Jump to content
sdawid1q

Problem z wydajnym komputerem

Recommended Posts

To tak podaje na początek komponenty:

Amd Phenom 955 3,2Ghz

Płyta głowna Gigabyte MA790XT AM3socket

Ram DDR3 OCZ 4b(2x2gb)

Grafika geforce gtx285 1gb zotac

Zasilacz OCZ 700W Stealth X stream (mam już świeżo kupionego 700W Coolermaster SilentPro 80plus)

 

Ogólnie komputer w pewnym momencie sie wyłączył. Potem probowalem go wlaczyc i nic sie nie stalo jedynie lekko sie tylko wiatrak delikatnie z tylu obudowy poruszyl od CPU nie drgnal i od karty graficznej, zadne diody nic sie nie swiecilo(w plycie glownej chyba nawet nie ma zadnej). Smierdzialo spalenizna od Zasilacza OCZ wiec pomyslalem ze to zasilacz wiec go oddalem do gwarancji ale to ze juz czekam na niego 3tygodnie to sobie kupilem nowego coolermastera, ktory dzisiaj doszedl poczta podlaczylem wszystko ladnie pieknie dokladnie. I to samo na nic nie reaguje nawet wiatraki sie nie ruszyly(zasilacz dziala w 100% testowany na innym kompie) .

Rowniez myslalem ze poprostu przycisk Power sie zepssul, wiec podlaczylem go pod inna obudowe Zalman Z7 i bylo to samo.

Czyzby sie rowniez zjarala plyta glowna?ram?karta grafiki?opadam z sil nie wiem co to moze byc. Procesor nie byl podkrecony w momencie sfajczenia ale byl podkrecany jak i napiecie w zasilaczu OCZ Pomóżcie chlopaki!

Edited by sdawid1q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawiam na mobo. Spróbuj jeszcze zresetować bios ale tym razem odepnij zasilacz i wyjmij baterię na godzinę-dwie. Jak nic nie da to możesz spróbować podpiąć płytę na pająka ale wątpię czy pomoże.

Edited by BuMeL

Share this post


Link to post
Share on other sites

wymontoewalem wszystko baterie power sw reset sw, grafike testowalem oba ramy itd. popodlaczalem od nowa nalozylem nowa paste na proca , procka chlodze shuriken scythe silent i nadal ZERO REAKCJI... szlak mnie juz trafia to jest jakis horror... napiszcie do mnie na gg 6243984

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpiąłeś wtyczkę zasilającą procka??

Nie chciało mi się wstawiać miniaturki więc fotka w spoilerze:

 

Dołączona grafika

 

 

Na GG nie pomagam, ponieważ jak ktoś będzie miał podobny problem to nie biedzie wiedział gdzie szukać przyczyny awarii oraz jak go rozwiązać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiscie ze podpialem, teraz wlasnie sprawdzilem na nowym zasilaczu robilo sie male zwarcie jak podlaczylem go pod plyte glowna,odpialem kabel ten dlugi (nie od CPU) i zostalem wlaczone zasilanie od karty graficznej i CPU, zwarcie zniklo mam nadzieje ze nowego zasilacza nie uszkodzilo, bynajmniej wiem juz mniej wiecej gdzie lezy problem.dysk twardy i dvdrom rowniez jest wporzadku... czyli pewnie plyta glowna, to ze mieszkam w anglii bede musial sie teraz bawic z gwarancja, myslicie ze to teraz napewno plyta glowna?

moge nagrac filmik spiecia ale zabardzo wole tego juz nie podlaczac

Edited by sdawid1q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj wyjąć procka i zamontować go z powrotem.

Podpiąłeś wtyczkę zasilającą procka??

 

 

A co ma wyjecie proca do ruszenia mobo ? nic ! Bzdury totalne piszesz...

 

Własnie czesto odłacznie lini 12V od procesora pozwala na diagnoze ( płyta spokojnie ruszy -tyle ze nie zbotuje ) bo zdarzaja sie zwarcia...na lini porcesora..

 

Niestety wyglada na to ze twoja płyta dostała od 5V STD-BY ...i bedziesz musiał wysłać ją na GW ( przypadkiem nie było burzy ? wtedy wszystko jasne )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj jeszcze zresetować bios ale tym razem odepnij zasilacz i wyjmij baterię na godzinę-dwie.

 

Jaki jest sens odpinać od płyty głównej zasilacz (taka jest Twoja sugestia, więc jak chodzi Ci o coś innego to precyzuj) i wyjmować baterię na godzinę-dwie?

 

Moim zdaniem wystarczy po prostu wyłączyć komputer (odcięcie zasilania np. dla 100% pewności wyciągając kabel zasilający z zasilacza) i wyciągnąć baterię na minutę-dwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki jest sens odpinać od płyty głównej zasilacz (taka jest Twoja sugestia, więc jak chodzi Ci o coś innego to precyzuj) i wyjmować baterię na godzinę-dwie?

 

Moim zdaniem wystarczy po prostu wyłączyć komputer (odcięcie zasilania np. dla 100% pewności wyciągając kabel zasilający z zasilacza) i wyciągnąć baterię na minutę-dwie.

 

Ładunek zgromadzony w zasilaczu wystarczy do podtrzymania zasilania na długo, dlatego do każdego resetu Bios (jakiegokolwiek) sugeruję go odłączyć. Przerabiałem takie sytuacje w serwisie wiele razy. I nie każda płyta zresetuje się po minucie dwóch od wyjęcia baterii, nie raz musiałem zostawić sprzęt na kilkadziesiąt minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios resetowany zostal, komputer sie wogole nie uruchuchamia wiec to raczej plyta glowna jak odesle jak do gwarancji i przyjdzie nowka ale np.CPU jak dostal tym 5v jak piszecie to mi znowu zrobi sie zwarcie i znowu pojdzie obudowa i zasilacz, napisalem do ebuyer.co.uk tam gdzie kupilem kompa ze chce zwort pieniedzy za wszystkie komponenty bo nie wiem czy sa uszkodzone takze zobaczymy co sie da zrobic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety wszyscy u mnie w domu maja komputery z intelem,jedyny ja iwerze tej marcce bo jest zajebista cena/wydajnosc btw NIGDY WIECEJ NIE KUPIE MOBO GIGABYTE I ZASILACZA OCZ, sory za bledy pisze z komorki bo nie mam z czego,dzieki za odpowiedzi w Pon przyjezdzaja zabrac mobo bede pisac jak odesla sprawna

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co ma wyjecie proca do ruszenia mobo ? nic ! Bzdury totalne piszesz...

 

Własnie czesto odłacznie lini 12V od procesora pozwala na diagnoze ( płyta spokojnie ruszy -tyle ze nie zbotuje ) bo zdarzaja sie zwarcia...na lini porcesora..

 

Tu racja.

 

Odłącz zasilanie od procesora o którym była mowa i zobacz czy ruszy komp (nie dając sygnału na monitor). Jeśli tak to poszła sekcja zasilania procka, czyli winna płyta, bo zasilacz wyeliminowałeś. I nic tu nie da reset biosu, żonglowanie ramem czy nakładanie nowej pasty na procka (lol) jeśli po wciśnieciu guzika power nic sie nie dzieje.

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ruszy sprawdzalem to juz, czytajcie uwaznie po mobo jutro wysylaja kuriera a jutro ma przyjsc zasilacz takze zobaczymy czy to tylko mobo czy cos jeszcze

Mialem listwe anti surge problem pewnie siedzi w tym ze w nowych obudowach zasilacz siedzi na dole i sie grzeje tak ze mozna na nim jajecznice robic i pali sprzet. Kiedys lepsze sprzety wychodzily np. mobo od ecs pod amd pare lat temu byly niezniszczalne;)

Edited by sdawid1q

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem pewnie siedzi w tym ze w nowych obudowach zasilacz siedzi na dole i sie grzeje tak ze mozna na nim jajecznice robic i pali sprzet.

 

:lol: Dawka śmiechu faktycznie była. Zaraz widać że nie siedzisz w temacie. Zasilacz na dole = chłodny zasilacz, a dlatego, że nie pobiera ciepłego powietrza z wnętrza obudowy tylko chłodzi sam siebie pobierając chłodne powietrze z dołu. Jak nie wierzysz to przyjrzyj się - on naprawdę ma skąd brać to powietrze... Nie rób debili z inżynierów którzy zaprojektowali takie obudowy ;)

 

Kiedys lepsze sprzety wychodzily np. mobo od ecs pod amd pare lat temu byly niezniszczalne;)

 

Akurat z ecs nie trafiłes - takie były niezniszczalne, że po 3-4 latach kondziołki wylewały :) Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak tak macie racje z tym ze we wnetrzu obudowy chlodniej niestety zasilacz ma wieksza temperature. Testowalem to w zalmanie z7 gdzie zasilacz jest na gorze i bylo chlodniejszy, w thermaltaku siedzial na dole i dust filter byl caly zapchane kurzem, tak apropo moja plyta ECS w starym kompie dziala bez zarzutow od 6 lat, takze nie mow ze w kazdym ECS wylewaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie możliwe że zasilacz zamontowany na dole bardziej się grzeje jak zamontowany na górze obudowy. No chyba że komputer trzymasz na grzejniku i go od spodu podgrzewa ;P Albo źle zamontowałeś zasilacz wentylatorem do góry a nie do dołu ? Bo widziałem już takich zdolniachów

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.