Skocz do zawartości
sliza

Jaka plyta na X48?

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie - co polecacie/co odradzacie?

proc standard e8xxx

ram 2X2GB OCZ 1150MHz 2.2V (zalezy mi na dobrym oc i zeby sie nie gryzly)

dobry support (biosy etc)

moze byc uzywka (moze ktos chce sie pozbyc swojej - PM)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI X38/X48 + quady = totalna porażka

Ja mam jeszcze model na X38(leży sobie w pudełku).Dwa rdzenie podkręcają się bardzo ładnie.Nie ma większych problemów,trzeba tylko trochę posiedzieć nad ustawieniami.Quad owszem ale tylko na stocku.Osiągnięcie jakichś lepszych rezultatów kończy się murowaną nerwicą.Niezależnie od biosu.Jest wątek na forum.Możesz poczytać co DFI pokazało tym modelem.Żeby było śmieszniej płyta na P45 biła rekordy podkręcania na quadach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups!przepraszam! :wacko:

Odpisałem na post @stolary.Rzeczywiście trochę odbiegłem od tematu.Choć z drugiej strony jest to ważna informacja w kontekście wyboru płyty na X48(ewentualna pozniejsza wymiana na cztery rdzenie) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie każda płyta za 300 - 350zł na P35/P45 będzie dobra. Asus P5Q-E sie wydaje optymalnym wyborem, bardzo dobra płyta, na Allegro za 350zł są ;) Nie wiem jak z supportem ale Asus powinien mieć dobry support...

Edit: Sorry, chciałes na x48, nie wiem skąd takie preferencje (szybszy crossfire?).

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatkowe info - w tej chwili E8xxx, ale planuje przesiadke na Q9xxx za pare miesiecy

co do Rampage Formula:

w przylepionym watku [ Płyty Główne Pod S775 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne ] w tej wadach jest:

-Przy wysokim FSB będzie się grzać

to znaczy przy jakich konkretnie wartosciach FSB i czy trzeba bedzie zmieniac chlodzenie? FSB 500 MHz sadze, ze mi spokojnie wystarczy (nawet mniej - cos miedzy 450-500 to max).

zalezy mi na dobrej kompatybilnosci i OC z ramem, jaki obecnie mam: 2x2GB OCZ 1150MHz Titanium 2.2V, zeby ram szedl bez problemu na nominale, i dal sie podkrecic na ~1200MHz na troche poluznionych timingach. Jak Rampage Formula prowadzi te ramy i ogolnie szybsze ramy (1066+) - lepiej niz na P45 (np. ten Asus P5Q-E - slyszalem, ze seria P5Q jest bardzo kaprysna, jesli chodzi o ram).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi