Skocz do zawartości
Karlos

Karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Przychodzi czas na modernizację PC. Na razie mam:

Intel Celeron D 3,20GHz i Pentagram Karakorum

ATI Radeon x1300Pro

2x512 GOODRAM DDR

Asrock 775Dual-880Pro

Do tej pory zdążyłem zmienić zasilacz na OCZ Fatal1ty 550W.

Teraz potrzebuję pomocy w wyborze grafiki. Jestem w tej chwili przekonany do zakupu HD4870.

Connect3D HD4870 512MB DDR5 DVI + VGA + HDMI - ATI - ram.net.pl Asus Radeon HD4870 1GB DDR5/256b DVI PCI-E - ATI - ram.net.pl

I tutaj pojawia się pytanie czy warto dopłacać do Asus'a. Według mnie tak.

A może lepszym wyborem byłaby HD5770? Ale odstrasza mnie 128bit.

I czy te karty będą działać do czasu zmiany płyty głównej/proca/ramu? Chciałbym zaznaczyć, że na karcie mam PCI-E 16x @4

Co do connect3d HD4870.

Chłodzenie wygląda na solidne. Wiatrak ma dwa przewody, więc prawdopodobnie nie będzie PWM, ale tak myślę, że zdjąłbym tą plastikową osłonkę i dał dwa wiatraki 92mm i podłączył do Aerogate 3.

Tylko trochę dziwnie wygląda PCB. Strasznie krótkie i martwi mnie chłodzenie sekcji zasilania i pamięci.

Edytowane przez Karlos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten komp to złom , nie warto nic w nim robić .

Celek D + PCI-E 16x@4x = działa to jak hamulec ręczny , nawet dla kart pokroju HD4670 czy HD4650 / GF9500/GF9600 .

Max do tego sprzętu to GF8600GT DDR3 , ale karta też nie pokaże pełni swoich możliwości .

Może lepiej pomyśl najpierw o zmianie procka/płyty/ramu a potem zabierz się za resztę .

Proponuję :

Athlon X2 240 - 225 zł lub X4 630 - 390 zł

AsRock M3A785GMH/128M - 290 zł

Goodram 2GB DDR3 1333 mhz - 199 zł

Razem - 705 zł lub 870 zł .

Dysk przełóż ze starego kompa ew. kup nowy 250 GB /500 GB - Samsung F3 250 GB kosztuje 149 zł , wersja 500 GB masz za 179 zł .

Kartę kupisz później , płyta ma bardzo dobrą kartę - wydajność na poziomie 6600GT .

HD4870 jest nie opłacalne - albo HD4850 512 MB - nowe po 350-380 zł , używki od 320 zł ( allegro ) albo HD5770 - która jest dużo szybsza niż HD4870 , ma poziom wydajności GTX260/HD4890 .

Ceny z esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kasę na wszystko to bym kupił. Najpierw chcę kupić grafikę. Na razie nie muszę grać w najnowsze gry, byle ten nieszczęsny WoW mi przyspieszył, później bym kupił Phenoma II x2/x3/x4 i resztę jak napisałeś. Teraz chodzi o to, czy karta się podniesie (HD5770).

A jeśli zrobić tak, jak proponujesz, wtedy w przyszłości trzeba będzie zmieniać procesor, bo Athlon szczytem technologii nie jest ;] Zawsze mogę spróbować coś podkręcić, chłodzenie bym przełożył (będzie pasować pod AM3?) Wolałbym też płytę ATX. A co do wydajności - testy nie pokazują dużej różnicy między HD4870, a HD5770, w niektórych przypadkach HD4870 wypada lepiej (ale to różnice 1-3 fps).

Edytowane przez Karlos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc jestem zmuszony napisać post pod postem. Prawdopodobnie będę miał możliwość większego upgradu komputera. Złożyłem coś takiego:

- Procesor AMD Phenom II X4 945 (3.0GHz,8MB,95W,AM3) BOX (HDX945WFGMBOX) w Morele.net

- Płyta główna ASRock 870 EXTREME3 w Morele.net lub Płyta główna ASRock 880GXH/USB3 w Morele.net

- Pamięć Good Ram DDR3 2048MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/2G) w Morele.net

- Karta graficzna Asus Radeon HD5770 512MB DDR5 ,2xDVI/HDMI, DP,CF, PCI-E, BOX (EAH5770/2DI/512MD5/A) w Morele.net

Mam teraz założony Pentagram Karakorum i tubkę Arctic Silver 5.

1. Czy zestaw będzie OK?

2.Którą płytę główną wybrać? Skłaniałbym się ku Extreme3.

3. Czy chłodzenie będzie pasować pod socket AM3?

4. Czy do czasu kupna nowego dysku twardego nie będzie problemów z jego działaniem na tych podzespołach?

EDIT:

5. Co z napędem DVD? Z tego co wiem, ma on złącze IDE.

Edytowane przez Karlos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wolałbym którąś z tych płyt niż tą, którą podałeś. Nowszy chip, USB3 i SATA3, wyświetlacz, guziki Clear CMOS i Reset no i ładniejsza ^^ Te dodatkowe 2GB ramu robią sporą różnicę? Nie da się pograć komfortowo na 2GB? Jeśli płyta nie ma złącz IDE jestem skazany na zmianę napędu, zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety muszę napisać post pod postem, aby podbić temat.

Zakup zbliża się wielkimi krokami. Mam pewien dylemat co do płyty głównej.

Płyta główna ASRock 870 EXTREME3 w Morele.net

Płyta główna ASRock 880G EXTREME3 w Morele.net

Płyta główna ASRock 890GX EXTREME3 w Morele.net

Czym różnią się te płyty? 870 nie ma zintegrowanej grafiki i sekcję zasilania 4+1, a 880 i 890 mają Radeony hd4250 i hd4290 oraz sekcję 8+2. Czy różnią się tylko tym? Na chwilę obecną skłaniam się ku 880g.

I czy zestaw, który wybrałem, jest OK? W przyszłości dołożyłbym 2GB ram i nowy dysk twardy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi