hasior Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 (edytowane) Witam. A zatem sytuacja wygląda następująco: Odkąd wpiąłem GF9800GX2 z slot, zaczął się problem z kręceniem z BIOS'u fsb i pamięci. Gdy tylko którąkolwiek wartość zmienię z defaultowej (przeważnie jest to AUTO) choćby o jednostkę, komputer wywala się przy starcie i resetuje ustawienia BIOS'u do standardowych. Zaznaczam, że na standardowych wszystko pracuje idealnie z tą kartą. Wynik w 3dmarku 06 ok 13000, rendering w programach graficznych OK, nie gram, więc nie wiem jak to w grach wygląda. Początkowo myślałem, że to wina poziomu mocy zasilacza (OCZ ModXstream 600W), ale widzę, że innym użytkownikom z podobną konfiguracją sprzętową po OC wszystko chodzi, jak należy. Drugie przypuszczenie, to kompatybilność mobo (Gigabyte Ga-g33m-s2). Tutaj nie wiem i proszę o radę/pomoc. Jedni piszą, że do tej karty musi być płyta z SLI, inni że nie. Reszta mego sprzętu to Q6600, ram Kingstone 3GB, Maxtor diamond max 320GB, WD caviar black 640GB. Aha, karta jest od LEADTEK'a. Proszę o pomoc. Za jakiekolwiek pomocne sugestie będę bardzo wdzięczny. Edytowane 22 Lipca 2010 przez hasior Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Tak karta faktycznie ma wysoki pobór energii, ale zasilacz 600W spokojnie wystarczy. Poza tym karta się grzeje i ogrzewa sąsiednie podzespoły, ale to nie ma prawa wpływać na overclocking o 1 MHz. Proponuję zacząć od zresetowania biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Hmmm, reset biosu nic nie dał, a tak w ogóle temat do zamknięcia. Karta miała mały defekt, lecz już po niej :) Dziękuję za "zainteresowanie"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...