Gość Dargas Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam mój komputer stacjonarny to : CPU E2180 @ 2,00 Ghz GPU Radeon x 1950 Pro Power Color Wszytko to jest na standardowym chłodzeniu miałem zamiar złożyć chłodzenie Wodne ale przemyślałem że to jest bez sensu. Moja Obudowa to REVOLTEC SIXTY 3. Jak wiadomo obudowa nie jest super klasy ale na taką było mnie tylko stać. Zacznę od tego: Procesor jest na chłodzeniu BOX (Oryginalne) socket LGA 775. Ja procesora nie podkręcam i mam pytanie czy chłodzenie Scythe Ninja będzie dobrym wyborem na ten procesor aby sie tak nie grzał ? teraz mam na procku 54C. Myśle że to winna pasty termo przewodzącej. Chce zmienić chłodzenie na procesorze aby można było założyć Wentylator 120mm. Karta Graficzna tu akurat muszę razu zmienić chłodzeni z tego powodu że oryginalne chłodzenie już nie działa a temperatura wynosi 80-90 C (Od razu mówię że nie używam tego komputera bo karta graficzna nie ma wentylatora). I mam pytanie które chłodzenie wybrać: ->Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2 - radiator GPU A na to wentylator 120mm ->Arctic Cooling Accelero Twin Turbo Myśle że to chłodzenie było by idealne. Mam tylko pytanie czy to chłodzenie jest ciche? I pytanie trzeba na karcie graficznej doda radiatory na kości pamięci ? Czy raczej nie koniecznie? Jaka pasta termo przewodząca do 50zł ?? Chłodzenie procesora i karty graficznej przy okazji chce wymienić pastę na płycie głównej. I teraz najważniejsze pytanie jakie wentylatory polecacie. W mojej obudowie będzie tak : -Z przody jeden wentylator 120mm wpuszczający powietrze na dyski -Na dole jeden wentylator 120mm wpuszczający powietrze na kartę graficzną -U góry myślę że lepiej będzie zamontować jeden 140mm niż dwa po 120mm jak myślicie 140mm czy 2x120mm mają za zadanie wydmuchiwać ciepłe powietrze -Z tyłu 140mm wydmuciach!ący ciepłe powietrze -I 120mm na procesor. Jakie mi polecacie wentylatory jak tańsze i jak najcichsze (i tak będą chodzi na LOW)? Myślałem nad : Wentylatory 120mm: -SilentiumPC Zephyr 120 - 13,6 dBA Dobry wybór ? Wentylatory 140mm: -SilentiumPC Zephyr 140 - 8,9 dBA Dobry wybór ? Myślę że te wentylatory jak będą wolno chodzić to powinny by nie słyszalne, o o tym sądzicie ?? Jednostka sterująca wentylatorami : SCYTHE Kaze Master Pro 5,25' Black REG 6 WENT Myślę że to jest bardzo dobry wybór. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Do radka x1950 pro można za grosze dostać chłodzenie accelero x2, jest ciche i bardzo dobre, jedyny problem to dostępność i cena (normalnie chodziło po 15 zł ale z powodu że już go nie ma w sklepach sprzedawcy sprzedają po 30+ zł). Chłodzenie procka kupił bym te, które jest polecane w dziale ,,co kupić''. Wentylatory, które podałeś są ok. Pastę bym wziął arctic cooling mx2 albo arctic silver 5. Z tego co wyczytałem w necie accelero twin turbo jest ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dargas Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Jakie konkretnie chłodzenie na procka bo nie wiem o które ci chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Wentylatory wystarczą Ci dwa - jeden z przodu zasysa, a drugi z tyłu wyciąga... Co do coolera cpu to możesz albo Zalman CNPS10X Performa z polecanych, albo SilentiumPC Fortis HE1225... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...