Skocz do zawartości
Raus

Zmiana starego Laptopa na budżetowego Netbooka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Posiadam w miarę przyzwoity komputer stacjonarny, którego używam do gier, obróbki zdjęć z lustrzanki i innych bardziej wymagających rzeczy.

Posiadam także starutkiego laptopa Acer TravelMate 2410

Jego parametry:

- Matryca trochę ponad 15 cali

- Celeron M370 1.5GHz 1mb cache

- GMA 900

- 1GB ramu

- HDD 120GB

- Bateria na której wytrzymuje ledwo 40 minut:)

Chciałbym go zamienić na jakiegoś Netbooka do około 1000zł +/- 150zł

Na moim celowniku znalazł się Asus 1005P. Z najważniejszych cech wymienie:

- Atom N450 1.66Ghz

- GMA 3150

- 2GB Ramu

- HDD 250GB

- Spooooooora bateria:)

I teraz tak - mój obecny laptop służy mi do: internet (głównie), skype, gg, trochę word-pdf, rzadko ale jednak czasami filmy, czasami coś w photoshopie ale co najwyżej zmniejszenie zdjęcia bo zrobienie czegokolwiek z 15megapixelowym rawem na takim sprzęcie to masakra, raz na ruski rok jakas stara gierka:) np rok temu grałem w Max Payne 2 i chodził płynnie.

I teraz pytanie: jakby się spisywał ten Asus w stosunku do mojego starego Acera z Celeronem M??

Czytałem że ten Celeronek jest troszkę wydajniejszy od Atoma ale raczej minimalnie a wicie troche to dziwne uczucie zmienić wiekowego laptopa na nowego i mieć gorszą wydajność:) (wiem, wiem że Atomy są robione pod kątem oszczedności)

Dodam że nawet jeśli ten Atom ma być minimalnie gorszy w jakiś benchmarkach to mi to w ogóle nie przeszkadza.

Najbardziej mnie interesuje czy jak otworze w Firefoxie powiedzmy 10 zakładek + włączone gg + foobar + tyle samo odpalonych notatników ile zakładek:)

Hehe wiem że troche to dziwne ale akurat mam aktualnie taką dorywczą pracę i musze mieć sporo kart otwartych plus notatnik:). Mój obecny laptop pod tym względem mnie zadowala. Jeżeli tylko Asus 1005P miałby być przynajmniej tak samo wydajny to go biorę:)

Pragnę jeszcze zwrócić uwagę że ten Netbook jest sprzedawany z 1GB ramu, natomiast ja bym kupił z 2GB ramu co na pewno też by trochę pomogło jeśli chodzi o karty w FF.

Byłbym wdzięczny na odpowiedź na powyższe pytania:)

aaaa i czy na tym całym GMA3150 Max Payne i wszystko inne co szło na GMA900 pójdzie?;p

naprawdę nikt nie pomoże? :cry:

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź asusa 12xx, 10 cali to dużo za mało na photoshopa a i pisanie dokumentów bywa mało komfortowe. Mam 1000H z 2Gb u siebie i czuję lekki niedosyt.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź asusa 12xx, 10 cali to dużo za mało na photoshopa a i pisanie dokumentów bywa mało komfortowe. Mam 1000H z 2Gb u siebie i czuję lekki niedosyt.

Sprawdziłem Twoją propozycję pod kątem cenowym.

O ile Asus 1201 to naprawde super sprzęcik (Atom N330, ION) to jego cena - 1800zł niestety jest poza moim zasiegiem.

Asusu 1201HA jest za około 1300zł co bym mógł przyjąć. posiada również dysk 250GB i 2GB ramu co jest moim wymogiem, natomiast jego procesor - Atom Z520 to chyba zły pomysł??

pozostaje jeszcze Asusu 1201NL za około 1350zł - jest Atom N270 - OK, jest ION - Super, tylko kurde widzę same wersje z 1GB ramu i HDD250GB, a nawet jakbym znalazł z 2GB i 250GB HDD to pewni cena by wzrosłą.

Już sam nie wiem co robić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem Twoją propozycję pod kątem cenowym.

O ile Asus 1201 to naprawde super sprzęcik (Atom N330, ION) to jego cena - 1800zł niestety jest poza moim zasiegiem.

Asusu 1201HA jest za około 1300zł co bym mógł przyjąć. posiada również dysk 250GB i 2GB ramu co jest moim wymogiem, natomiast jego procesor - Atom Z520 to chyba zły pomysł??

pozostaje jeszcze Asusu 1201NL za około 1350zł - jest Atom N270 - OK, jest ION - Super, tylko kurde widzę same wersje z 1GB ramu i HDD250GB, a nawet jakbym znalazł z 2GB i 250GB HDD to pewni cena by wzrosłą.

Już sam nie wiem co robić...

przecierpiec sie ten miesiac/dwa i dokupic ramu pozniej :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi