jest na niej lista uprawnień. 4. Skorzystaj z zakładki "Narzędzia" i wciśnij [Naprawa]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 Mam XP na 100% i tak mi sformatował. Jest do wyboru NTFS albo teb exFAT. W załącznikach screeny o które prosiłeś. Jak próbuję w narzędziach zrobić to co mówisz to mi wyskakuje komunikat że system nie był w stanie dokończyć sprawdzania systemu plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Przecież zdaje mi się, ze XP nie obsługuje w pełni exFAT. Nie mam jak teraz sprawdzić exFAT na XP a z ciekawości bym to zrobił. Tzn tak jak mówisz, potrafi chyba obsłużyć go "tylko do odczytu". Mówisz, że masz XP a na screenach kompozycja z Visty bądź Seven. W przeszłości ta partycja exFAT działała w pełni na XP? Niechce mi sie wierzyć... Co by nie było, przenieś dane i obydwie sformatuj do NTFS bo exFAT to tak w ogóle format stworzony do urządzeń przenośnych więc na dysku twardym bym nie polecał go. XP w górę to tylko NTFS ;) Edit: Albo Twój system to jakiś mutant albo już wcześniej robiłeś w XP obsługę exFAT. Z tego linku wynika, że XP nigdy nie umiał formatować partycji w exFAT, a uzyskiwanie dostępu do takiej partycji umożliwiała mu dopiero drobna "łatka". Edytowane 8 Lipca 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Sorry ale ja albo zle widze albo screeny jak byk pokazuja ze to Vista albo 7 a nie zaden XP :| Jak nie zobacze wlasciwosci systemu to nie uwierze.. Edytowane 8 Lipca 2010 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 To jest XP... tylko że z torrentów. ;] 1. Przenieś dane na inny dysk/partycje, potem sformatuj partycje do NTFS i przerzuć dane z powrotem. 2. Zainstaluj normalnego XP (najlepiej legalnego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Już naprawione. Dziękuje. A jaki polecacie system tak żeby tanio wyszło i nie było kichy? Myślałem nad Vistą albo XP 64bit bo 7 drogo wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...