Skocz do zawartości
VOSTOK

Zasilacz pod PII x4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję upgrade konfiguracji komputera, w zasadzie to już byłem zdecydowany na PII x2 955BE + ASROCK M3A770DE + 4GB DDR3 1333mhz CL9 od Corsair'a.

No właśnie - w tej chwili mam 4gb DDR2 i tak myślę, czy by nie kupić jakiejś taniej płyty pod Phenoma (fajnie by było gdyby umożliwiała ew. odblokowywanie rdzeni) z obsługą DDR2. Trochę mi szkoda pieniędzy na zakup nowych pamięci, z drugiej strony modernizując konfigurację fajnie by było pójść technologicznie do przodu. Ale czy jest sens dopłacać ok. 200zł (bo tak sobie liczę, ze za więcej niż 200zł to za obecnie posiadaną pamięc nie dostanę)do przeskoku z DDR2 na DDR3? Wdłg. testów różnica w wydajności jest znikoma. A zawsze to 200zł w kieszeni zostaje.

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to ten upgrade jest bez sensu , wywalisz mase kasy (do proca doplacisz pewnie kolo 150 zeta, do mobo ze 150, do ramu 150) a jesli nie odblokuja ci sie rdzenie to upgrade nie bedzie jakis wielki.

Imho lepiej podgon tego e5200 co masz teraz na wyzsze czestotliwosci i czekaj do przyszlego roku na Sandy Bridge czy nowe proce od amd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spodziewam się po tym upgradzie cudów, ot po prostu chciałbym coś w konfiguracji pozmieniać ;).

Zgodzę się z tobą, że sensu wielkiego to nie ma, ale raz na jakiś czas nachodzi mnie potrzeba zmian ;).

Jeszcze to sobie przemyślę oczywiście, ale póki co proszę was o opinie na temat sensu przesiadki z DDR2 na DDR3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 4GB w DDR2 to nie warto przechodzic na 4GB DDR3. Lepiej faktycznie podkrecic procka albo tanio go podmienic na wyzszy model.

Kupilem ostatnio Phenoma II 555 BE C3 i sie nie odblokowal a szanse niby duze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadka sztuka dla sztuki. Lepiej j.w. sam procek wymień na coś szybszego. E8400 albo jakiegoś quada.

A żeby to miało jakiś odczuwalny skutek to już PII X4 i DDR3 wtedy oczywiście bo nie warto tutaj szukać płyty pod DDR2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się na upgrade komputera, docelowo będzie PhenomII x4 955. I tu powstaje pytanie - czy muszę zmienić także zasilacz? Jeśli tak, to co byście zaproponowali (najchętniej coś do 250zł ).

Obstawiam, że niestety szefu nie da rady uciągnąc tego phenoma (TDP 125W vs. 45W w aktualnie używanym przeze mnie e5200).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi