Skocz do zawartości
nowik

Komputer do obróbki grafiki do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

no więc mam pytanie i prośbę o złożenie komputera który ma służyć głownie do obróbki grafiki. Na zestaw chcę przeznaczyć około 2000zł i tu zaczynają się moje pytania.

Procesor - najlepszym wyborem jest chyba procesor Intel i5, a jako że ma to być komputer do grafiki to czy lepiej zakupić go z wbudowaną w procesor (mam nadzieje że dobrze piszę ) kartą graficzną ? czy może lepiej zakupić kartę graficzną osobno, a może zintegrowaną z płytą główną ? No i oczywiście od tego wyboru zależy płyta główna, dlatego jaką płytę polecacie pod w/w kombinacje ?

Co do pamięci RAM to wiadomo, do pracy na takich programach jak Corel, Photoshop, itp. potrzebne jest jej dużo, ale też nie przesadzajmy, myślę że 4GB są wystarczające, czy może lepiej zainwestować w więcej?

Zależy mi tylko na wyborze tych komponentów dlatego prosiłbym o jakąś radę. Pytam tutaj gdyż dawno nie kupowałem nowego sprzętu i nie wiem co jest obecnie na rynku dobre a czego unikać.

Dziękuję z góry za każdą pomoc :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Jednakże nie potrzebuję takich rzeczy jak DVD, obudowa czy zasilacz :) Zależy mi tylko na procesorze, płycie głównej i pamięci, a także opcjonalnie na karcie. Proponowana karta graficzna jest również wg mnie za droga. Za całą zaoszczędzoną kwotę z pewnością można kupić lepszy procesor, ten co proponowałem czyli i5. A jak sprawa z RAMem? Lepiej dołożyć np. do 8GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja odradzam - najnowsze PS lubią wiele rdzeni. Widać to w szybkości nakładania filtrów gdzie najtańsze 4-rdzeniowe AMD wygrywały z jednymi z najszybszych dwurdzeniowych Intel. Już lepiej i5 750 .

A jak sprawa z RAMem? Lepiej dołożyć np. do 8GB ?

Dobrze byłoby sprawdzić ile potrzebujesz pamięci przy zwykłej pracy (odpalić programy które przy pracy masz włączone i podczas obróbki spoglądać na użycie pamięci choćby w menedżerze winzgrozy).

Weź też pod uwagę że obecnie pamięci są relatywnie drogie. Ja kupiłem jakieś 2-3 lata temu 4 GB RAM za ~66% obecnej ceny ... 2-3 lata temu w dużo niższej cenie !!! - to daje do myślenia

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

Asus P7P55D-E /intel P55/

4GB (2x2GB) 1600MHz

+ Jakikolwiek układ graficzny ~2000zł

lub:

AMD Phenom II X6 1055T /2.8GHz, 125W, BOX, AM3/

AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/

6GB (3x2GB) 1600MHz

~1900zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja odradzam - najnowsze PS lubią wiele rdzeni. Widać to w szybkości nakładania filtrów gdzie najtańsze 4-rdzeniowe AMD wygrywały z jednymi z najszybszych dwurdzeniowych Intel. Już lepiej i5 750 .

Akurat w Photoshopie liczy się przede wszystkim architektura i skromny dwurdzeniowiec Intela nierzadko potrafi pokonać 6-rdzeniowca AMD (zwłaszcza po oc)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi