Skocz do zawartości
kosa351

BSoD - nie mogę dojść, co jest przyczyną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam cholerny problem. Płyta główna MSI K9N Ultra, AM2, 2GB Goodram, Gainward 8800, IBOX400W.

Od pewnego momentu komputer zaczął mi się wykrzaczać błędem BSoD - irql_not_less_or_equal STOP 0x000000001 (0x000000004,0x0000000006,0x00000000001,0xF771170E), PartMgr.sys - mogą nie zgadzać się zera, nie chce mi się liczyć.

Więc, co zrobiłem:

1)Próba reinstalacji systemu - podczas instalowania i wykrywania urządzeń BSoD

2)Memtest pamięci - all pass OK

3)Sprawdzenie HDD programem HDD Regenrator - OK

4)Wymiana dwóch taśm SATA (dysk i napęd) - błąd

5)Próba instalacji z napędu optycznego pod USB - błąd

6)Rozebranie i wyczyszczenie z kurzu karty graficznej, wyczyszczenie i przesmarowanie procesora pastą Zalmana - błąd

7)Próba instalacji na innym HDD - błąd

8)Podmiana zasilacza na BeQueit 530W, a wcześniej pomiar miernikiem napięcia w IBOXie, które są w normie - błąd

9)Podmiana karty graficznej - instalacja przeszła, ale zaraz po na świeżym Windowsie również się wykrzaczał - błąd

10)Instalacja Win XP z innego nośnika - błąd

Kondensatory nie są napuchnięte, komp przeczyszczony z kurzu. Pozostaje płyta główna i procesor, ale nie mam gdzie sprawdzić. Próba instalacji Win7, podczas uruchomienia ekranu startowego BSoD z tym samym błędem.

Dodam, że w trybie dos czyli podczas sprawdzania pamięci czy dysku takich niespodzianek nie ma.

Możecie coś jeszcze poradzić?

Edytowane przez kosa351

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz dwie kości pamięci, to spróbuj uruchomić na jednej - test MemTest'em mogą przechodzić bezbłędnie, ale czasami mogą "gryźć" się ze sobą.

Poza tym radziłbym jeszcze sprawdzenie zestawu na innej płycie głównej - obstawiam, że to jej wina mimo wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kość jest jedna.

W Biosie zmniejszyłem mnożnik z x14 (2,8GHz) na x11(2,2GHz) jak na razie jest OK. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. W BIOSIE pokazuje częstotliwość taktowania 2,2GHz, ale w Windowsie w programach CPU-Z, HW Info czy Everescie, że nadal niby jest 2,8GHz. Jak to rozumieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zapuściłem jednocześnie Primea, FurMarka, do tego jeszcze 20GB do spakowania w archiwum, odtwarzacz audio i video oraz 10 zakładek w Firefoxie z różnymi flashami i tak przez ponad godzinę. Komputer ani razu się nie wysypał.

Podsumowanie. Na 99,99% nie wyrabia procesor. Jest on przegrzany na swoje defautlowe możliwości 2,8Ghz + upały i do tego lipne Box'owe chłodzenie.

Dzięki za rady,.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi