Chaos Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 jak w temacie .. ile moge sobie podlaczyc wentyli na jednego molexa? to ma jakies znaczenie mozna to sobie obliczyc czy jak? czy zalezy tylko do ilosci A zasilacza na dane napiecie? Bo chcialem sobie kupie w sklepie koncówke jedna a potem od niej elegancko popodalaczac sobie wszystkie wentyle w budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 A ile dusza zapragnie; kable i tak wytrzymają wielokrotnie więcej, niż Twoja zasiłka ma wydolności prądowej dla 5/12 V, a i tak prędzej popalisz ścieżki na PCB albo jeszcze coś innego w zasilaczu, niż kable :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 wentyle ciągną max 8 W( mówię o tych 120mm) wiec podpinaj zdrowo, wątpię żebyś podłączył tyle wentyli, zeby cos z zasiłką zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 A ile dusza zapragnie; kable i tak wytrzymają wielokrotnie więcej, niż Twoja zasiłka ma wydolności prądowej dla 5/12 V, a i tak prędzej popalisz ścieżki na PCB albo jeszcze coś innego w zasilaczu, niż kable :lol:no mi walsnie chodzi o zasiłke .. nei chce zeby jej sie padło ... pozatym co to PCB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Pytałeś do jedego molexa, a nie do jednego zasilacza ;) Jeśli chodzi o zasilacz, to pozostaje Ci się kierować zdrowym rozsądkiem i wydajnościa prądową dla interesującego Cię napięcia- odczytaj sobie ile A jest dla 12V (?), a A=W/V, czyli wiatrak o mocy 6W będzie pobierał 0.5A, jeżeli pracuje na 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 thx .. o taka wlasnie dpowiedz mi chodziło :) chcialem wiedziec jak to policzyc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 W praktyce sporo mozna tam wsadzic. Ja chyba bede do jednego podlaczal kolo 6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Ja mam 8 na jednym od 5V i jest spox :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 A mierzyles zmiany napiecia 12V jak sa podpiete i jak sa odlaczone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 no w sumie to wentyle tak duzo mocy nie jedzą no nie ? to chyba mozna ich troche podlaczyc ... chcialem sie wlasnie upewnic .. elektronikiem nie jestem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 no w sumie to wentyle tak duzo mocy nie jedzą no nie ? to chyba mozna ich troche podlaczyc ... chcialem sie wlasnie upewnic .. elektronikiem nie jestem :) Cóż, jak nie jesteś pewien, ile ich (wentyli) możesz dać, to robiłbym to tak, że pod 12V podłączałbym żarówki 12V o małej mocy (np samochodowe) i patrzył kiedy napięcie 12V (albo inne) zacznie spadać- i już wiesz, ile A wytrzyma Twoja zasiłka. Co do mocy wiatraków, dokładnie Ci teraz nie powiem, bo wszystkie jakie mam mają już pozrywane naklejki (smarownie), ale to było chyba coś do 7W w przypadku wiatraków 80mm. Najlepiej popatrz po sklepach z takimi rzeczami ( www.cooling.pl, www.4max.pl), to będzisz miał rozeznanie. I jeszcze jedna rzecz: zazwyczaj jeżeli chce się dać dużą liczbę wiatraków, to podłącza je się na 7V, żeby było ciszej. Na pewno chcesz dać na 12? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 niee :) chce dac 2-3 wiatraki na 7v :) tylko ze jeszcze bedzie na tej koncówce dysk chodził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...