Skocz do zawartości
Wulfisko

Odblokowanie rdzenia i cool 'n' quaiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wlasnie nabylem Athlona II x3 440 oraz ASRocka 870 Extreme3 i mam pytanko odnosnie odblokowania rdzenia.

Rdzen odblokowal sie bez problemu, ale aby osiagnac pelna stabilnosc musialemy wylaczyc w opcjach biosu opcje Cool 'n' Quaiet. Teraz rdzen jest w pelni stabilny. Jednak caly czas potrzebuje okolo 143W, aby dzialac, podczas gdy z wyzej wymieniona opcja zapotrzebowanie na moc spadalo nawet do 40W w IDDLE. Czy taki ogromny pobor mocy jest normalny? Czy nie wplynie on na zywotnosc procesora/plyty? A moze lepiej zablokowac ten rdzen spowrotem?

Dodam jeszcze, ze temp w iddle wynosi 36st, a w stresie max 53st celsjusza.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestuje jeszcze narazie rdzen bez k10stats. niby przeszedl katowanie OCCT przez 2h, ale nie sprawdzalem jeszcze go w zadnych grach. Moze poprostu jest wadliwy rdzen... Jak przetrzyma bez zwisu GTA IV przez dwie godziny to pobawie sie napieciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten odblokowany rdzen jest conajmniej dziwny... :P Ale doszedlem do wniosku, ze wiesza sie jedynie podczas testow syntetycznych. odblokowany rdzen + CnQ + OCCT = zwis, ale rdzen + CnQ + jakakolwiek gra (gtaIV, ACII, Stalker - kazda po 2-3h) + winamp i opera w tle i procesor chodzi jak nalezy. :P nawet podkrecilem go na 4 rdzeniach do 3,4GHz z CnQ i nie ma zwisow w grach. Na OCCT natomiast ma go po okolo 30sec stresu.

Co mi radzicie w tym przypadku? Czy jezeli rdzen ma jakas wade to moze uszkodzic caly procesor/plyte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PhenomMsrTweaker: Cool & Quiet customized

Osobiscie uzywam i goraco polecam.

Co do procesora - u mnie byly bardzo podobne problemy: gry dzialaly a syntetyki wykrzaczaly procesor. Winowajca okazalo sie za niskie napiecie cpu-nb ktore bylo obnizane przez c'n'q. Za pomoca Msrtweakera dobralem sobie recznie parametry procesora w kazdym z 5 stanow procesora i jak dotad system nie uraczyl mnie zadnym BSOD od dluuuugiego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi