meagol Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam! otuz mam taki problem z biosem płyty płyta to dosc leciwa juz VIAK7VTA3 KT333 mianowicie kiedy zworka clear cmos jest ustawiona na clear to komp sie urchamia normalnie (to dziwne bo przeciez niepowinien) ale nie trzyma ustawien a jak sie ja przestawi na normal to milczy jakby zasilania nie było czyzby uwalony bios ? moze aktualizacja pomoze jak ja zrobic gdzie znalesc bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Może źle interpretujesz ustawienie zworki a za nietrzymanie ustawień biosu odpowiada słaba bateria? W jakim stanie jest bateria? Biosu najlepiej szukać zawsze na stronie producenta płyty. Zwróć uwagę na rewizję pcb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meagol Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 na nadruku na płycie wyraznie w tabelce pisze pin 12 -normal 23-clear cmos na 23 komputer startuje a na 12 milczy a owinno byc odwrotnie chyba ze źle cos opisane bateri nie sprawdzałem wziołem z innego kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Jeśli za pin 1 przyjmujesz ten od strony baterii tzn. że płyta dostała fioła :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...