Skocz do zawartości
Pietia(lania)

Winda XP zle rozpoznaje wielkosc partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jest taki problem :

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

jak widac zle jest rozpoznawana partycja systemowa

teraz jak doszlo do tego cudu ;

1) jest w miare swiezy system na partycji 5 giga

2) stwierdzam ... cholera troche malo

3) zgrywam cala zawartosc dysku za pomoga CLONEZILLA na inny dysk

4) usuwam partycje

5) tworze nowe odpowiednio wieksze ( jak widac na obrazku 10 giga )

6) Znowu za pomoca CLONEZILLA zgrywam spowrotem partycje ( systemowa ktora mysli ze jestwielkosci 5 GIGA na partycje 10 giga )

7) windows "nie wie " ze ma wieksza partycje i dalej upiera sie ze jest na 5 GIGA

8) CHKDSK nie widzi problemu

teraz pytanie jak temu zaradzic bez formata ktorego szczerze nie chce mi sie robic ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa, robilem podobna operacje ghostem i problemu nie bylo. Edit albo robilem tez tak ze przywracalem partycje C ghostem(zeby byl boot manager, rozruch) a doc & sett, program files i windows najzwyczajniej kopiowalem tam i spowrotem. 

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja by to zrobił tak że te dane co przywróciłeś na partycję systemową zgrał bym (bez żadnych programów kompresujących) na jakiś dysk zewnętrzny/ pamięć flash -> może być potrzebny jakiś system operacyjny liveCD z obsługą NTFS, za pomocą takiego programu zrobił bym kopię danych.

Następnie spróbował bym komendy fixboot, fixmbr (znajdziesz w googlu gdzie to wpisać).

Jeżeli nie pomoże to format i gdy pojawią się pasek ładowania systemu a później instalator przejdzie do instalacji w trybie graficznym wyłączasz komputer. Następnie uruchamiasz system z płyty z systemem LiveCD i wgrywasz dane na partycję systemową te których przedtem zrobiłeś kopie.

Po ponownym uruchomieniu powinieneś mieć normalną wielkość partycji systemowej z zachowaniem wszystkich danych.

Co do systemu LiveCD to w skład programów Hirens BootCD wchodzi mocno ograniczony Windows XP- do zgrywania danych jest idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

no ja chcialem zrobic mega fajnie i wyszlo bleee

Co się stało? ano proste: przywrócenie idealnej kopii ciągu bloków na większą partycję oznacza, że FS nadal ma zapisaną informację o poprzedniej pojemności partycji (rozmiarze systemu plków). No i nic dziwnego że chkdisk nie widzi błędu - struktura FS jest ok.

Gparted parzy? Bo nie widzę innego powodu nie stosowania jedynego chyba dobrze działającego resizera dla NTFS.

Nie wiem czy w tej sytuacji Gparted ci pomoże - po prostu nigdy nie odwaliłem czegoś tak... ciekawego... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Tomazzi nie tak nerwowo , z ghostem robilem wiele razy takie cyrki ;-) i nigdy nei bylo problemu

Gparted jeszcze niedawno nie mial opcji resazingu dlatego nawet nie myslalem o tej opcji ;-)

Gparted ma resize już dawna (parę lat - nie pamiętam), a ten emoticon: :rolleyes: nie oznacza (imo) nerwowego nastroju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi