Skocz do zawartości
adamson_81

Samsung 2233SN i full hd w Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem ( a właściwie kolega) z ustawieniem rozdzielczości 1920x1080 na tym monitorze w Windows 7. Monitor ten ma tylko złącze D-Sub ale pod Windows XP taka rozdzielczość jest obsługiwana bez problemu natomiast pod W7 maksymalnie co mi się udało ustawić to 1366x768 czyli HD ready. Sprawdzane na 2 pc-tach i laptopie (zintegrowana karta Intel) - na pc HD4850 oraz zintegrowany GeForce 7100. Instalowałem jedyne dostępne sterowniki pod W7 i nie pomaga - monitor wg tabliczki wyprodukowany w listopadzie 2009 więc nie powinno być problemów ze współpracą z Windows 7. Nie mam pojęcia co może być nie tak - nie jest to wina złącza bo mam monitor Benq 2420HDBL i po podłączeniu poprzez D-Sub bez problemu wyciąga 1920x1080. Nie wiem czy to tylko ten egzemplarz ma takie problemy czy to wszystkie tak mają ? Jakieś pomysły jak to uruchomić bo praca na takim monitorze w rozdzielczości innej niż natywna to masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest ze sterownikami, Microsoft pewnie ograniczył rozdzielczość na D-SUBie dla tego monitora. Chodzi o sterowniki dla monitora nie karty graficznej:

Centrum pobierania SAMSUNG Niestety nie ma tam sterów pod Win7, ale z Visty może podejdą.

P.S. Nie zapomnij podziękować Microsoftowi- taki sarkazm :wink:

Pod XP da się to ominąć, ale nie wiem jak wygląda sprawa pod nowszym softem, może ci to pomoże szukaj czegoś takiego:

Dołączona grafika

Odznacz Ukryj tryby, które ten monitor nie może...

Co do kart ATi sprawdź to:

Dołączona grafika

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem częściowo już rozwiązałem - przynajmniej na mojej karcie ATI. Problem tkwi jednak jak się okazuje w tym jak system rozpoznaje monitor - w sterownikach ATI jest opcja "Display Detection Option i tryb "Use manual....". Po włączeniu tej opcji oraz kilkukrotnym odinstalowaniu monitora w Menedżerze urządzeń monitor zainstalował się jako "Rodzajowy monitor inny niż PnP" i po tym nagle wszystko ładnie działa. Kolega będzie kombinował w sterownikach nVidia - zobaczymy czy mu się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi