Gość xcode Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam! Od dluzszego czasu nosze sie z zamiarem zlozenia sobie loopa, ale nigdy nie mialem kasy, a tera troszke wpadlo. Potrzebuje schlodzic procka i grafe - na wiecej nie mam narazie kasy. Myslalem nad czyms takim: EK Water Blocks EK Supreme LT - Plexi LGA775/1156/1366 148.90PLN EK Water Blocks EK-FC 5870 CF V2 - Plexi 349.01PLN Swiftech MCR 320 Quiet Power 219.00PLN Black Water Atlantis DP-600P 12V Pump 168.99PLN Black Water O-Tank 170 119.00PLN BlackWater PVC Flexi 10/13 Clear 20.01PLN Feser One 1L UV Blue 49.00PLN Black Water Złączka prosta NK10 FatBoy G1/4 - Sl 41.43PLN Celem jest jak wspominałem schłozdenie i5 750 (4GHz @ 1.36V), i HD5870 (stcok V i 900/1300MHz). Zaznaczam ze chce to zrobic jak najciszej to tylko mozliwe, choc na pasyw nie ma chyba co liczyc. Na wentyle kasy juz nie mam (mam w domu jednnego Fandera Selekta, 2x Aimaxx Envicooler, Arctic AF12025L i Xigmatek XLF-1253), poza tym chcialbym puscic je na jak najwolniejszych obrotach. Docelowo ma byc wydajniej niz teraz (szczegolnie grafa, gdyz prock z TR 120 ultra extreme daje jeszcze na styk rade - 87'C pod LinX'em w upały), ale nie ma opcji, aby bylo glosniej, a obawiam sie tego gdyz chlodnica bedzie za obudowa (Antec P182). Da rade ? Aha i czy im grubsza chlodnia, tym lepsza ? Gdyz w cooling.pl jest jeszcze jedna, grubsza od tego Swiftecha(34mm) i ma 46mm - warto ? Bedzie pracowala raczej w pionowej pozycji. Czy im grubsza tym lepsza, czy moze jak za gruba to wentyla nie dadza rady i ciesz bedzie chlodzon mniej efektywnie. Chce tez zaznaczyc, ze jak da sie taniej to mile widziane, bo juz to przekracza budzet, a jeszcze brakuje tutaj takiego szczegolu jak dwa trojniki. Zakupy najlepiej w jednym sklepie (cooling.pl) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 na procka brałbym Cooling.pl : Watercool HK CPU LGA1156 Rev. 3 LC [WTC015] - 168.99PLN do tego potrzeba będzie co najmniej 8 złączek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xcode Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Zlaczki tylko tak orientacyjnie dalem do zestawu zeby cene miec, a dwie juz mam w domu, liczyc potrafie :) Kurde chyba sie nie zdecyduje - brakuje jakies 150zł do takiego zestawu, a nigdzie nie moge znalezc zadnych uzywek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 (edytowane) To na początek zwoduj samą grafę a potem procka, lub na odwrót, i zbieraj na brakujący blok :) Co do pytania o chłodnicę to grubsza jest wydajniejsza. A trójniki do czego potrzebujesz ? Edytowane 22 Lipca 2010 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 na allegro dorwiesz TC PA 120.2 za 180,- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) To za malo na taki uklad. Nawet na 3x120 przy takich temparaturach jak teraz trzeba ostro podkrecac wentylatory do grania. Co do chlodnic to moze jestem troche nie na czasie, ale z tego co pamietam grubsze chlodnice zazwyczaj wymagaja mocniejszego nawiewu. Przy wolnoobrotowych wentylatorach lepiej moze sie spisywac cienka chlodnica. Edytowane 24 Lipca 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 No jesteś nie na czasie, bo TC tak jak TFC są przystosowane pod wolnoobrotowe wentylatory. Obecnie złożyłem układ testowy, w którym pracuje TC PA160 z jednym Ultra Kaze na 980rpm i bardzo fajnie sobie radzi z tym co mam w podpisie. Dodatkowo procek jest po OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 sorry, ale nie wierze,. ze na jednym wentylatorze ciagniesz 5850 i quada :x woda w ukladzie musi sie gotowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 W tej chwili 26.6 w pokoju, 30.2 temp cieczy :) Podczas grania w prototype mam temperaturę cieczy ok 7-8* wyższą od otoczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) No popatrz, to ladnie sie sfrajerzyles kupujac tego thermohila 3x120, skoro jeden wentylator do wszystkiego styka ^^ tyle osob zyje w nieswiadomosci czesto biorac chlodnice na 4x120 do mocniejszych konfigow a tu taka niespodzianka :D odpal furmarka na 15 min i zarzuc screenem, bo bez kitu, nie wierze. Ostatnio sprawdzalem u siebie jak sie sprawuje bwu 123 z dwoma wentylatorami tacens ventus ice puszczonymi na maksa. Chlodze e8400@4ghz, 1.37v + radka 5870 na stock i przy 28 stopniach w domu, temperatura wody przed wejsciem do chlodnicy wynosila 32 stopnie. Podczas grania w bad company 2 wzrastala do 44 stopni. Aczkolwiek nie jestem pewny prawidlowego dzialania czujnikow temperatury, bo przy tych rzekomych 44 stopniach woda jest juz naprawde mocno ciepla, co oznacza, ze uklad z 2ma wentylatorkami nie daje jednak rady... update: furmark chyba nie bedzie odpowiedni, bo w sumie sama grafe moze pociagnac ;p ale np bc2, czy crysis by wiecej powiedzial o tym, czy uklad daje rade... bo prototype zadnym wyznacznikiem nie jest Edytowane 25 Lipca 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie uważam, żebym się sfrajerzył :) PA120.3 mam jeszcze od czasów E2180. Q9550@3.4, grafa nie kręcona, po godzinie grania w Crysisa: średnia rdzeni 46*, GPU 37*, temp. wody 34.4*, temp. otoczenia 25.7* obrazek z pulpitu przeskalowałem, bo za dużo zajmował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) i jak to wytlumaczyc? :D masz lepsza chlodnice, ale u mnie byly 2 dobre wentylatorki puszczone na maksa =] zostawiam jeden wlaczony i ide testowac xD update: nie ma bata, przy 28-9 stopniach bym ugotowal kompa. Po chwili gry w bad company 2 (czekalem az przestalo rosnac) temperatura przy wejsciu wody do chlodnicy wg kontrolera scythe wynosila 43 stopnie, a przy wyjsciu z chlodnicy 33,5... tylko ze teraz mam ~24 stopni w pokoju :D a pompka parzy, co chyba nie jest mozliwe ponizej 50 stopni... a gdzie Ty umiesciles czujnik temperatury? Edytowane 25 Lipca 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Po ponad 3 godzinach Crysisa, temp wody ustatkowała się na 36.2* przy temp otoczenia 26*. Tempy podzespołów praktycznie bez zmian. Czujnik temperatury skręcony do reza. PA160 odpowiada wydajnością PA120.2, tak w przybliżeniu :) U mnie też pompka parzy, muszę coś z nią wykombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Co do pytania o chłodnicę to grubsza jest wydajniejsza. Zależy od użytego wentylatora i jego prędkości obrotowej. Przy niższych obrotach (600-1000rpm) - "cienkie" chłodnice potrafią być tak samo wydajne. Ciekawie wygląda porównanie swiftecha mcr320 do ThermoChilla]ThermoChilla PA120.3 na Skinnee Labs. W zakresie 600-1000rpm są tak samo wydajne, więc jeżeli układ ma być cichy to można oszczędzić na chłodnicy. Z tanich chłodnic jest jeszcze EK CoolStream RAD XT 360, ale przegrywa z oboma wymienionymi powyżej TEST. Ze swojej strony dodam, że mam EK tylko, że 2x120 i dokładam teraz swiftech 2x120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Na proca może nowego Aquacomputer Kryos koszt <170zł podobno są naprawde wydajne. Fesera bym nie brał szczególnie blue, syfi układ, lepiej barwniki Mayhema + woda demineralizowana lub ich gotowce. Zobacz jeszcze na Angela.pl jest tam sporo sprzętu i to innego niż coolingu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddenko Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Fesera blue odradzam. Byłem w sobotę w angeli i podczas rozmowy dowiedziałem, że wycofali go ze swojej oferty bo ludzie na niego narzekali. Tak wyglądał mój Heatkiller po pół roku: Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 I dlatego tym którym nie zależy na kolorze polecamy borygo eko ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...