Skocz do zawartości
JaQs

Zasilacz do 100zl

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje kupic jak najtanszy i jak najlepszy zasilacz do tego co mam w podpisie. Obecny Fortron niedomaga juz, wybrzuszone kondensatory i zaczyna z niego smierdziec, chyba elektrolit. Narazie chodzi jednak wiem, ze duzo juz mu nie zostalo, a smrod z niego dosc przeszkadza.

Ofc mysle o jakims Fortronie albo Delcie z aktywnym PFC tylko czy 350W wystarczy czy wziac teraz 400W? Komp jak widac caly czas chodzi podkrecony, a jak bede mial jeszcze pieniadze to wezme do niego Athlona II.

Jakbyscie mogli cos doradzic bylbym wdzieczny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi przeszlo to przez glowe tym bardziej, ze w Antecu jest on montowany na dole i tak na prawde przechodzi przez niego mniej powietrza niz na gorze, ale w sumie pare lat tak chodzil i wytrzymywal bez zarzutu, a fanswap zrobilem bo Slip Stream ma ponoc do 40% zwiekszony przeplyw powietrza.

W kazdym razie teraz to juz nie ma co sie nad nim rozwodzic, poczekam az dotrwa do konca swoich dni i kupie pewnie ta delte. :)

W Deltach i Fortronach siedzi to samo, prawda?

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Deltach i Fortronach siedzi to samo, prawda?

Tak kondesatory dławiki tranzystory scalaki i nic poza tym.

To sa kompletnie inne firmy......

Delta robi bebchy dla chiefteca/enlighta itd a fortron dla OCZ itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, no to i tak wezme Delte.

Inna sprawa, ze juz tak strasznie smierdzialo, ze nie moglem wytrzymac i postanowilem cos zrobic z tym (czyt. zobaczyc o co tam chodzi) i okazuje sie, ze to nie elektrolit i kondensatory bo pomimo, ze sa wybrzuszone, to poprzednim razem jak je przeczyscilem to teraz nic nowego na nich nie ma. Ten smrod to chyba silikon ktory splywal z cewki (niestety nie znam sie na budowe zasilaczy i malo na elektronice, ciemna zwojnica po lewej stronie zasilacza) ktora rzeczywiscie byla strasznie goraca no i silikon juz z niej splynal i zastygl i wlasciwie sam odpadl (troche go pozostawalo np. po bokach, przy duzym kondensatorze). Zamienilem tez mu wentylator. Slip Stream poszedl na Karakorum, a ten od Karakoruma do zalisacza i podlaczylem go bezposrednio pod niego, a nie jak wczesniej na 12V na zewnatrz.

To moglo byc to? Bo tak naprawde to roznicy w pracy nie widzialem tylko czulem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki bedzie najlepszy zasilacz co bez problemu uciagnie to co w podpisie i bedzie jak najtanszy i jak najszybszy?

Czy w Deltach i Chieftecach siedzi to samo? Ktory jest cichszy?

Narazie nastawiam sie na jakiegos uzywanego GPS-450AA-101-A albo na Delte.

Najlepiej jak najtanszy. Oczywiscie uzywane jak najbardziej ze wzgledu oszczednosciowego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wentylatora 120mm i aktywnego PFC odpada. I moc za mala. Musi byc uniwersalny bo moze bedzie zmodernizowany o nowa grafike i Athlona II. Bede sie czail na Chieftec'a. Nie nalezy do cichych bo sam go montowalem w innym kompie i wiem jak chodzi, ale za to sprawdzony sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam, co znaczy

i jak najszybszy?

w odniesieniu do zasilacza?

Na aktywne PFC chcesz laski wyrywać? czy masz inny powód aby stawiać to jako warunek konieczny?

Co do mocy tego zasilacza, skoro ma wtyczkę 6pin pci-e tzn że, potrafi zasilić przyzwoity konfig.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym najszybszym oczywiscie pomylka. :)

Aktywne PFC potrzebne do tego, ze mieszkam na wiosce gdzie czesto rozne rzeczy sie dzieja z pradem.

W kazdym razie juz kupilem GPS-450AA-101-A i mam nadzieje, ze bede zadowolony za 65zl. Sprawdzony sprzet. :)

Z doswiadczenia wiem, ze jest to troche wyjec. Czy ten wentylator co byl przy Karakorum'ie starczy na schlodzenie tego zasilacza? Byloby to rozwiazanie tymczasowe, ale napewno ten wentylator od Karakorum'a bedzie cichszy niz ten fabryczny w Chieftec'u, a nie chce sytuacji jak z Fortronem, gdzie wstawilem mu Slip Streama 800RPM o teoretycznie wiekszym przeplywie niz fabryczny na najwyzszych obrotach, ale jednak i tak sie w koncu ugotowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieszkam na wiosce gdzie czesto rozne rzeczy sie dzieja z pradem

Nie wiem co masz na myśli, pewnie spadki, zaniki napięć?

Czego byś nie miał na myśli, aktywne PFC nic tu nie pomoże. Zaszkodzić też raczej nie zaszkodzi. Przy dziwnym zachowaniu sieci może to być (a pfc) element narażony na uszkodzenie. Awarie układu aPFC są jedną z przyczyn awarii zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, spadki, zaniki, czesto brak. Dosc nieszczesliwy teren.

Chcesz mi powiedziec, ze pasywne PFC jest po prostu lepsze od aktywnego? Myslalem, ze jezeli korekcja mocy dostosowywuje sie do obciazenia i do warunkow sieci to jest to lepsze od "jednej" granicy. Po za tym z tego co wiem to zasilacze z APFC maja teoretycznie wieksza sprawnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PFC nie ma nic do sprawności zasilacza. Dodatkowo aktywne PFC jako układ elektroniczny w trakcie pracy coś się grzeje w sumie sprawiając, że sprawność zasilacza jako całości będzie mniejsza ze względu na straty w APFC. Są to wartości pomijalnie małe, jednak teoretycznie to zasilacz z APFC będzie miał mniejszą sprawność.

Po za tym z tego co wiem to zasilacze z APFC maja teoretycznie wieksza sprawnosc.

Zdanie powyższe jest prawdziwe o tyle, że najczęściej wyższą sprawność mają nowsze zasilacze a więc z reguły wyposażone w aktywne PFC. Aktywne PFC mają najczęściej zasilacze przeznaczone na rynek konsumpcyjny. Zasilacze w firmowych kompach, wymontowane z nich Delty, Fortrony sprzedawane na allegro mają pasywne PFC po to aby zapewnić bezproblemową współpracę z zasilaczami awaryjnymi.

Aktywne pfc jest lepsze dla dostawcy energii, pewnie też dla producentów zasilaczy bo tańsze, zajmuje mniej miejsca.

W uproszczeniu mamy [sieć zasilającą] > [APFC] > [zasilacz właściwy]. Sam układ PFC nie wpływa nijak na pracę zasilacza. Wpływa on jednak na to, jak zasilacz (jego praca) jest widziany od strony sieci. Dostawcy energii lepiej się widzi jak zasilacz ma dobre PFC.

Pasywne PFC jest o tyle lepsze od aktywnego, że nie ma się praktycznie co w nim zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi