nowik Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Witam, no więc mam pytanie i prośbę o złożenie komputera który ma służyć głownie do obróbki grafiki. Na zestaw chcę przeznaczyć około 2000zł i tu zaczynają się moje pytania. Procesor - najlepszym wyborem jest chyba procesor Intel i5, a jako że ma to być komputer do grafiki to czy lepiej zakupić go z wbudowaną w procesor (mam nadzieje że dobrze piszę ) kartą graficzną ? czy może lepiej zakupić kartę graficzną osobno, a może zintegrowaną z płytą główną ? No i oczywiście od tego wyboru zależy płyta główna, dlatego jaką płytę polecacie pod w/w kombinacje ? Co do pamięci RAM to wiadomo, do pracy na takich programach jak Corel, Photoshop, itp. potrzebne jest jej dużo, ale też nie przesadzajmy, myślę że 4GB są wystarczające, czy może lepiej zainwestować w więcej? Zależy mi tylko na wyborze tych komponentów dlatego prosiłbym o jakąś radę. Pytam tutaj gdyż dawno nie kupowałem nowego sprzętu i nie wiem co jest obecnie na rynku dobre a czego unikać. Dziękuję z góry za każdą pomoc :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Proponuję: Procesor: Procesor Intel Core i3 530 2.93GHz LGA1156 BOX - Procesory - ram.net.pl Mobo: Płyta główna Gigabyte GA-P55-US3L Int P55 LGA1156 - Socket 1156 - ram.net.pl Ram: Pamięć DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB - DDR3 - ram.net.pl Dysk: Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB - SATA - ram.net.pl Karta graf.: Sapphire Radeon HD4670 512MB DDR3/128b D/H PCI-E - ATI - ram.net.pl Napęd: Nagrywarka DVD Samsung SH-S223L SATA LS czar. bulk - Nagrywarki DVD - ram.net.pl Obudowa: Obudowa ATX Tower Cooler Master Elite 331 czarna - ATX Tower - ram.net.pl Zasilacz: Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 430W - Zasilacze do obudów - ram.net.pl Wyjdzie za to w granicach 2000 zł:) Taki zestaw spełni Twoje wymagania... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Jednakże nie potrzebuję takich rzeczy jak DVD, obudowa czy zasilacz :) Zależy mi tylko na procesorze, płycie głównej i pamięci, a także opcjonalnie na karcie. Proponowana karta graficzna jest również wg mnie za droga. Za całą zaoszczędzoną kwotę z pewnością można kupić lepszy procesor, ten co proponowałem czyli i5. A jak sprawa z RAMem? Lepiej dołożyć np. do 8GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 (edytowane) Proponuję: Procesor: Procesor Intel Core i3 530 2.93GHz LGA1156 BOX - Procesory - ram.net.pl A Ja odradzam - najnowsze PS lubią wiele rdzeni. Widać to w szybkości nakładania filtrów gdzie najtańsze 4-rdzeniowe AMD wygrywały z jednymi z najszybszych dwurdzeniowych Intel. Już lepiej i5 750 . A jak sprawa z RAMem? Lepiej dołożyć np. do 8GB ? Dobrze byłoby sprawdzić ile potrzebujesz pamięci przy zwykłej pracy (odpalić programy które przy pracy masz włączone i podczas obróbki spoglądać na użycie pamięci choćby w menedżerze winzgrozy). Weź też pod uwagę że obecnie pamięci są relatywnie drogie. Ja kupiłem jakieś 2-3 lata temu 4 GB RAM za ~66% obecnej ceny ... 2-3 lata temu w dużo niższej cenie !!! - to daje do myślenia Edytowane 13 Lipca 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ Asus P7P55D-E /intel P55/ 4GB (2x2GB) 1600MHz + Jakikolwiek układ graficzny ~2000zł lub: AMD Phenom II X6 1055T /2.8GHz, 125W, BOX, AM3/ AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 6GB (3x2GB) 1600MHz ~1900zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 A Ja odradzam - najnowsze PS lubią wiele rdzeni. Widać to w szybkości nakładania filtrów gdzie najtańsze 4-rdzeniowe AMD wygrywały z jednymi z najszybszych dwurdzeniowych Intel. Już lepiej i5 750 . Akurat w Photoshopie liczy się przede wszystkim architektura i skromny dwurdzeniowiec Intela nierzadko potrafi pokonać 6-rdzeniowca AMD (zwłaszcza po oc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...