ai Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Do Pana ai (sztuczna inteligencja?) http://www6.tomshardware.com/cpu/01q2/0105.../cooler-22.html Oto adres strony, bardzo znanego serwisu Tom;s Hardware Giude, gdzie poddano testom 46 coolerów. W tym 4 modele Zalmanów. Wszystkie niczym jeden mąż padły wobec konkurencji. Mamy tu modele od aluminiowego, przez miedziany aż do pozłacanego. Jak już mówiłem, skrytykowano tu trudności przy instalacji (wyjmowanie płyty), niewygodne montowanie wiatraka (osobno nad radiatorem), niską wydajność i nawet głośność (56 db w jednym z modeli), do tego dochodzi waga 467g modelu miedzianego (ponad połowe więcej niż dopuszczane przez AMD maksimum) oraz jak już wspomniałem wysoką cenę. Gdzieś miałem jeszcze adresy gdzie równie niskie oceny zebrały najnowsze modele, ale nie miałem czasu ich szukać. Argumenty serwisu pokroju Tom's Hardware wydają mi się całkiem sensowne i w moich oczach deklasują modele Zalmanów. Za tą cenę lub mniej, można dostać znacznie wydajniejsze modele firm Thermaltake, Global Win i im podobnych. Co do cyrkulacji powietrza w obudowie, i obniżania temperatury procesora przez zastosowanie dwóch wiatraków to zgadzam się, że może to okazać się przydatne, zresztą pisałem o tym wyżej. Bawiłem się właśnie pozłacanym, i nie miałem ŻADNYCH problemów z montażem (całość może 4 minuty - robi się to zazwyczaj raz, więc nawet gdyby to było 30 minut... - BEZ WYJMOWANIA PŁYTY). Co do wydajności jest zupełnie wystarczająca dla użytkownika bez hardcorowych ambicji w podkręcaniu (choć udało mi się uzyskać stabilność bez ustawiania V na wyższy na FSB 155) - wynik uzyskany wraz z zamontowaną przejściówką obniżającą obroty wentylatora do 1400. Co do ceny - dla użytkownika tego komputera nie miała znaczenia: tanio, poniżej 500pln (tez bym tak chciał...;)) W tym przypadku wydajność jest wystarczająca. Jak pewnie zauważyłeś, dodatkowe wentylatory zapewniają na tyle dobrą cyrkulację powietrza, że nawet w przypadku awarii wentylatora Zallmana jest możliwa praca w warunkach temp. poniżej 65 stopni. W tym przypadku jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wydajność innych coolerów (taaaak: wemtylator na 7000rpm, a komputer słychać piętro wyżej;)) być może jest znacznie większa, ale ta cisza... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Videlec Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 obniz napicecie procka , ja mam teraz xp 1.6 +@ 1,9+ przy napieciu 1,76 niewiem czy zmniejszanie vcore cos szkodzi ale mam chlodniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zamontowałem właśnie drugi wiatrak z przodu obudowy, do zasysania powietrza (po wnikliwej analizie, zauważyłem, że na panelu jest szparka grubości niecałego mm, oraz długości paru cm, przez którą na pewno mój wiatrak zassa sporo powietrza :), poza tym pod panelem i pomiędzy nim a obudową też są jakieś szparki, więc może to wystarczy). Ze spostrzeżeń: Temperatura idle procesora nie zmieniła się, czego się wcale również nie spodziewałem. Za to temperatura idle płyty głównej zmalała, bo w tej chwili jest zaledwie 34 stopnie, a wcześniej bywało już 38, a dochodziła do 40. Tak więc zabieg, uważam za udany, z jednym małym szczegółem, otóż płyta główna nie wyrabia z 3 wiatrakami. Widzę to, bo zmniejszyły się obrotu CPU Fan. Dawniej 2721-2860, teraz często są w okolicach 2678 a nie przekraczają 2800. Niby zmiana niewielka, ale kto wie czy niezauważalna dla procka? Będę musiał sprawić sobie przelotkę... WPCREDIT odstrasza mnie skoplikowanym interfejsem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...