Skocz do zawartości
themerapid

Komputer do zastosowań muzycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien dylemat. Otóż chcę złożyć zestaw do zastosowań wyłącznie muzycznych(tworzenie muzyki, obróbka itd.) możliwie najniższym kosztem(do 2300 max, ale wolałbym w 2000 się zmieścić). Moje wymagania to przede wszystkim cisza i wydajność. Mam stary komputer(e6320, GF 7900GS, 2GB ram, dysk 250GB) z którego można by coś wyciągnąć. Dysk wezmę stary a kartę muzyczną już mam, więc zostaje mi wybrać procesor, płytę główną, ram, zasilacz i chłodzenie na procesor. Teraz najgorsze, nie wiem co wybrać Intel'a czy AMD. AMD ma tańsze płyty główne i łatwiej w nich o zintegrowaną grafikę(cisza, a i tak w nic nie gram więc nie potrzebuję dodatkowego grzejnika w kompie), za to Intel jest raczej wydajniejszy. Co wybrać?

Intel i5 750 + Asus P7P55D-E (około 1400zł)

czy

AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 + płyta ze zintegrowaną grafiką(nie wiem jeszcze jaka) (1000zł)

Czy różnica w wydajności jest na tyle duża że opłaca się dołożyć 400zł?

Reszta podzespołów:

Ram: 2x OCZ 2GB 1333MHz Low Voltage

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

Chłodzenie: Zalman CNPS10X PERFORMA

Nikt nie chce pomóc?

Edytowane przez themerapid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie bym poszedl w AM3. Mozesz wziac takiego Phenoma II X4 i kupic ciche chlodzenie.

Moge Ci polecic plyte Asus M4A785TD-V EVO. Ewentualnie jakas na 880G z serii Evo. Dobra sekcja zasilania 8+2 i fajna zintegrowana karta graficzna z HDMI.

IMHO nie warto dokladac az 400zl do Intela jezeli nie zalezy Ci bezkompromisowo na wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej skup się na części audio, od strony procesora i reszty komponentów nie ma większego znaczenia co kupisz, bo wszystkie nowe platformy oferują wystarczającą wydajność do takich zastosowań. Zwróć tylko uwagę na dobrą sekcję zasilania na płycie głównej. Gigabyte wiedzie tu prym i na to bym postawił. Do tego ciche chłodzenie, SSD i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi