Skocz do zawartości
xyz333

Monitor się wyłącza...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem, prawdopodobnie winny jest monitor, ale tego nie jestem pewien. Czytałem dużo podobnych tematów, ale prawie w każdym rozwiązanie jest inne.

Otóż, grając w większość gier, po pewnym czasie dźwięk się zacina, a monitor się wyłącza (czarny ekran i dioda na monitorze świecąca się na pomarańczowo, tak jak przy wyłączonym komputerze). Na początku myślałem, że dzieje się tak tylko w jednej grze, bo tylko w jedną grałem - World of Warcraft. Żeby to sprawdzić, zainstalowałem inną grę - Warcraft 3, problem dokładnie taki sam. Zainstalowałem też Quake 3 (tu problem nie występuje) i grałem w Quake Live (tutaj tak samo jak w pierwszych dwóch grach). Gdy w WoW'ie zmienię rozdzielczość, komputer zawiesza się rzadziej, co wydaje się dziwne - nie na najniższą, a 1280x960.

Komputer jest na 100% czysty, tzn. nie ma jakichkolwiek wirusów i proszę nie odpowiadać "daj logi z ComboFix'a".

Dodam, że [komputer wykrywa u mnie 2 monitory, z czego domyślnym jest CRT, posiadam jednak monitor LCD Flatron L1730B] -SS1.

[Po naciśnięciu "Print Screen", komputer robi screenshot'a z dwóch monitorów] - SS2.

Gdy [z listy w menu 'Właściwości' wybrałem drugi monitor (czyli prawidłowy, ten który posiadam - lcd) i zresetowałem komputer, monitor wyłączał się w momencie startu Windowsa (w momencie, w którym powinno pisać: Zapraszamy). Niestety nie pamiętam tego dokładnie, ale wydaje mi się, że po wyłączeniu monitora było słychać dźwięk odpalającego się Windowsa - tzn, tak jakby komputer i Windows się prawidłowo włączył, tylko nie było obrazu. Żeby to naprawić, musiałem w trybie awaryjnym przywrócić system] - SS3.

Gdy dźwięk się zetnie, a monitor wyłaczy, a gram w WoWa i jestem np. na TeamSpeaku, to ten też przestaje działać - nikogo nie słyszę i nikt mnie nie słyszy. W momencie gdy monitor się wyłączy reset komputera nie pomaga, dalej monitor jest wyłączony, skuteczne jest tylko "wyłączenie komputera z listwy" i ponowne włączenie, wtedy wszystko jest ok.

Sprzęt i system -SS4

Na życzenie 'pomagającego' mogę wkleić logi z różnych programów, wolę jednak ich unikać, jeśli nie są konieczne.

Proszę o szybką odpowiedź,

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj przede wszystkim temperatury.

Skoro monitor wyświetla obraz, a problem pojawia się tylko i wyłącznie w wymagających aplikacjach (czytaj gry), to wykluczył bym monitor.

A szukania winowajcy zaczął bym od sprawdzenia zawartości kurzu na radiatorach w komputerku.

Jeżeli sprzęcik jest kręcony, to przede wszystkim ustaw domyślne wartości.

Polecam zaprzyjaźnić się z aplikacjami do testowania podzespołów w komputerku:

- Orthos

- FurMark

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi