Skocz do zawartości
WhooHoo

Opłacalność wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam teraz Intela PDC E2160@3GHz, Abit IP35, 2GB OCZ 800MHz, GF88GT i Corsair 450w. Ostatnio rozmyślałem nad zmianą platformy. Nowsze gry już słabo chodzą. Miło by było pograć w GTA IV bez przycinki. Myślałem nad zmianą proca, ramu i płytki. Grafa by została ta sama i zmieniłbym ją w przyszłości.

Jest sens wymieniać płytę proca i ram na coś takiego, czy przypływ wydajności nie byłby opłacalny ?

AMD ATHLON II X4 635 - 410zł

ASRock M3A770DE lub AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/ - 249zł lub 305zł

GoodRam 2GB 1333MHz - 199zł

Razem: 858zł lub 914zł

Wcześniej myślałem nad procem X2 albo X3 ale zobaczyłem, że Athlonki II X4 są w znośnych cenach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że Twoje PDC ma bardzo ograniczoną ilość pamięci podręcznej, co na pewno widocznie odbija się na wydajności w grach.

Sam byłem posiadaczem E2160 i chociaż E5200 nie jest może subiektem moich marzeń, to wniósł trochę więcej wydajności niźli można by się spodziewać po samym taktowaniu.

Także jeżeli chcesz niskim kosztem ciut odświeżyć swój sprzęt to jak najbardziej proponuję wymianę procesora.

Z drugiej strony platforma AMD wydaje się być o wiele bardziej uniwersalną i przyszłościową. Nie przesadzajmy jednak może i z tym, gdyż na rynek wkraczają dopiero nowe standardy pokroju USB 3.0 czy Sata 3, na których w niedalekiej przyszłości może nam zależeć bardziej niż by się miało to teraz wydawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez athlona ale nizej taktowanego, zaoszczedzisz z 50zl, procek i tak nie bedzie spowalnial grafy, duzo wiekszy wzrost wydajnosci daje lepsza karta graficzna

sata3 i usb3? usb3 mozna miec dokupujac karte na pcie wiec z tym nie ma problemu

sata3 - dyski narazie i tak sa zbyt wolne, nawet przy szybkich ssd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek i tak będzie kręcony, nie odpuszczę sobie tej zabawy :D Ten Athlon II X4 będzie dużo mniej wydajny od Phenoma II X4 ? Z Phenomów, jak już coś, brałbym PII X2 BE z możliwością odblokowania na X4. Sam PII X4 kosztuje 600+zł więc troszku za drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzyskałem znaczący skok między Athlonem X4, a odblokowaną pamięcią L3 w Battlefield Bad Company 2.

Jeżeli masz kasę to nie ma się co zastanawiać. Lepiej jeden rdzeń mniej ale z pamięcią L3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że Ty masz AII x3 @ x4. Jak to się robi ? Trudne zabiegi czy z instrukcją dokładną dam radę zrobić ? ;]

AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 czy AMD Athlon II X3 435 ?

Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli trafisz na model który da się odblokować to jest to raptem kilka sekund w biosie i masz pełnowartościowego Phenoma. Tzn mówię tu o odblokowanej pamięci L3.

Może się zdażyć, że odblokujesz tylko L3 dla 3 rdzeni, albo tylko odblokujesz rdzeń bez pamięci L3, albo nic nie odblokujesz :D

Jak mówię, ja do gier brał bym Phenom II X2.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj no napisałem Ci, że u mnie przyrost fps'ów w grach był widoczny. Poszukaj sobie testów to będziesz miał świadomość ;]

Szczególnie w BFBC2 gdzie dobry procesor to podstawa.

Może 4 rdzenie są przyszłościowe tylko, że zanim wszystkie gry będą idealnie z tych 4 rdzeni korzystać to ten procesor będzie już stary ;)

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do gier wykorzystyjacych 4 rdzenie lepiej brac x4

zrozuncue ze przy jego karcie 1-2klatki rocnicy bedzie albo i nie bedzie

co tu sie zastanawiac jak bedzie za rok, wiadomo ze proce beda tansze i za w miare sensowne pieniadze bedzie mozna kupic x6 w nizszym wymiarze technologicznym

nie ma co kupowac na zapas

@Grinch

jakie masz ustawienia w bc2 i ile masz klatek?

ja w full hd mam przy max detalach, poza aax1 mam ok 50-60fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych ustawień:

Effects=medium

Soldiers=medium

Vehicles=medium

Overgrowth=medium

Undergrowth=medium

StaticObjects=medium

Terrain=medium

Shadows=medium

Bloom=false

HSAO=false

MSAA=1

Water=medium

MainQuality=custom

Texture=medium

DxVersion=auto

Aniso=1

Detail=medium

RenderAheadLimit=0

Fov=55

ze 2-3 patche temu miałem około ~65. Teraz nie patrzyłem bo mnie to już nie interesuje. Ale na oko nic się nie zmieniło, gra się dobrze.

Są spore spadki przy dużej ilości dymu i kurzu. Trochę za mało pamięci jak na taką rozdzielczość, ale do jesieni powinno wystarczyć ;P

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec sam widzisz ze lepiej dolozyc te 150zl do grafy niz do proca,a w jego przypadu to juz napewno

a jakby sprzedal tego geforcea i kupil uzywke 4850 to juz mialby luz i mogby swobodnie giercowac

btw a propo fov, zastanawiam sie czy nie zmienic na jakies wieksze ;D

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko, że na samym Athlonie (bez L3) miałem może max 50 i ciągłe dropy około 30...

W jego przypadku 4 rdzenie nie nadgonią mu starej karty graficznej.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta aż tak słaba nie jest.

Grałem na AII X2 3.8GHz + HD4850 i obecnie gram na PII X4 3.2GHz + 8800GS i różnica na średnich detalach jest widoczna. Przy małej liczbie przeciwników różnicy nie widać. Przy dużej ilości graczy X2 nie dawał rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Chyba zakupię Athlona X4. Jeśli uda mi się sprzedać stare części to kupię jakiegoś HD4850 i powinno być git majonez, nie ? A co powiecie o płytce i ramie ? Którą wybrać ? Coś z tych 2ch a może jeszcze inna ? Czekam na Wasze sugestie ;)

ASRock M3A770DE lub AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/ - 249zł lub 305zł

GoodRam 2GB 1333MHz - 199zł

No chyba, że ten Athlon II X4 aż taki nieciekawy jest, to dołożę do PII X4.

Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to mobo i ram mamy załatwione. Teraz tak... Powiedzcie mi, czy opłaca się dopłacać do PII X4 czy Athlon II X4 wystarczy ? Wiem, wiem uparłem się na te 4 rdzenie jak głupi, ale po prostu chce mieć kompa na kolejne 2 lata, bez grubszych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, wolę kupić nowy sprzęt. Jakoś nie mam przekonania do używanych. Ale dzięki za propozycję ;)

Pamietaj sprobowac odblokowac Athlona ;) Jeszcze sie okaze ze wyjdzie Ci Phenom z tego :P a wtedy nic tylko pogratulowac sobie szczescia.

Wiesz coś na ten temat ? Chodzi mi o to jak to się robi. Zgłoszę się do Was jak już zakupię sprzęt ;) Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi