Skocz do zawartości
adam993

Radeon 9250 - wyłącza się?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Komputer:

Sempron 1.6Ghz

1GB RAM

płyta MSI-7142 (na VIA KT400A), zintegrowana grafika

dwa dyski 160GB

Windows XP SP3+wszystkie łatki

PCLinuxOS z KDE

zasilacz Megabajta 350W (napięcia w porządku)

Problem sprawia Radeon 9250 z moim autorskim chłodzeniem - wiatraczek podpięty na krótko, biegający na 12V.

Chodzi o to że karta "wyłącza się", to znaczy gaśnie (nic nie wyświetla, no-signal) monitor. Mogę słuchać dźwięków z gier, więc reszta żyje.

Komputer zakupiłem w styczniu (stary umierał), wtedy problemów nie było. Z racji tego że miałem nieprzyjemne wspomnienia z tym modelem radeona (przegrzał się) zamontowałem owy wiatraczek. Działało. Potem zauważyłem że gaśnie przy graniu w Cossacks2.

Ostatnio wyłączył się przy korzystaniu z Vboksa.

Radiator z boku jest bardzo chłodny. Karta nie ma czujnika.

Sterowniki wersja 4.9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeciążyłeś przypadkiem jednej linii molex podpinając za dużo urządzeń ?

Skoro radiator jest bardzo chłodny to może wcale nie odprowadza ciepła, czyli nie dolega do układu i dlatego grafa się przegrzewa i aby się nie spalić wyłącza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeciążyłeś przypadkiem jednej linii molex podpinając za dużo urządzeń ?

Skoro radiator jest bardzo chłodny to może wcale nie odprowadza ciepła, czyli nie dolega do układu i dlatego grafa się przegrzewa i aby się nie spalić wyłącza się.

Wiatrak jest razem z nagrywarką.

Sprawdzę jutro radiator.

Aha przed montażem radiator był bardzo ciepły (bliski gorący - organoleptycznie). Więc raczej podczas montażu mogło dość do uszkodzenia.

========

Edycja:

Po zdjęciu radiatora okazało się że pasty właściwie nie ma, jest tylko coś "pasto-podobne", będące raczej klejem jak pastą. Nałożyłem pastę, rozsmarowałem, złożyłem.

Jeszcze nie testowałem.

Edytowane przez adam993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi