Skocz do zawartości
maxymili

Błąd po włożeniu karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu karty graficznej PowerColor 5770 512MB co jakiś czas a nawet systematycznie mam błędy. Głównie zawiesza się w 2d lub przy przejściu z 2d do 3d. Najczęściej przy odtwarzaniu youtube ale na pełnym ekranie.

Błąd objawia się pionowymi pasami ok 0,5cm w różnych odcieniach zieleni albo czarnym lub szarym ekranem.

Ponieważ serwis powercolor stwierdził, że karta jest ok zacząłem podejrzewać płytę główną szczególnie slot pcie*16 dolny, pamięci lub zasilacz i wtyczkę 6 pin. Procesor przywróciłem do domyślnych ustawień, ale to nic nie zmieniło więc raczej nie on.

W tym problem, że wcześniej nie miałem żadnych problemów z komputerem. Co prawda g.skill 1066 musiałem ustawić na 800 aby procesor pracował stabilnie co świadczy o złej współpracy tych kości z płytą główną i jeszcze nie działają wcale w drugiej parze złączy. Więc może pamięć generuje kolejne konflikty?

Zasilacz jest nowy i chyba dobrej jakości, ale kupiony tanio. Może to jakaś wadliwa seria jak to w Polsce?

Jak przetestować w czym tkwi faktycznie problem? W komunikatach błędów mam błąd karty graficznej. Ale serwis przypuszczam, że się nie myli i karta jest sprawna.

A najdziwniejsze jest to, że grać spokojnie można i jeżeli już się nie zawiesi przy przejściu w 3d to działa dobrze. 3dmarka też bez problemów przechodzi nawet podkręcona.

O co może chodzić?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grinch - sterowniki sprawdzałem już wszystkie, z AtiTrayTools, bez ATT, z podkręcaniem, bez podkręcania. W końcu na nowej instalacji Win7 sam sterownik bez OC.

Za każdym razem problem występował.

@radiergummi - nie sprawdzałem jeszcze flash playera 10.1 bo karta była w serwisie. Dzisiaj mi ją oddali więc sprawdzę popołudniu. Mam już zainstalowanego.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Weź kawałek długopisu/patyczka i podeprzyj kartę o dno obudowy (lub cokolwiek innego)  - chodzi o to, żeby PCB lekko się wygięło. Jeżeli nie będzie zmiany, spróbuj odgiąć w drugą stronę, zapierając o górę obudowy. Nieczęsto, ale zdarza się, że gdzieś jest zimny lut, po rozgrzaniu się karty przestaje stykać. Serwis mógł tego nie wykryć, bo np. nie testował na tyle długo, albo testowali w otwartej obudowie.

2. Dla pewności kup w dowolnym hipermarkecie miernik (tzw multimetr) za 14.90 - 19.99zł, ustaw go na 20V DC  i zmierz napięcia 3.3V, 5V i 12V, ostatnie najlepiej na złączu grafiki (PEG/PCI-E). 3.3V znajdziesz na złączu ATX lub SATA (każdy pomarańczowy przewód). Najbardziej chodzi nam o 12V - niby norma pozwala, by najniżej wynosiło 11.4V, ale prawda jest taka, że wiele rzeczy potrafi się wykładać już poniżej ~11.7V. 

"Zasilacz jest nowy i chyba dobrej jakości, ale kupiony tanio" brzmi interesująco, ale nie gwarantuje absolutnie niczego...

Ale i tak podejrzewam, że karta jest walnięta. Masz możliwość sprawdzenia na innej płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po włożeniu karty problem jest nadal taki sam. Jest 100% powtarzalny. Nie jest to przypadkowe zawieszanie w losowych sytuacjach więc raczej niestyk to chyba nie.

hmm.

Mam miernik, sprawdzę napięcia i odpisze jeszcze.

Ale w Biosie znalazłem takie ustawienie:

GPP Slots Power Limit, W [25]

W necie znalazłem,że niektórzy userzy mają ustawione [W] 75. Może to jest problem? Ustawiłem na [W] 27 i jest jak by lepiej.

Co do zasilacza to jest markowy, Scythe. Produkuje go do Japończyków Sirtec, więc badziewie to nie jest. Po prostu szukam z każdej strony i nie chcę wykluczyć faktycznego źródła problemu ;)

Edit:

Ok, po zmianie GPP na 27 [W] nie zawiesiło się po maksymalizacji ekranu z youtube. Chyba to jest problem :)

Jeszcze będę testował.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dijkstra - a jednak miałeś rację. Akurat przed zmianą GPP na 27 [W] podparłem na chwilę kartę kredką. I to było powodem poprawy. Potem byłem przekonany, że to bios. Ale problem wrócił dzisiaj. Podnosiłem GPP coraz wyżej i nic. Zero zmiany. Więc znów podparłem kartę i co? Problem ustąpił. Po prostu karta ma zbyt słabą płytkę i pod własnym ciężarem złącze traci jakiś styk, tak jak pisałeś. Najprawdopodobniej.

Teraz karta pracuje podparta i problemu nie ma :blink: czyli jednak czeka mnie kolejna wycieczka do serwisu.

Edit:

Nie, problem nadal jest :? i nie wiem o co chodzi. To może jest jednak wina płyty?

Edit:

Jednak to karta graficzna. Trochę to trwało, ale udało mi się przetestować ją u kumpla. Identyczny błąd mimo, że on ma XP i kartę podłączyliśmy przez d-sub. Dzisiaj oddaję do serwisu.

Dołączona grafika

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi