KnoogeR Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Witam, mam problem z karta EVGA GTX285 Backplate. Problem wygląda następująco grając w starszą gierke Splinter Cell Chaos Theory Versus ( Tryb rywalizacji, multiplayer ) karta zmienia swoje taktowania z najwyższych do najniższych ( log z GPU-Z podczas gry w linku niżej ) co powoduje spadek FPSów lub Freeza gry. Nowsze gry działają bez zarzutu, zarówno single player SCCT jak i wiedźmin czy oblivion. Próbowałem podmienić bios... wyciągnąłem standardowy przez GPU-Z i z edytowałem go NiBitorem (ustawiłem jeden profil taktowań) po czym zapisałem do .rom i wrzuciłem na karte lecz po wczytaniu windowsa na ekranie pojawiają sie arfetakty, występują one jedynie gdy mam zainstalowane sterowniki NV, podczas trybu awaryjnego czy normalnego uruchomienia bez windowsa arty nie występują :blink: . Zrobiłem formata lecz dzieje się tak samo, po powrocie do normalnego biosu wszystko jest ok. Tylko że problem nie został rozwiązany :-| . Flashowałem bios z pod bootowalnego pendrive z win 98 komendami: nvflash -4 -5 -6 file.rom [Enter] Może jest jakaś możliwość ustawienia stałych zegarów w sterownikach NV? Chociaż wolał bym rozwiązanie to flashem biosu niż riva tuner'em. LOG Z GPU-Z Specyfikacje PC: Processor: Intel Core i5 750 @ 2.67GHz Memory: OCZ GOLD PC3-15000 (4GB) Hard Drive: Samsung F3 (HD502HJ) 500GB Video Card: GeForce EVGA GTX 285 Backplate 1GB Sound Card: SoundBlaster X-Fi Extreme Music Operating System: Windows XP Professional || Service Pack 3 Motherboard: Asus P7P55D LE PSU: Corsair TX750W Pozdrawiam! Edytowane 7 Lipca 2010 przez KnoogeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Za pomocą riva tuner możesz zrobić to, wchodzisz w Nvidia/Overclocking/EnablePerfLevelForcing 1 później w zakładce od OC ustawiasz sobie tryb w którym karta ma latać. Kombinowałeś z różnymi wersjami sterów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Za pomocą riva tuner możesz zrobić to, wchodzisz w Nvidia/Overclocking/EnablePerfLevelForcing 1 później w zakładce od OC ustawiasz sobie tryb w którym karta ma latać. Kombinowałeś z różnymi wersjami sterów? Tak, na każdych jakie miałem jest tak samo. Mam pytanie co do NiBitora Jeśli dam tam że mam 0 profili taktowania karta ruszy ze standardowych najwyższych zegarów? Nie chce zrobić tak żeby nie ruszyła bo wątpię w swoje umiejętności flashowania na ślepo B-) Edytowane 7 Lipca 2010 przez KnoogeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Jeśli już chcesz zrobić to z biosu to lepiej ustaw sobie 3 tryby z taktami z extra i do tego ustaw napięcie takie jak w extra. Nie wiem tylko czy to zadziała, dopytaj się w temacie o GTX 285 który masz tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Jeśli już chcesz zrobić to z biosu to lepiej ustaw sobie 3 tryby z taktami z extra i do tego ustaw napięcie takie jak w extra. Nie wiem tylko czy to zadziała, dopytaj się w temacie o GTX 285 który masz tutaj Właśnie próbowałem i arty w windzie są ;/ Stolara dziękuję, tyle się męczyłem z tymi biosami a wystarczyło rive zainstalować na chwile i ustawic w system settings żeby wymuszało :-P A ja głupi rive olałem, nie wiedząc że wcale jej nie muszę później używać. :oops: Edytowane 7 Lipca 2010 przez KnoogeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...