Skocz do zawartości
SpectatorX

OpenAL w Unreal Tournament 3 na kartach Creative X-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

Pomińmy fakt, że creative już od ponad roku nie wypuściło nowego sterownika dla kart titanium.

Głównym problemem jest Unreal Tournament 3 i obsługa dźwięku wielokanałowego. Powszechnie znany jest problem dotyczący kombinacji karta dźwiękowa creative x-fi+unreal tournament 3+uaktywnienie OpenAL (dającego w tym przypadku dźwięk wielokonałowy i inne korzyści) polegający na tym, że przy zastosowaniu tej kombinacji gra wywala się w bliżej nieokreślonych momentach.

Podobno rozwiązaniem jest aktualizacja sterownika OpenAL tak samo w systemie jak i w plikach gry, jednak w większości przypadków nie sprawdza się.

Do tej pory używałem tylko i wyłącznie oryginalnych sterowników od creative, bo uważałem, że zmoddowane sterowniki nie przyniosą mi jakiś znaczących korzyści, cóż, niestety myliłem się.

Ściągnąłem najnowsze PAX Drivers, odinstalowałem wszystko od creative'a, zainstalowałem pakę PAX (btw, nowa wersja ma fajny instalator :-) ale zajmuje ponad 400MB archiwum 7-zip.)

Uruchomiłem unreala, przywróciłem OpenAL w grze, zresetowałem grę uruchomiłem kilka mapek, pograłem przez kilka godzin i ani jednego crasha! Problem rozwiązany!

Hm.. tak... ale coś mi tu nie pasuje. Problem od długiego czasu znany firmie Creative został rozwiązany przez fana. Chyba nie tak powinno wyglądać wsparcie creative. Wsparcie powinno być od firmy dla klientów, a nie od klientów dla firmy!

Creative, udostępnij źródła sterownika windowsowego i aplikacji dodatkowych!!! Sami naprawimy swoje problemy z waszymi sterownikami.

Przez ten problem już chciałem kupić jakąś kartę asusa, prawdopodobnie Asus Xonar HDAV1.3 Deluxe, bo mam możliwość sprowadzenia jej za 800zł/szt! Jakby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt na priv, mogę w tej cenie sprowadzić nawet 10szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle co się naczytałem i naszukałem na forach epic, creative i innych to o żadnym fixie nie czytałem. Widziałem tylko rozwiązania związane z aktualizacją OpenAL. Może jakiś link do info o fixie?

Skarżę się na creative, a o xonarach piszę przy okazji, bo już temat z giełdy poszedł sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś była na FTP (po napisaniu do admina po dostep ) creative'a beta driverów która naprawiała problem wiem po korzystałem i grałem w UT3 a miałem Fatality pro. Teraz nie wiem jak jest bo dopiero kilka dni temu wróciłem do X-fi po 8 miechach obcowania z Xonarem.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemu napisz do admina z forum cl o przyznanie dostępu do ich ftp i przy odrobinie szczęścia będzie tam beta drivera który działa z UT3 a jak będziesz miał nie szczeście to znajdziesz tam zmodyfikowaną bete 2.18.0013 która naprawia probelm zamykania długiego systemu na niektórych konfigach.

Widzę cieszysz się z PAxów pytanie czy nauczył się już Rob tweakowac drivery ? bo jak rok temu jak udało mu się coś naprawić to z reguły po takiej akcji nie działało kilka innych :D do tego czy dalej dodaje te śmieszne tweaki dźwiękowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria sterowników 2.18.xxx nie obsługuje już kart titanium, a ja mam właśnie titaniuma. Ostatni sterownik dla titanium to 2.17.007 oficjalny i podobno jest beta 2.17.008, ale nigdzie jej nie widzę w sieci. PAX wcześniej zmodyfikował 2.17.008, a w najnowszej odsłonie swojego sterownika zmodyfikował 2.17.007, też dziwne.

P.S.

Nadal zdarza się, że ut3 wyłączy się podczas gry, czyli chyba jednak pax drivers niewiele pomogły. Pora zmienić na jakiegoś asusa... Chce ktoś kupić x-fi titanium? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to pardon myślałem że masz coś na pci. Nie zmieniaj na asusa bo dopiero zaczniesz kląć ja po 8 miechach wróciłem do creative, wycofany i spokojny jasny dźwięk Xonara jest w sumie ok ale nie do gier dotego ten GX który praktycznie nie działa a bez tego masz w zasadzie dobrze brzmiącą integre ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Czyli z titaniumem nie mam szans na dobre pykanie w ut3 z dźwiękiem 5.1?

Szansa jest: UT3 + Linux + wine + OpenAL chodzi bez zająknięcia, UT4 również (UT4 to wogóle jest w natywnej wersji for Linux - SDL/OpenAL). Jedyny mankament jaki czasem się pojawia(ł) w UT3 pod wine to sporadyczne braki w teksturach na niektórych mapach - ale już dawno nie grałem, więc problem może być nieaktualny... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy... tomazzi, nie wiem czy dobrze zrozumiałeś całą dyskusję, ale rozmawiamy o unreal tournament 3 które wyszło w roku 2007. UT4 chyba nawet nie ma jeszcze w planach więc nie może mieć natywnej linuksowej wersji :-) Domyślam się, że masz na myśli odsłony 2003 i 2004? I jeśli tak to nie o nich tutaj mowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

yyyy... tomazzi, nie wiem czy dobrze zrozumiałeś całą dyskusję, ale rozmawiamy o unreal tournament 3 które wyszło w roku 2007. UT4 chyba nawet nie ma jeszcze w planach więc nie może mieć natywnej linuksowej wersji :-) Domyślam się, że masz na myśli odsłony 2003 i 2004? I jeśli tak to nie o nich tutaj mowa.

... zawsze mi się te numerki myliły (ehh) - co nie zmienia faktu, że "to" UT3 (engine) też lata bezbólowo, przynajmniej do wersji wine 1.2-rc3 /64bit :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi