anika91 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Witam , na forum jestem nowa, mam taki problem bo już się sama pogubiłam jak powinnam ustawić mój nowy monitor... w Windowsie w profilach mam załadowany profil Dell2209WA.icc ... Moje pytanie jest takie, czy powinnam ustawić na inny ? Np. na sRGB z którego korzystam w Photoshopie ?? Jakie są najlepsze ustawienia/jak je osiągnąć ?? Edytowane 23 Lipca 2010 przez anika91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldur Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Profil sRGB zapewni ci "w miarę" taki sam wygląd zdjęć na twoim monitorze jak przy podglądzie na innych - jeżeli nie bawisz się w druk zdjęć zostaw "defaultowy" profil monitora. Najlepsze rezultaty w jeżeli chodzi o wygląd zdjęcia (jak najbliższe odwzorowanie zdjęcia na twoim monitorze) uzyskasz stosując sprzętową kalibrację lub przynajmniej kalibrację programową (w Photoshopie bodajże CS3 i niżej jest Aplikacja "Adobe Gamma" do kalibracji programowej). Jeżeli zmienisz sobie profil kolorów w PS na AdobeRGB twoje zdjęcia nabiorą "barw", ale musisz się liczyć z tym, że tylko te lepsze monitory obsługują wyświetlanie dodatkowych barw AdobeRGB - standardowo reszta tylko "symuluje", że jest w stanie wyświetlić rozszerzoną paletę barw. Jeżeli zapisujesz jpg w PS (przy innej palecie kolorystycznej niż sRGB) zaznaczaj eksport z profilem - przy publikacji w Internecie lub przy podglądzie w programie obsługującym profile jest duża szansa, że "widz" zobaczy twoje zdjęcia w zapisanym profilu. W Firefoxie np. można zainstalować dodatek o nazwie "Color Management", który pozwala na wybieranie profili kolorystycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Tu masz opis jak ustawić Photoshopa, żeby zapisywał obraz rastrowy z uwzględnieniem profilu kolorystycznego: Co do profilu AdobeRGB to Dell 2209WA ma około 75% pokrycia tej przestrzeni kolorystycznej: AdobeRGB Dell 2209WA: sRGB Dell 2209WA: Jeżeli posiadasz profil icc to ustaw go w Photoshopie i w Windowsie, zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Profil sRGB zapewni ci "w miarę" taki sam wygląd zdjęć na twoim monitorze jak przy podglądzie na innych "W miarę" to pojęcie wzgl. Profilem wyświetlacza ma być profil monitora a nie "sRGB" ! - jeżeli nie bawisz się w druk zdjęć zostaw "defaultowy" profil monitora. Jeśli będzie to profil monitora. Co do reszty to żeś tak namotał że wolę nie cytować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldur Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) @Kyle Chodziło o profil "sRGB" w PSie - "defaultowy" ma być profil monitora. "W miarę" to znaczy bez przeprowadzenia kalibracji. Co "namotałem"? - chętnie poczytam sprostowanie. Sprostowanie do posta KoVol-a: Wykorzystywany profil ustawia się w Edit->Color Settings->Working Spaces. "Jeżeli posiadasz profil icc to ustaw go w Photoshopie i w Windowsie, zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" - owszem, ale tylko na monitorach, które obsługują AdobeRGB i w programach, które prawidłowo wyświetlą dołączony profil. W innym przypadku może dojść do przekłamań. Edytowane 23 Lipca 2010 przez Caldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Jeżeli zmienisz sobie profil kolorów w PS na AdobeRGB twoje zdjęcia nabiorą "barw", Gdziekolwiek byś nie zamienił profilu na aRGB (lub z aRGB na sRGB) to zdjęcia nie nabiorą barw tylko co najwyżej się rozjadą w kwestii barw. Wykorzystywany profil ustawia się w Edit->Color Settings->Working Spaces. "Jeżeli posiadasz profil icc to ustaw go w Photoshopie i w Windowsie, zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" - owszem, ale tylko na monitorach, które obsługują AdobeRGB i w programach, które prawidłowo wyświetlą dołączony profil. W innym przypadku może dojść do przekłamań. Stary ja nie nadążę ;) Jaki icc ? Monitora? Jeśli ma profil monitora i wszystko porządnie ustawi to mu się nic nie rozjedzie - na tym właśnie widz polega (wszystko będzie wyświetlane poprawnie aRGB na monitorze sRGB i w drugą stronę również ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldur Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Gdziekolwiek byś nie zamienił profilu na aRGB (lub z aRGB na sRGB) to zdjęcia nie nabiorą barw tylko co najwyżej się rozjadą w kwestii barw. Stary ja nie nadążę ;) Jaki icc ? Monitora? Jeśli ma profil monitora i wszystko porządnie ustawi to mu się nic nie rozjedzie - na tym właśnie widz polega (wszystko będzie wyświetlane poprawnie aRGB na monitorze sRGB i w drugą stronę również ). Nic z twojego posta nie wynika. Krytykujesz moje wpisy, a sam używasz takich ogólników, że bardziej już chyba nie można. Co to znaczy "rozjadą w kwestii barw"? Ja napisałem "nabiorą barw" w cudzysłowiu; pisałem również o "jedynie symulowaniu" rozszerzonej palety barwnej i przekłamaniach. "ma profil monitora i wszystko porządnie ustawi to mu się nic nie rozjedzie"? "Jakiś" profil monitora jest zawsze, co ma porządnie ustawić, może jakieś konkrety? Nigdzie nie odniosłeś się do kalibracji sprzętowej - to też jest jakiś mój wymysł? Jeżeli pracujesz codziennie na "profilach" (ja tak) i masz konkretną, praktyczną wiedzę to może się nią podzielisz i uświadomisz innych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) Nic z twojego posta nie wynika. Krytykujesz moje wpisy, a sam używasz takich ogólników, że bardziej już chyba nie można. Co to znaczy "rozjadą w kwestii barw"? Ja napisałem "nabiorą barw" w cudzysłowiu; pisałem również o "jedynie symulowaniu" rozszerzonej palety barwnej i przekłamaniach. "ma profil monitora i wszystko porządnie ustawi to mu się nic nie rozjedzie"? "Jakiś" profil monitora jest zawsze, co ma porządnie ustawić, może jakieś konkrety? Nigdzie nie odniosłeś się do kalibracji sprzętowej - to też jest jakiś mój wymysł? Jeżeli pracujesz codziennie na "profilach" (ja tak) i masz konkretną, praktyczną wiedzę to może się nią podzielisz i uświadomisz innych? Czego nie rozumiesz ? Gdziekolwiek byś nie zamienił profilu na aRGB (lub z aRGB na sRGB) to zdjęcia nie nabiorą barw tylko co najwyżej się rozjadą w kwestii barw. - tego ? Może przykład - jeśli zamienisz profil w zdjęciu sRGB na aRGB to barwy zostaną poważnie zniekształcone (oczywiście przy aktywnym zarządzaniu bo tylko tu profile mają wpływ). A dokładnie będą przesycone. Natomiast samo umieszczanie profilu sRGB (nawet dla monitora wąskogamutowego) lub aRGB (nawet dla monitora szerokogamutowego) jako profilu wyświetlacza jest błędem (bo monitory wąskogamutowe nie pokrywają się dokładnie z sRGB a szerokogamutowe z aRGB). ... więc po co mówisz o czymś co z definicji jest błędem? ... błędem jest twierdzenie o "nabieraniu barw" ... barwy "się nie nabiorą" tylko rozjadą/spaprają/będą przekłamane - nie ma sensu takich proponowanych przez Ciebie manipulacji rozpatrywać bo są błędne Jaki icc ? Monitora? Jeśli ma profil monitora i wszystko porządnie ustawi to mu się nic nie rozjedzieTego też nie rozumiesz? Profil monitora czyli plik np. icm z przestrzenią jego monitora (który można np. ściągnąć ze strony producenta, a najlepiej wygenerować posiłkując się spektrofotometrem) trzeba ustawić jako profil wyświetlacza w GIMP/PS/Firefox/Systemie. - tak się to ma robić ... a nie ustawiać profilu monitora jako sRGB/aRGB/ProPhotoRGB "Jeżeli posiadasz profil icc to ustaw go w Photoshopie i w Windowsie, zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" - owszem, ale tylko na monitorach, które obsługują AdobeRGB i w programach, które prawidłowo wyświetlą dołączony profil. W innym przypadku może dojść do przekłamań. Tu jest np. błąd ... a konkretnie napisałeś że (zwróć uwagę na pogrubione) "Jeżeli posiadasz profil icc to ustaw go w Photoshopie i w Windowsie, zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" - owszem, ale tylko na monitorach, które obsługują AdobeRGB To jest nie prawda. Jeśli ustawi profil monitora (profil monitora - byś się już nie czepiał: czyli plik ze zdefiniowaną przestrzenią danego wyświetlacza) to pomimo że będzie to monitor wąskogamutowy ("nie obsługujący aRGB") to w aplikacjach z zarządzaniem barwą "zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" Ty napisałeś tak jakby zapięcie profilu monitora (poprawnego, czyli NIE sRGB/aRGB tylko profilu z przestrzenią danego wyświetlacza/monitora) działało prawidłowo tylko na monitorach "obsługujących aRGB" .. a to błąd ... bo zapięcie profilu poprawi też zgodność na modelach wąskogamutowych. konkrety? Nigdzie nie odniosłeś się do kalibracji sprzętowej - to też jest jakiś mój wymysł?[/b] Konkretnie kalibracją sprzętową nazywa się zwykle programowanie LUT monitora ... a ponieważ DELL 2209WA jak i 100% innych monitorów "zabawkowych" tego nie umożliwia to nie można za bardzo mówić o kalibracji sprzętowej. Chyba że masz na myśli manipulację poprzez OSD przy wspomaganiu się kolorymetrem/spektrofotometrem w celu ustawienia pożądanej temp. barwowej - można to podciągnąć jako tako pod kalibrację sprzętową. Ale samo generowanie profilu (co jest kolejnym etapem po korekcji temp. barwowej poprzez OSD w np. oprogramowaniu sprzętu firmy Xrite) jest już nazywane zwykle "profilowaniem" Jeżeli pracujesz codziennie na "profilach" (ja tak) i masz konkretną, praktyczną wiedzę to może się nią podzielisz i uświadomisz innych? Nawet teraz to forum oglądam w aplikacji z zarządzaniem barwą (aktywne profilowanie w firefox). Więc nawet "praca" to za wiele powiedziane. A co do dzielenia wiedzą i uświadamiania - przecież to robię. Witam , na forum jestem nowa, mam taki problem bo już się sama pogubiłam jak powinnam ustawić mój nowy monitor... Nie wiem czy Ci się chce czytać wszystko z tej strony więc w skrócie: Dell2209WA.icc - to Twój profil wyświetlacza i powinien być też ustawiony w GIMP/PS jako profil dla wyświetlacza (chyba że PS przechwyci jużdomyślnie profil z systemu - czyli ten Dell2209WA) Moje pytanie jest takie, czy powinnam ustawić na inny ? Np. na sRGB z którego korzystam w Photoshopie ?? Nie - sRGB nie może być profilem wyświetlacza, bo przestrzeń barwna Dell 2209WA nie pokrywa się dokładnie z przestrzenią sRGB Jakie są najlepsze ustawienia/jak je osiągnąć ??Warto rozważyć profilowanie względne kolorymetryczne zamiast percepcyjnego. Przy percepcyjnym zawsze unikniesz "zlania" barw przy przekraczaniu przestrzeni (np. zdjęcie aRGB/ProPhotoRGB i przekroczenie przestrzeni barwnej monitora ~sRGB na dużej powierzchni) ale barwy są czasem "mdłe". Profilowanie wzgl. kolorymetryczne za to zapewnia lepszą "dynamikę"/nie jest "mdło". Ogólnie polecam używać wzgl. kolorym. do modeli szerokogamutowych ... przy wąskogamutowych typu DELL 2209WA to już nie zawsze ... ale warto czasem sprawdzić jak wygląda na jedny a jak na drugim sposobie profilowania. Są jeszcze inne sposoby profilowania ale zwykle się ich nie używa. Edytowane 24 Lipca 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldur Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Czego nie rozumiesz ? - tego ? Może przykład - jeśli zamienisz profil w zdjęciu sRGB na aRGB to barwy zostaną poważnie zniekształcone (oczywiście przy aktywnym zarządzaniu bo tylko tu profile mają wpływ). A dokładnie będą przesycone. Natomiast samo umieszczanie profilu sRGB (nawet dla monitora wąskogamutowego) lub aRGB (nawet dla monitora szerokogamutowego) jako profilu wyświetlacza jest błędem (bo monitory wąskogamutowe nie pokrywają się dokładnie z sRGB a szerokogamutowe z aRGB). ... więc po co mówisz o czymś co z definicji jest błędem? ... błędem jest twierdzenie o "nabieraniu barw" ... barwy "się nie nabiorą" tylko rozjadą/spaprają/będą przekłamane - nie ma sensu takich proponowanych przez Ciebie manipulacji rozpatrywać bo są błędne Tego też nie rozumiesz? Profil monitora czyli plik np. icm z przestrzenią jego monitora (który można np. ściągnąć ze strony producenta, a najlepiej wygenerować posiłkując się spektrofotometrem) trzeba ustawić jako profil wyświetlacza w GIMP/PS/Firefox/Systemie. - tak się to ma robić ... a nie ustawiać profilu monitora jako sRGB/aRGB/ProPhotoRGB Tu jest np. błąd ... a konkretnie napisałeś że (zwróć uwagę na pogrubione) To jest nie prawda. Jeśli ustawi profil monitora (profil monitora - byś się już nie czepiał: czyli plik ze zdefiniowaną przestrzenią danego wyświetlacza) to pomimo że będzie to monitor wąskogamutowy ("nie obsługujący aRGB") to w aplikacjach z zarządzaniem barwą "zapewni ci to najlepsze odwzorowanie kolorów w względem najczęściej używanego standardu sRGB" Ty napisałeś tak jakby zapięcie profilu monitora (poprawnego, czyli NIE sRGB/aRGB tylko profilu z przestrzenią danego wyświetlacza/monitora) działało prawidłowo tylko na monitorach "obsługujących aRGB" .. a to błąd ... bo zapięcie profilu poprawi też zgodność na modelach wąskogamutowych. Konkretnie kalibracją sprzętową nazywa się zwykle programowanie LUT monitora ... a ponieważ DELL 2209WA jak i 100% innych monitorów "zabawkowych" tego nie umożliwia to nie można za bardzo mówić o kalibracji sprzętowej. Chyba że masz na myśli manipulację poprzez OSD przy wspomaganiu się kolorymetrem/spektrofotometrem w celu ustawienia pożądanej temp. barwowej - można to podciągnąć jako tako pod kalibrację sprzętową. Ale samo generowanie profilu (co jest kolejnym etapem po korekcji temp. barwowej poprzez OSD w np. oprogramowaniu sprzętu firmy Xrite) jest już nazywane zwykle "profilowaniem" Nawet teraz to forum oglądam w aplikacji z zarządzaniem barwą (aktywne profilowanie w firefox). Więc nawet "praca" to za wiele powiedziane. A co do dzielenia wiedzą i uświadamiania - przecież to robię. Nie wiem czy Ci się chce czytać wszystko z tej strony więc w skrócie: Dell2209WA.icc - to Twój profil wyświetlacza i powinien być też ustawiony w GIMP/PS jako profil dla wyświetlacza (chyba że PS przechwyci jużdomyślnie profil z systemu - czyli ten Dell2209WA) Nie - sRGB nie może być profilem wyświetlacza, bo przestrzeń barwna Dell 2209WA nie pokrywa się dokładnie z przestrzenią sRGB Warto rozważyć profilowanie względne kolorymetryczne zamiast percepcyjnego. Przy percepcyjnym zawsze unikniesz "zlania" barw przy przekraczaniu przestrzeni (np. zdjęcie aRGB/ProPhotoRGB i przekroczenie przestrzeni barwnej monitora ~sRGB na dużej powierzchni) ale barwy są czasem "mdłe". Profilowanie wzgl. kolorymetryczne za to zapewnia lepszą "dynamikę"/nie jest "mdło". Ogólnie polecam używać wzgl. kolorym. do modeli szerokogamutowych ... przy wąskogamutowych typu DELL 2209WA to już nie zawsze ... ale warto czasem sprawdzić jak wygląda na jedny a jak na drugim sposobie profilowania. Są jeszcze inne sposoby profilowania ale zwykle się ich nie używa. Nie wiem dlaczego piszesz jakbyś rozmawiał z debilem ("czego nie rozumiesz?", "tego też nie rozumiesz?" itp.), ale dzięki za napisanie czegokolwiek, bo zanim cię nie "zmobilizowałem" do konkretnej odpowiedzi waliłeś same ogólniki... Nigdzie nie pisałem o zmianie defaultowego profilu monitora na "sRGB" itp. Powiedz mi natomiast, gdzie widzisz błąd w moim rozumowaniu: Kalibruję (lub profiluję jak chcesz) sobie monitor (w moim przypadku Eizo s2433). Następnie podpinam otrzymany profil do systemu i np. Photoshopa/Firefoxa. Czy wtedy nie otrzymam najlepszego możliwego odwzorowania barw? O tym pisałem, a twoje posty sugerują, że nie czytałeś dokładnie czepiając się "semantyki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) To się naczytałam , czy w takim razie takie ustawienia będą optymalne ?? W photoshopie w ustawieniach ColorSettings widnieje profil monitora Dell2209WA , ale też Monitor RGB - sRGB IEC61966-2.1 ? Czy one są równoważne ?? :/ EDIT: Monitor RGB - wskazuje na profil ustawiony w systemie z tego co zauważyłam... Czy tak ? :/ Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I moje ustawienia windowsowskie : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tylko że teraz tak... Większość zdjęć które posiadam mam w profilu sRGB , otwierając je w PSie wyrzuca mi komunikat o niezgodności profilów.. Tak myślę że najwygodniej w programie będzie ustawić domyślnie sRGB zamiast profilu Dell-a . Teraz tak porównuję zdjęcie w sRGB z domyślnym monitora [dell2209wa] i różnica jest na korzyść sRGB które są bardziej żywe, mają podciągnięty kontrast... Edytowane 24 Lipca 2010 przez anika91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) Powiedz mi natomiast, gdzie widzisz błąd w moim rozumowaniu: Kalibruję (lub profiluję jak chcesz) sobie monitor (w moim przypadku Eizo s2433). Następnie podpinam otrzymany profil do systemu i np. Photoshopa/Firefoxa. Czy wtedy nie otrzymam najlepszego możliwego odwzorowania barw? O tym pisałem, a twoje posty sugerują, że nie czytałeś dokładnie czepiając się "semantyki". Nie widzę błędów. ;) W photoshopie w ustawieniach ColorSettings widnieje profil monitora Dell2209WA , ale też Monitor RGB - sRGB IEC61966-2.1 ? Czy one są równoważne ?? :/ Nie są równoważne. sRGB IEC61966 to jest to co określaliśmy "sRGB". Tylko że teraz tak... Większość zdjęć które posiadam mam w profilu sRGB , otwierając je w PSie wyrzuca mi komunikat o niezgodności profilów.. Tak myślę że najwygodniej w programie będzie ustawić domyślnie sRGB zamiast profilu Dell-a . Teraz tak porównuję zdjęcie w sRGB z domyślnym monitora [dell2209wa] i różnica jest na korzyść sRGB które są bardziej żywe, mają podciągnięty kontrast... Jeśli znajdziesz w sieci profil jakiegoś monitora "X" z jeszcze węższą przestrzenią niż DELL 2209WA i sRGB i zapniesz go jako profil Twojego wyświetlacza to będziesz mieć jeszcze bardziej nasycone barwy na oglądanych zdjęciach - czy to dobrze ? - nie ... to co widzisz nie będzie odpowiadać stanowi realnemu. Efekt będzie taki że Ty otrzymasz barwy po obróbce wizualnie u Ciebie prawidłowo nasycone a cały świat wyblakłe. Obecnie taki efekt otrzymasz stosując profil sRGB dla wyświetlacza zamiast DELL2209WA tylko najwyżej w mniejszym stopniu intensywny. Profil monitora powinien zawierać w sobie prawdziwe dane opisujące dokładnie realną przestrzeń Twojego monitora. Co do kontrastu - dziwne ... może zmień rendering intent z percepcyjnego na wzgl. kolorymetryczny i zobacz jaki będzie efekt. Edytowane 24 Lipca 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...