Skocz do zawartości
Kacro

Problem z kartą graficzna Radeon r5850 Twin Frozr II

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Specyfikacja mojego komputera:

Windows 7 ultimate 64 bit

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz)

Płyta główna: Asus P5KC

Ram: 4 Gb DDR 2 800 Mhz

Karta graficzna: MSI Radeon r5850 Twin Frozr II

Zasilacz 600 WAT (nie znam firmy ani modelu zasilacza)

Problem polega na tym, że podczas gry w betę najnowszego Medal of Honor, po 2-3 minutach gry wszystko staje, a po chwili gra się wyłącza i wyskakuje komunikat "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność".

Podobnie dzieje się podczas grania w Battlefield Bad Company 2 tylko, że czasem mogę grać kilka godzin bez problemu, czasem po paru minutach ekran się wyłącza, po czym ekran robi się biały i muszę za pomocą menadżeru zadań windows wyłączać grę w procesach.

Sprawdzałem temperaturę podczas gry i nie przekroczyła 67 stopni, przy maksymalnych detalach. Próbowałem grać także na niższych detalach, lecz działo się to samo.

Obawiałem się, że karta może być uszkodzona, ale przetestowałem ją za pomocą programu OCCT, test włączyłem na godzinę, oraz ustawiłem aby były sprawdzane błędy. Podczas testu sprawdzałem cały czas temperaturę, doszła ona do 83 stopni, i tak zostało do końca testu. Podczas testu nie wyskoczyły żadne błędy więc według mnie eliminuje to fabryczne uszkodzenia karty graficznej. Sprawdziłem także wykresy napięcia czy nie ma żadnych dużych przeskoków. Napięcie 1,2 V, 3V, 5V nie miały zbyt dużych różnic na wykresie. Jednak na wykresie 12V po rozpoczęciu testu napięcie z 12.05 spadło do 11.88.

Jeżeli chodzi o samą karte, jest ona nowa, została zakupiona parę dni temu w sklepie Apollo

Teraz nasuwam pytanie, czy spadek napięcia podczas obciążenia karty graficznej może powodować te błędy ?

Czy wina leży po stronie sterownika (obecnie posiadam najnowsze wersje 10.6) ?

Czy może jednak coś nie tak jest z karta i należy ją wysłać do naprawy ?

Jeżeli jednak winą będzie zupełnie coś innego bardzo proszę napisać co mam w takiej sytuacji zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...