Skocz do zawartości
kedly

Phenom 550BE @3.50GHz X3 - stress 68*C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno złożyłem sobie nowy zestaw (cpu, ram i mobo) w mojej konfiguracji znalazły się takie części jak AMD Phenom II 550BE którego podkręciłem do 3.5GHz X3 1.35V stabilnie, płyta M3A770DE oraz 3GB DDR3 1333 Goodram.

Problem twki w temperaturach, mianowicie przy obecnym stanie CPU w idle mam około 47 stopni, natomiast w stresie (prime 95) dobija do 68 stopni przy takich samych obrotach wentyla jak w idle, chłodziwo to Mugen 2 rev.B, z pastą MX1. Dodam że wiatrak na tym mugenie ma narzucone jakieś 1/3 prędkosci, gdy dam pełną moc na ten wiatrak to temperature na procku zbijam do 64 stopni ale taki zestaw strasznie mi hałasuje. Proszę o opinię czy powinienem się martwić czy jest to temperatura w rozsądnych granicach?

PS. Podczas montowania mugena śrubki mocujące dokręciłem "do końca" nie pozostawiając luzu na gwincie na żadnej ze śrubek (bardzo mocno dokręcone), czy to mogłoby wywołać wyzsze temperatury? Może za mocno dokręciłem chłodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

68stopni to naprawde sporo dla phenoma, testowales w p95? mysle ze przy takiej temperaturze bedzie niezle bsodowal...

Nie powinienes przekraczac 62stopni i napiecia 1.5v

Masz zamknieta bude? moze masz poprostu slaby przewiew i sie w srodku maly piekarnik robi, sproboj otworzyc obudowe.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze dokręciłeś do oporu, tak powinno być. Gdy dotkniesz mugena 2 to czujesz ciepło? Przy 50 stopniach czuć że mugen 2 jest ciepły, czyli działa. Pozostaje jeszcze kwestia ile stopni masz w pokoju?

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

68stopni to naprawde sporo dla phenoma, testowales w p95? mysle ze przy takiej temperaturze bedzie niezle bsodowal...

Nie powinienes przekraczac 62stopni i napiecia 1.5v

Masz zamknieta bude? moze masz poprostu slaby przewiew i sie w srodku maly piekarnik robi, sproboj otworzyc obudowe.

jak otworze bude to spada o 1 stopień, niepokoi mnie wlasnie ta temperatura w stresie dlatego stworzylem wątek. Dodam że temperatura płyty w tym czasie wynosi 52 stopnie.

Dobrze ze dokręciłeś do oporu, tak powinno być. Gdy dotkniesz mugena 2 to czujesz ciepło? Przy 50 stopniach czuć że mugen 2 jest ciepły, czyli działa. Pozostaje jeszcze kwestia ile stopni masz w pokoju?

w pokoju 27 stopni

przy dotknięciu mugena (gdziekolwiek) czuć ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ty mierzysz tempy bo czujniki po unlocku przestają działać bo jak się sugerujesz czujniekiem z płyty który podaje to jest różnie ale z reguły o 10 za dużo niż jest w rzeczywistości poza tym przy 3,5ghz@1,35v jakbyś miał 68 stopni to nie miałbyś stabilności a ciągłe bsod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prime 95 (test na 3 rdzenie bez ramu), przeszło całą nocke, teraz odpaliłem ponownie na dzień i wlasnie jakies temperatury dziwaczne duże (uaktywniłem wszystkie wiatraki w kompie na full, ładny obieg w budzie) i procek w stresie jedzie na 58 stopniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie masz za wysokie temp , otwarcie budy nic tutaj nie ma. Też mam taki procek z tym samym chłodzeniem @3.6Ghz X2 . Czy na dwóch rdzeniach jest ta sama sytuacja ? Czy aktualizowaleś bios płyty? Czy temp płyty też jest wysoka?

U mnie Asus Q-Fan na Optimal i scythe wchodzi max na ok 700rpm

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez \\ MarcO //

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi