misieeq Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Witam. Z racji braku możliwości posiadania neta po kablu musiałem zdecydować się na radiówkę. Wszystko ładnie pięknie ale mam pewne wątpliwości co do treści umowy - czy mogę własnoręcznie zakupić i zainstalować u siebie router wifi i czy nie koliduje to z moją umową? W cenniku istnieje zapis, że opłata za podłączenie do sieci jest dla jednego stanowiska, a także jest tam napisane, iż za urządzenie Wifi w moim domu płacę tyle i tyle. Czy to oznacza, że jestem uzależniony w tym aspekcie od usług operatora? Gdybym robił to sam wyszło mi by dużo taniej... I teraz noobskie pytanie - czy po samodzielnym podłączeniu u siebie routera operator może wykryć, że łączę się z netem więcej niż przez jedno stanowisko? Imageshack - dsc01282iv.jpg Imageshack - dsc01283io.jpg Imageshack - dsc01284h.jpg Imageshack - dsc01287g.jpg Załączam pełną treść umowy na zdjęciach (podkreśliłem najważniejsze punkty dotyczące pytania). Generalnie chodzi mi o to, czy kupując i stawiając router dostawca internetu może posądzić mnie o ingerencję w dzierżawiony przeze mnie sprzęt i czy router ma Mac Adress pozwalający na wykrycie rodzaju urządzenia (czy mój dostawca po przeskanowaniu sieci będzie widział router w identyczny sposób jak np. podpięty komputer). Pytania trochę laickie ale mam nadzieję, że w razie czego mnie poprawicie :) Słucham Waszych uwag! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Tak dostawca może wykryć, że udostępniasz internet na wiele stanowisk - ale udowodnienie Ci tego spowoduje, że sam usługodawca złamie prawo. Dlatego nie ma się co martwić. W praktyce jest tak, że większość providerów rezygnuje z takich punktów w umowie. Zazwyczaj jest tylko napisane, że nie można udostępniać internetu poza lokal - tzn nie możesz udostępniać komuś sygnału i np. brać za to kasę. I tak jest u Ciebie zapisane w 3 punkcie Imageshack - dsc01283io.jpg Dodatkowe opłaty za wifi wynikają zapewne z tego, że dostajesz od usługodawcy router i musisz za niego bulić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 (edytowane) Czyli w takim razie mam wolną rękę w tej kwestii, prawda? Jeśli tak, to żeby nie zakładać nowego topicu chciałem się spytać czy ten router TP-Link TL-WR841N WiFi 802.11n 300Mb/s VECTRA UPC (1118332760) - Aukcje internetowe Allegro wystarczy i czy mój pomysł z podłączeniem go jest poprawny :] Na dachu mam antenę odbierającą sygnał, od niej idzie skrętka RJ45 do zasilacza, do którego kablem RJ45 podłączony jest także komputer. I teraz pytanie czy router podłączam do kabla idącego od anteny na dachu, czy tak jak komputer kablem idącym do zasilacza? Aha i jaki router lepiej kupić? Z jedną anteną np. 5 DBi czy z dwoma po 3DBi? Edytowane 17 Lipca 2010 przez misieeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Czyli w takim razie mam wolną rękę w tej kwestii, prawda? Tak jest. Rozdzielaj jak chcesz w obrębie swojego domu. Jeśli tak, to żeby nie zakładać nowego topicu chciałem się spytać czy ten router TP-Link TL-WR841N WiFi 802.11n 300Mb/s VECTRA UPC (1118332760) - Aukcje internetowe Allegro wystarczy i czy mój pomysł z podłączeniem go jest poprawny :] Na dachu mam antenę odbierającą sygnał, od niej idzie skrętka RJ45 do zasilacza, do którego kablem RJ45 podłączony jest także komputer. I teraz pytanie czy router podłączam do kabla idącego od anteny na dachu, czy tak jak komputer kablem idącym do zasilacza? Aha i jaki router lepiej kupić? Z jedną anteną np. 5 DBi czy z dwoma po 3DBi? Rozumiem, że ten "zasilacz" to switch (coś takiego Imageshack - 20060228switch00096qs.jpg ?) Jeśli tak to możesz go ominąć i bezpośrednio podpiąć kabel z anteny do routera. Wystarczy antena 5DBi w większości zastosowań. Podwójne anteny na urządzeniach to w dużej liczbie montowane są ze względu na nowszy standard "n". Jeżeli inne urządzenia które będą korzystać ze standardu "n" masz w domu to kup router który podałeś. W przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na coś czego nie wykorzystasz. MOżesz kupić to: TP-Link TL-WR340G Router WiFi wysyłka NAJSZYBCIEJ (1116561805) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Kabel który obecnie podpinasz do kompa przepinasz do routera w gniazdo WAN, w konfiguracji routera robisz klonowanie MAC i działa. Grinch zasilacz to zasilacz a nie switch. To co nazywa antekną na dachu to Access point Client a zasilacz służy do zasilania tego urządzenia wolnymi żyłami w skrętce. Wniosek - zasilacz musi zostać. Edyta; są to zasilacze PoE Edytowane 18 Lipca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Rozumiem, że ten "zasilacz" to switch (coś takiego Imageshack - 20060228switch00096qs.jpg ?) Jeśli tak to możesz go ominąć i bezpośrednio podpiąć kabel z anteny do routera. Nie, ja mam coś takiego: Imageshack - dsc01305h.jpg Imageshack - dsc01306.jpg Pod POE podłączam kabel z dachu, a pod LAN kompa. Wystarczy antena 5DBi w większości zastosowań. Podwójne anteny na urządzeniach to w dużej liczbie montowane są ze względu na nowszy standard "n". Jeżeli inne urządzenia które będą korzystać ze standardu "n" masz w domu to kup router który podałeś. W przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na coś czego nie wykorzystasz. MOżesz kupić to: TP-Link TL-WR340G Router WiFi wysyłka NAJSZYBCIEJ (1116561805) - Aukcje internetowe Allegro Mam netbooka Eee PC 1005P mogącego odbierać WiFi w standardach b, g i n, ale mam neta tylko 1MB więc zdecyduję się najprawdopodobniej na router podany przez Ciebie. Tylko jak go podłączyć ;] EDIT W takim razie już wszystko wiem :] Dzięki serdeczne za zainteresowanie i pomoc. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi to walcie śmiało. EDIT2 Grinch router polecany przez Ciebie ma jednak antenę 3dBi na dodatek nie wymienną. Czy znalazłby się sprzęt w podobnej cenie ale z mocniejszą anteną? Mam dość grube ściany w domu :P Edytowane 18 Lipca 2010 przez misieeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Może ten? TP-LINK TL-WR741ND ROUTER AP WIFI DSL 150MBPS QoS (1131245747) - Aukcje internetowe Allegro lub http://allegro.onet.pl/item1096850242_linksys_wrtu54g_tm_router_wifi_switchkablowka.html , http://allegro.pl/item1115029501_router_d_link_dir_300_wifi_aster_upc_chello_wawa.html Nie patrz na te moce tak dosłownie. Ja używam aktualnie routera firmy Modecom i zew. antena ma 5DBi. Podłączyłem do testów zwykły routerek firmy Belkin z zew. anteną 3DBi. SPrawdzałem pomiary w różnych pomieszczeniach i lepszy okazał się Belkin. PS. Zasilacz w takim razie powinieneś zostawić. EDIT: @Klaus Grinch zasilacz to zasilacz a nie switch. Zdaje sobie z tego sprawę. Wiele osób mających mniejsze pojęcie o sieciach mówi na switcha - zasilacz, zresztą inne urządzenia też są mylone... Chciałem się upewnić o czym mowa. Zasilanie za pomocą PoE nie zawsze jest wykorzystywane i nie wpadłem na to. Edytowane 19 Lipca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Aha. W takim razie zastanowię się nad Linksysem i TP-Linkiem. Zresztą zobaczę jeszcze jak będę stał z kasą :] Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...