Skocz do zawartości
misieeq

Pytanie w związku z umową

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z racji braku możliwości posiadania neta po kablu musiałem zdecydować się na radiówkę. Wszystko ładnie pięknie ale mam pewne wątpliwości co do treści umowy - czy mogę własnoręcznie zakupić i zainstalować u siebie router wifi i czy nie koliduje to z moją umową? W cenniku istnieje zapis, że opłata za podłączenie do sieci jest dla jednego stanowiska, a także jest tam napisane, iż za urządzenie Wifi w moim domu płacę tyle i tyle. Czy to oznacza, że jestem uzależniony w tym aspekcie od usług operatora? Gdybym robił to sam wyszło mi by dużo taniej...

I teraz noobskie pytanie - czy po samodzielnym podłączeniu u siebie routera operator może wykryć, że łączę się z netem więcej niż przez jedno stanowisko?

Imageshack - dsc01282iv.jpg

Imageshack - dsc01283io.jpg

Imageshack - dsc01284h.jpg

Imageshack - dsc01287g.jpg

Załączam pełną treść umowy na zdjęciach (podkreśliłem najważniejsze punkty dotyczące pytania).

Generalnie chodzi mi o to, czy kupując i stawiając router dostawca internetu może posądzić mnie o ingerencję w dzierżawiony przeze mnie sprzęt i czy router ma Mac Adress pozwalający na wykrycie rodzaju urządzenia (czy mój dostawca po przeskanowaniu sieci będzie widział router w identyczny sposób jak np. podpięty komputer).

Pytania trochę laickie ale mam nadzieję, że w razie czego mnie poprawicie :)

Słucham Waszych uwag!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dostawca może wykryć, że udostępniasz internet na wiele stanowisk - ale udowodnienie Ci tego spowoduje, że sam usługodawca złamie prawo. Dlatego nie ma się co martwić. W praktyce jest tak, że większość providerów rezygnuje z takich punktów w umowie. Zazwyczaj jest tylko napisane, że nie można udostępniać internetu poza lokal - tzn nie możesz udostępniać komuś sygnału i np. brać za to kasę. I tak jest u Ciebie zapisane w 3 punkcie Imageshack - dsc01283io.jpg

Dodatkowe opłaty za wifi wynikają zapewne z tego, że dostajesz od usługodawcy router i musisz za niego bulić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w takim razie mam wolną rękę w tej kwestii, prawda?

Jeśli tak, to żeby nie zakładać nowego topicu chciałem się spytać czy ten router TP-Link TL-WR841N WiFi 802.11n 300Mb/s VECTRA UPC (1118332760) - Aukcje internetowe Allegro wystarczy i czy mój pomysł z podłączeniem go jest poprawny :]

Na dachu mam antenę odbierającą sygnał, od niej idzie skrętka RJ45 do zasilacza, do którego kablem RJ45 podłączony jest także komputer. I teraz pytanie czy router podłączam do kabla idącego od anteny na dachu, czy tak jak komputer kablem idącym do zasilacza?

Aha i jaki router lepiej kupić?

Z jedną anteną np. 5 DBi czy z dwoma po 3DBi?

Edytowane przez misieeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w takim razie mam wolną rękę w tej kwestii, prawda?

Tak jest. Rozdzielaj jak chcesz w obrębie swojego domu.

Jeśli tak, to żeby nie zakładać nowego topicu chciałem się spytać czy ten router TP-Link TL-WR841N WiFi 802.11n 300Mb/s VECTRA UPC (1118332760) - Aukcje internetowe Allegro wystarczy i czy mój pomysł z podłączeniem go jest poprawny :]

Na dachu mam antenę odbierającą sygnał, od niej idzie skrętka RJ45 do zasilacza, do którego kablem RJ45 podłączony jest także komputer. I teraz pytanie czy router podłączam do kabla idącego od anteny na dachu, czy tak jak komputer kablem idącym do zasilacza?

Aha i jaki router lepiej kupić?

Z jedną anteną np. 5 DBi czy z dwoma po 3DBi?

Rozumiem, że ten "zasilacz" to switch (coś takiego Imageshack - 20060228switch00096qs.jpg ?)

Jeśli tak to możesz go ominąć i bezpośrednio podpiąć kabel z anteny do routera.

Wystarczy antena 5DBi w większości zastosowań. Podwójne anteny na urządzeniach to w dużej liczbie montowane są ze względu na nowszy standard "n".

Jeżeli inne urządzenia które będą korzystać ze standardu "n" masz w domu to kup router który podałeś. W przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na coś czego nie wykorzystasz. MOżesz kupić to: TP-Link TL-WR340G Router WiFi wysyłka NAJSZYBCIEJ (1116561805) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel który obecnie podpinasz do kompa przepinasz do routera w gniazdo WAN, w konfiguracji routera robisz klonowanie MAC i działa.

Grinch zasilacz to zasilacz a nie switch.

To co nazywa antekną na dachu to Access point Client a zasilacz służy do zasilania tego urządzenia wolnymi żyłami w skrętce.

Wniosek - zasilacz musi zostać.

Edyta; są to zasilacze PoE

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że ten "zasilacz" to switch (coś takiego Imageshack - 20060228switch00096qs.jpg ?)

Jeśli tak to możesz go ominąć i bezpośrednio podpiąć kabel z anteny do routera.

Nie, ja mam coś takiego:

Imageshack - dsc01305h.jpg

Imageshack - dsc01306.jpg

Pod POE podłączam kabel z dachu, a pod LAN kompa.

Wystarczy antena 5DBi w większości zastosowań. Podwójne anteny na urządzeniach to w dużej liczbie montowane są ze względu na nowszy standard "n".

Jeżeli inne urządzenia które będą korzystać ze standardu "n" masz w domu to kup router który podałeś. W przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na coś czego nie wykorzystasz. MOżesz kupić to: TP-Link TL-WR340G Router WiFi wysyłka NAJSZYBCIEJ (1116561805) - Aukcje internetowe Allegro

Mam netbooka Eee PC 1005P mogącego odbierać WiFi w standardach b, g i n, ale mam neta tylko 1MB więc zdecyduję się najprawdopodobniej na router podany przez Ciebie. Tylko jak go podłączyć ;]

EDIT

W takim razie już wszystko wiem :] Dzięki serdeczne za zainteresowanie i pomoc. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi to walcie śmiało.

EDIT2

Grinch router polecany przez Ciebie ma jednak antenę 3dBi na dodatek nie wymienną. Czy znalazłby się sprzęt w podobnej cenie ale z mocniejszą anteną? Mam dość grube ściany w domu :P

Edytowane przez misieeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ten? TP-LINK TL-WR741ND ROUTER AP WIFI DSL 150MBPS QoS (1131245747) - Aukcje internetowe Allegro

lub

http://allegro.onet.pl/item1096850242_linksys_wrtu54g_tm_router_wifi_switchkablowka.html , http://allegro.pl/item1115029501_router_d_link_dir_300_wifi_aster_upc_chello_wawa.html

Nie patrz na te moce tak dosłownie. Ja używam aktualnie routera firmy Modecom i zew. antena ma 5DBi. Podłączyłem do testów zwykły routerek firmy Belkin z zew. anteną 3DBi. SPrawdzałem pomiary w różnych pomieszczeniach i lepszy okazał się Belkin.

PS. Zasilacz w takim razie powinieneś zostawić.

EDIT:

@Klaus

Grinch zasilacz to zasilacz a nie switch.

Zdaje sobie z tego sprawę. Wiele osób mających mniejsze pojęcie o sieciach mówi na switcha - zasilacz, zresztą inne urządzenia też są mylone...

Chciałem się upewnić o czym mowa. Zasilanie za pomocą PoE nie zawsze jest wykorzystywane i nie wpadłem na to.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi