Skocz do zawartości
piotrek016

Głośne chodzenie komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z głośnością mojego kompa ;/

Jest on nowy (1czy 2 miechy ma), gdy dawałem go do sklepu, żeby go zrobili to chodził po cichu ze 2 dni i znowu to samo :/ a o gólnie to głośno zaczął chodzić po kilku dniach od pierwszego użycia -.-

Co powinienem zrobić?

Myślałem nad ściągnięciem jakiegoś programu, przez którym mógł bym wyciszyć kompa, np poprzez zmniejszenie siły wiatraka ;P

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow masz nowy komputer!!! A tak serio to nie napisales nic o konfiguracji. Im dokladniej tym lepiej.

Do sterowania praca wentylatorow powinien byc soft na cd do plyty glownej albo uniwersalny Speedfan.

Mozesz tez wrzucic screen z temeperaturami z Everest albo HWMonitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zmienić chłodzenie na procku na np. freezera 7 pro i dołożyć wentylator na wyciąg z budy, najlepiej 120mm, będzie cichszy. A wyje dlatego, że przy 55~60st na procku, chłodzenie chodzi już praktycznie na max obrotów. Za grafę się nie bierz bo i tak nic własnoręcznie nie zdziałasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty podkręcałes procka? Bo on na 1,44v nie chodzi a tyle dostaje :blink: Jak nie podkręcasz go (co na boxie jest rozsądne) to ustaw w biosie defaultowe napięcie vCore = 1,35v co również zbije temperature na procu...

Btw. jaki masz zasilacz? Bo napięcie +12v pokazuje nie za ciekawe chociaż mogą być to przekłamania programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty podkręcałes procka? Bo on na 1,44v nie chodzi a tyle dostaje :blink: Jak nie podkręcasz go (co na boxie jest rozsądne) to ustaw w biosie defaultowe napięcie vCore = 1,35v co również zbije temperature na procu...

Czemu 1,35?

http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=618&id=682&id=532

... niby najmniej przy max obciążeniu zgodnie ze spec wymaga 1,4V a w najgorszym przypadku 1,5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu 1,35?

http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=618&id=682&id=532

... niby najmniej przy max obciążeniu zgodnie ze spec wymaga 1,4V a w najgorszym przypadku 1,5V

Ok, specyfikacja. Ale specyfikacja a praktyka to co innego. Przeanalizowałem trochę screenów z cpu-z z sieci i wywnioskowałem, że bez problemu może chodzić na 1,35v przy standardowym taktowaniu a w upały można obniżać vCore.

Ba, ludzie nawet widze, że podkręcają na 1,35v

Dołączona grafika

Więc skoro tempy wysokie to czemu nie spróbować jechać z vCore w dół? ;) Dla boxa to będzie zbawienie...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro był 2 razy i nie zrobili to ja bym grzebał. Po pierwsze odkręć obudowę i sprawdź który wentylator hałasuje - choć zapewne ten od cpu.

Po drugie - spróbuj zmniejszyć napięcie - jak będzie niestabilny zawsze możes wrócić do wyjściowego..jeśli mimo tego będzie głośno - zmień chłodzenie procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, całkiem fajny zestaw.

A co do tematu, to pierwsze co to zdejmij lewą ścianę obudowy i zlokalizuj co hałasuje. Z taką informacją będziemy mogli coś poradzić. Napięcia narazie zostawiłbym w spokoju, zwłaszcza jak nie bardzo się wie w czym się grzebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi