adamson_81 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Witam Mam problem ( a właściwie kolega) z ustawieniem rozdzielczości 1920x1080 na tym monitorze w Windows 7. Monitor ten ma tylko złącze D-Sub ale pod Windows XP taka rozdzielczość jest obsługiwana bez problemu natomiast pod W7 maksymalnie co mi się udało ustawić to 1366x768 czyli HD ready. Sprawdzane na 2 pc-tach i laptopie (zintegrowana karta Intel) - na pc HD4850 oraz zintegrowany GeForce 7100. Instalowałem jedyne dostępne sterowniki pod W7 i nie pomaga - monitor wg tabliczki wyprodukowany w listopadzie 2009 więc nie powinno być problemów ze współpracą z Windows 7. Nie mam pojęcia co może być nie tak - nie jest to wina złącza bo mam monitor Benq 2420HDBL i po podłączeniu poprzez D-Sub bez problemu wyciąga 1920x1080. Nie wiem czy to tylko ten egzemplarz ma takie problemy czy to wszystkie tak mają ? Jakieś pomysły jak to uruchomić bo praca na takim monitorze w rozdzielczości innej niż natywna to masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Problem jest ze sterownikami, Microsoft pewnie ograniczył rozdzielczość na D-SUBie dla tego monitora. Chodzi o sterowniki dla monitora nie karty graficznej: Centrum pobierania SAMSUNG Niestety nie ma tam sterów pod Win7, ale z Visty może podejdą. P.S. Nie zapomnij podziękować Microsoftowi- taki sarkazm :wink: Pod XP da się to ominąć, ale nie wiem jak wygląda sprawa pod nowszym softem, może ci to pomoże szukaj czegoś takiego: Odznacz Ukryj tryby, które ten monitor nie może... Co do kart ATi sprawdź to: Edytowane 16 Lipca 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamson_81 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Problem częściowo już rozwiązałem - przynajmniej na mojej karcie ATI. Problem tkwi jednak jak się okazuje w tym jak system rozpoznaje monitor - w sterownikach ATI jest opcja "Display Detection Option i tryb "Use manual....". Po włączeniu tej opcji oraz kilkukrotnym odinstalowaniu monitora w Menedżerze urządzeń monitor zainstalował się jako "Rodzajowy monitor inny niż PnP" i po tym nagle wszystko ładnie działa. Kolega będzie kombinował w sterownikach nVidia - zobaczymy czy mu się uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Pobaw się odświeżaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...