s_noopy Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 (edytowane) Witam, Posiadam komputer: E5200 (11x300) Asus P5B (bios 2104) Enermaxa 500W Asus 9800GT Wcześniej posiadałem 7900GS i wszystko chodziło cycuś, zmieniłem grafę i zauważyłem dosyć denerwujące spowolnienia w grach gdy kamera zaczyna obejmować nowe terytorium (zaczytuje nowe tekstury). Poszukałem i GPU-Z wskazuje, że grafika chodzi na x4. Zreinstalowałem stery od grafiki, od chipsetu, przeczyściłem złącze PCI-E, zaktualizowałem bios, ustawiłem tryb oszczędzania energii w wysoką wydajność. Niestety dalej jest x16 @ x4. Liczę na Wasze sugestie. Co może być źle ustawione? Pozdrawiam Edit: System to Win7 x64 Edytowane 11 Lipca 2010 przez s_noopy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Przestawiony tryb w Biosie albo w sterowniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 W biosie nie znalazłem opcji które mogłyby za to odpowiadać. Jedynie wymuszenie PEG x1, ale jest wyłączone. Inna sprawa, że płyta leżakowała przez noc bez baterii i był czyszczony CMOS. Na 7900GS było wszystko bez problemu. W sterownikach nie wiem gdzie szukać - może mała podpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...