Skocz do zawartości
Xfort

oc athlon64 3000+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie znam sie totalnie na OC, ale chcial bym sprobowac... udalo mi sie kupic tanio komputer wiec, sadze ze warto sprobowac, bo posiadam:

zasilacz: chieftec 360W

mobo: Fujitsu Siemens D2030-A2

procesor: athlon 64 3000+ (mam chlodzenie standardowe, czytalem ze w tym przypadku mozna niezle podkrecic)

karta graficzna: galaxy geforce 7300 (widzialem poradnik jak zrobic 'olowkowy' mod)

ram: 3x512 kingstone

zastanawiam sie w co sie zaopatrzyc przed podkrecaniem?

mam:

-miernik elektryczny

-miekki olowek ;)

-czas

-checi

-czy kupowac paste termoprzewodzaca, bo przeczytalem ze rowniez nadaje sie do posmarowania gpu?

Podobno kluczem do udanego OC jest markowy zasilacz, ktory zapewni stabilne napiecie, czy z tego chiefteca da sie cos wyciagnac? Bo obawiam się, ze jezeli podniose napiecie na grafice, na procesorze i jeszcze dodam do tego jakies dodatkowe chlodzenie to zasilacz bede musial zmienic(a kupno nowego nie wchodzi w gre), czy

tagan 400W (bo taki po wysilkach moge zalatwic) bylby znaczaco lepszym wyborem?

Edytowane przez Xfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty fujitsu-siemens zazwyczaj nie pozwalają na OC - brak jakicholwiek opcji w biosie, nawet najbardziej podstawowych imingów dla pamięci. Zacznij od sprawdzenia jak jest u Ciebie.

Przenoszę na podstawowe zaganienia, ale nie spodziewaj się zbyt wielu odpowiedzi. W zasadzie powinienem od razu zamknąć temat.

Płyty fujitsu-siemens zazwyczaj nie pozwalają na OC - brak jakicholwiek opcji w biosie, nawet najbardziej podstawowych imingów dla pamięci. Zacznij od sprawdzenia jak jest u Ciebie.

Przenoszę na podstawowe zaganienia, ale nie spodziewaj się zbyt wielu odpowiedzi. W zasadzie powinienem od razu zamknąć temat.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja jak znalesc pll <- klik + masz tam liste obslugiwanych i takich ktore nie pozwalaja na zmiane fsb softowo - taki pewnie bedzie na tym Fujitsu siemensie :/

@down

Prawda robilem tak z A8NE-FM/S(chyba byl to modowany bios znaleziony na necie).

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem pll(przynajmniej tak mi sie wydaje) ICS 953805, ktory jest wspierany przez CPUCooL (sprawdzialem na stronie podanej przez DJH83, oraz w CPUCooL). Nie wiem tylko co to jest ten crystal i do czego sluzy?(na mojej plycie prawdopodobnie Q1431F23)

Po wybraniu PLL w menu CPUCooL'a wyswietlil sie komunikat: "To PLL posiada opcje dokladnego strojenia!"

i co radzicie w zwiazku z zasilaczem?

Edytowane przez Xfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ten zasilator ma A na 12V ? ale raczej nie ma sie czym przejmowac zwlaszcza przy tym sprzecie bo on naprawde wiele nie bierze, raczej spokojnie starczy, do tego konfigu to i fortron 300GTF, a nawet 250W by oblecial. Swego czasu mialem Athlona 3200+@2.5, Asrock 939 Dual Sata 2, R9500@9700(ta karta o ile wiem ciagnie jeszcze z 5V) prozniej Galaxy 7300GT(nie pamietam juz @), 1x Dysk, 1xNagrywarka na Fortronie 300GTF z 13A/12V, ba jakis czas mialem na nim E2140@3.0, P5B, HD2600, 2GB ram, 1xdysk, 1x,nagrywarka. 

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17A/+12V

wybieram sie niedlugo na zakupy, to kupowac paste termoprzewodzaca (nada sie do wysmarowania gpu i cpu?), czytalem o radiatorach na pamiec(ale w ogole nie wiem z czym to sie je?)

w ogole prosil bym o jakies wskazowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wystarczy.

Pastę jak kupować to dobrą np ARCTIC SILVER 5.

Zanim jednak zaczniesz kupować cokolwiek, sprawdź czy jakimś programem możesz zmieniać fsb, czy komputer potrafi w ogóle działać w windowsie po jakimś oc. Sprawdzaj, czy nie rośnie Ci taktowanie magistrali pci. Jeśli bez obciążenia komputer nie będzie działał po oc to pasta nie wiele pomoże.

Przy takim sprzęcie radiatory na pamięciach to zbytek i przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

odswiezam temat, po nieobecnosci wakacyjnej, problemach z komputerem a nastepnie monitorem!

Kupilem paste, zmienilem chlodzenie na Pentagram QC-92Cu i tutaj zaczyna sie moje pytanie... Bo zmienilem, zanim dokopalem sie do Internetu a tam na forum PClaba wyszlo ze BOXowe jest porownywalne z Pentagram QVC-100Cu czyli wydajniejsze niz to na ktore zmienilem, czy ktos moze potwierdzic/rozwiac moje obawy?

Poza posiadanym wczesniej sprzetem wzbogacilem sie o program PRIME95(moze polecacie cos innego?) do testowania stabilnosci oraz markowa paste termoprzewodzaca.

@Up po minimalnym OC komputer dalej dziala.

Jak wyglada w praktyce podkrecanie, bo z poradnika na elektroda.pl(z 2005r) Wynika ze do przetaktowania z 1800 na 2000 bede musial wykonac 50zmian+50testow po 10min. To jest z wlaczaniem i wylaczaniem komputera z 10h?

@ROZWIAZANIE

wczoraj posiedzialem caly dzien i wyszlo mi cos takiego.

Potrzebne programy:

1.Cpu-Z (monitorowanie)

2.CPUCooL (tylko monitorowanie, bardzo podoba mi sie ten wykres, niestety po formacie nie moglo odczytac PLL wiec z podkrecania nici)

3.ClockGen (malo profesjonalny overclocking, wybiera sie PLL [jak sie okazalo wcale nie musial byc zgodny z moim prawdziwym])

4.CrystalCPUID (zmiana Vcore)

4b. RMClock (zmiana napiecia Vcore)

5.Prime95 (stabilnosc systemu, chodzi dopiero kilka h)

W moim zestawie komputerowym jak sie okazalo sa 3rozne kosci RAM (goodram, twinMOS, i cos niezidentyfikowanego) ale to jakos nie mialo wplywu na funkcjonowanie komputera (2.3GHz probowalem przekroczyc z 1 koscia kazdego RAM'u i nic). Stopniowo podnosilem czestotliwosc i napiecie, az doszedlem z 1.8@1.4V na 2.3GHz@1.45V@45*C. Niestety nie moge przekroczyc Vcore 1.45V poniewaz soft jaki posiadma na to nie pozwala.

Zna ktos program ktory moglby zmienic Vcore?

Edytowane przez Xfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi