Skocz do zawartości
lared

Spalona plyta główna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kilka dni temu wyłączyłem mój komputer i poszedłem spać. Następnego dnia, po jego włączeniu, została przerwana procedura POST. Kod błędu to "Video adapter error". Do dzisiaj zdążyłem wykluczyć kartę graficzną, monitor, kable, przejściówki. Mogę bez problemu wywoływać błąd POST brak pamięci operacyjnej wyciągając RAM, więc chociaż częściowo płyta jest sprawna. Jest to GA-M55S-S3. Nie mam możliwości sprawdzenia czy inna karta graficzna będzie działać. Czy oznacza to że poszedł kontroler PCI-E? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ mam godzinę na kupno nowej płyty głównej w przypadku gdyby to ona była zepsuta. Co ciekawe, po wyciągnięciu fizycznie karty także wybeepowany jest ten kod, a nie kod braku karty graficznej. Z góry dzięki,

lared

Edytowane przez lared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nocy nie przeszła jakaś burza w Twojej miejscowości ?

Jak wykluczałeś podzespoły, skoro nie możesz sprawdzić ich na innej płycie ?, samo wyjęcie i sygnał z płyty, że tego urządzenia nie ma, nie znaczy, że jest sprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel zgodził się na testy przed jego wyjazdem. Miałem 2 godziny i to co zdążyłem wykluczyć, to wykluczyłem. Nie mogłem wziąć jego karty graficznej bo się nie zgodził. Podejrzanym jest jeszcze RAM (nie pomyślałem o nim i go nie sprawdziłem). Burzy nie było - było za to strasznie duszno.

Edytowane przez lared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z kartą i bez karty jest ten sam błąd, to na kij szukać przyczyn w pamięci. Albo masz uwaloną kartę, albo gniazdo.

Zdobądź inną kartę lub sprawdź swoją w innym kompie. I jeszcze pochwal się sprzętem, bo tutaj nie ma wróżek. Może zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem pokrewną konstrukcję Ga-M55plus-s3g - ich częstą usterką jak się dowiedziałem była wada lutów mostka północnego - objawiało się to jako niedziałające łącze pci-e. W Twoim modelu może być podobnie - od tego z plusem różni się w zasadzie tylko brakiem integry.popatrz po allegro - dużo jest zwalonych mobo od gigabyte na NF4. Ale oczywiście bez sprawdzenia na 100% się nie dowiesz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi