themerapid Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) Mam pewien dylemat. Otóż chcę złożyć zestaw do zastosowań wyłącznie muzycznych(tworzenie muzyki, obróbka itd.) możliwie najniższym kosztem(do 2300 max, ale wolałbym w 2000 się zmieścić). Moje wymagania to przede wszystkim cisza i wydajność. Mam stary komputer(e6320, GF 7900GS, 2GB ram, dysk 250GB) z którego można by coś wyciągnąć. Dysk wezmę stary a kartę muzyczną już mam, więc zostaje mi wybrać procesor, płytę główną, ram, zasilacz i chłodzenie na procesor. Teraz najgorsze, nie wiem co wybrać Intel'a czy AMD. AMD ma tańsze płyty główne i łatwiej w nich o zintegrowaną grafikę(cisza, a i tak w nic nie gram więc nie potrzebuję dodatkowego grzejnika w kompie), za to Intel jest raczej wydajniejszy. Co wybrać? Intel i5 750 + Asus P7P55D-E (około 1400zł) czy AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 + płyta ze zintegrowaną grafiką(nie wiem jeszcze jaka) (1000zł) Czy różnica w wydajności jest na tyle duża że opłaca się dołożyć 400zł? Reszta podzespołów: Ram: 2x OCZ 2GB 1333MHz Low Voltage Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W Chłodzenie: Zalman CNPS10X PERFORMA Nikt nie chce pomóc? Edytowane 7 Lipca 2010 przez themerapid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themerapid Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Odświeżam. Proszę pomóżcie dla Was to nie problem a dla osoby która nie śledzi stale nowości na rynku wybór nie jest łatwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Osobiscie bym poszedl w AM3. Mozesz wziac takiego Phenoma II X4 i kupic ciche chlodzenie. Moge Ci polecic plyte Asus M4A785TD-V EVO. Ewentualnie jakas na 880G z serii Evo. Dobra sekcja zasilania 8+2 i fajna zintegrowana karta graficzna z HDMI. IMHO nie warto dokladac az 400zl do Intela jezeli nie zalezy Ci bezkompromisowo na wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Lepiej skup się na części audio, od strony procesora i reszty komponentów nie ma większego znaczenia co kupisz, bo wszystkie nowe platformy oferują wystarczającą wydajność do takich zastosowań. Zwróć tylko uwagę na dobrą sekcję zasilania na płycie głównej. Gigabyte wiedzie tu prym i na to bym postawił. Do tego ciche chłodzenie, SSD i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themerapid Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Kartę dźwiękową mam i sprzęt audio. Nad SSD się zastanawiałem ale na razie brak mi funduszy. Dziękuję bardzo za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...