Skocz do zawartości
hasior

Problem z OC po instalacji Geforce 9800gx2.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

A zatem sytuacja wygląda następująco:

Odkąd wpiąłem GF9800GX2 z slot, zaczął się problem z kręceniem z BIOS'u fsb i pamięci. Gdy tylko którąkolwiek wartość zmienię z defaultowej (przeważnie jest to AUTO) choćby o jednostkę, komputer wywala się przy starcie i resetuje ustawienia BIOS'u do standardowych. Zaznaczam, że na standardowych wszystko pracuje idealnie z tą kartą. Wynik w 3dmarku 06 ok 13000, rendering w programach graficznych OK, nie gram, więc nie wiem jak to w grach wygląda.

Początkowo myślałem, że to wina poziomu mocy zasilacza (OCZ ModXstream 600W), ale widzę, że innym użytkownikom z podobną konfiguracją sprzętową po OC wszystko chodzi, jak należy. Drugie przypuszczenie, to kompatybilność mobo (Gigabyte Ga-g33m-s2). Tutaj nie wiem i proszę o radę/pomoc. Jedni piszą, że do tej karty musi być płyta z SLI, inni że nie. Reszta mego sprzętu to Q6600, ram Kingstone 3GB, Maxtor diamond max 320GB, WD caviar black 640GB. Aha, karta jest od LEADTEK'a.

Proszę o pomoc. Za jakiekolwiek pomocne sugestie będę bardzo wdzięczny.

Edytowane przez hasior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak karta faktycznie ma wysoki pobór energii, ale zasilacz 600W spokojnie wystarczy. Poza tym karta się grzeje i ogrzewa sąsiednie podzespoły, ale to nie ma prawa wpływać na overclocking o 1 MHz. Proponuję zacząć od zresetowania biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...