Sou Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Hej! Bawie sie troche w nagrywanie filmow ale wydaje mi sie ze dysk mi juz nie wyrabia. Nagrywam w 1920x1200 frapsem i na full size czasem sie cos zatnie itd. Zwlaszcza ze jeszcze gra dziala ktora nagrywam ;) Mam obecnie dwa dyski 320GB ( hitachi jakies sprzed 2 lat... ) w RAID. Wydaje mi sie ze postawienie 2giej macierzy i osobny dysk na gre, osobny na zapisywanie filmu pomogloby mi w uzyskaniu lepszej wydajnosci. Za dyski jednak nie chcialbym dawac jakis duzych sum w stylu 300zl za jeden ;) Myslalem nad takimi: Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS 500 GB Samsung SpinPoint F3 HD502HJ 500 GB Tylko moze lepiej jakis z 32MB cache? Da to cos? Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640 GB Seagate Barracuda 7200.12 ST3750528AS 750 GB ? Z gory dzieki za rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Seagate'a bym odpuścił od razu. Opinie użytkowników i zawodność nie przemawiają za nimi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Druga macierz może pomóc ale nie jest to takie idealne rozwiązanie chyba że użyjesz kontrolera raid z prawdziwego zdarzenia - sprzętowego. Popularne Raid na płycie jest ok do domowego użytku ale łatwo zapchać chipset danymi. Zapis strumieniowy w fullHD sporo wymaga. Jednak podzielenie danych na osobne dyski pomoże Ci troche. Edytowane 9 Lipca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 A co z tym cache?16? 32? bedzie roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Nie, to raczej pomaga w multitasking. Do strumieniowego przesyłu niekoniecznie. 32MB wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...