adam993 Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Witam! Komputer: Sempron 1.6Ghz 1GB RAM płyta MSI-7142 (na VIA KT400A), zintegrowana grafika dwa dyski 160GB Windows XP SP3+wszystkie łatki PCLinuxOS z KDE zasilacz Megabajta 350W (napięcia w porządku) Problem sprawia Radeon 9250 z moim autorskim chłodzeniem - wiatraczek podpięty na krótko, biegający na 12V. Chodzi o to że karta "wyłącza się", to znaczy gaśnie (nic nie wyświetla, no-signal) monitor. Mogę słuchać dźwięków z gier, więc reszta żyje. Komputer zakupiłem w styczniu (stary umierał), wtedy problemów nie było. Z racji tego że miałem nieprzyjemne wspomnienia z tym modelem radeona (przegrzał się) zamontowałem owy wiatraczek. Działało. Potem zauważyłem że gaśnie przy graniu w Cossacks2. Ostatnio wyłączył się przy korzystaniu z Vboksa. Radiator z boku jest bardzo chłodny. Karta nie ma czujnika. Sterowniki wersja 4.9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Nie przeciążyłeś przypadkiem jednej linii molex podpinając za dużo urządzeń ? Skoro radiator jest bardzo chłodny to może wcale nie odprowadza ciepła, czyli nie dolega do układu i dlatego grafa się przegrzewa i aby się nie spalić wyłącza się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam993 Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 (edytowane) Nie przeciążyłeś przypadkiem jednej linii molex podpinając za dużo urządzeń ? Skoro radiator jest bardzo chłodny to może wcale nie odprowadza ciepła, czyli nie dolega do układu i dlatego grafa się przegrzewa i aby się nie spalić wyłącza się. Wiatrak jest razem z nagrywarką. Sprawdzę jutro radiator. Aha przed montażem radiator był bardzo ciepły (bliski gorący - organoleptycznie). Więc raczej podczas montażu mogło dość do uszkodzenia. ======== Edycja: Po zdjęciu radiatora okazało się że pasty właściwie nie ma, jest tylko coś "pasto-podobne", będące raczej klejem jak pastą. Nałożyłem pastę, rozsmarowałem, złożyłem. Jeszcze nie testowałem. Edytowane 11 Lipca 2010 przez adam993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...