Raus Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Witam wszystkich! Posiadam w miarę przyzwoity komputer stacjonarny, którego używam do gier, obróbki zdjęć z lustrzanki i innych bardziej wymagających rzeczy. Posiadam także starutkiego laptopa Acer TravelMate 2410 Jego parametry: - Matryca trochę ponad 15 cali - Celeron M370 1.5GHz 1mb cache - GMA 900 - 1GB ramu - HDD 120GB - Bateria na której wytrzymuje ledwo 40 minut:) Chciałbym go zamienić na jakiegoś Netbooka do około 1000zł +/- 150zł Na moim celowniku znalazł się Asus 1005P. Z najważniejszych cech wymienie: - Atom N450 1.66Ghz - GMA 3150 - 2GB Ramu - HDD 250GB - Spooooooora bateria:) I teraz tak - mój obecny laptop służy mi do: internet (głównie), skype, gg, trochę word-pdf, rzadko ale jednak czasami filmy, czasami coś w photoshopie ale co najwyżej zmniejszenie zdjęcia bo zrobienie czegokolwiek z 15megapixelowym rawem na takim sprzęcie to masakra, raz na ruski rok jakas stara gierka:) np rok temu grałem w Max Payne 2 i chodził płynnie. I teraz pytanie: jakby się spisywał ten Asus w stosunku do mojego starego Acera z Celeronem M?? Czytałem że ten Celeronek jest troszkę wydajniejszy od Atoma ale raczej minimalnie a wicie troche to dziwne uczucie zmienić wiekowego laptopa na nowego i mieć gorszą wydajność:) (wiem, wiem że Atomy są robione pod kątem oszczedności) Dodam że nawet jeśli ten Atom ma być minimalnie gorszy w jakiś benchmarkach to mi to w ogóle nie przeszkadza. Najbardziej mnie interesuje czy jak otworze w Firefoxie powiedzmy 10 zakładek + włączone gg + foobar + tyle samo odpalonych notatników ile zakładek:) Hehe wiem że troche to dziwne ale akurat mam aktualnie taką dorywczą pracę i musze mieć sporo kart otwartych plus notatnik:). Mój obecny laptop pod tym względem mnie zadowala. Jeżeli tylko Asus 1005P miałby być przynajmniej tak samo wydajny to go biorę:) Pragnę jeszcze zwrócić uwagę że ten Netbook jest sprzedawany z 1GB ramu, natomiast ja bym kupił z 2GB ramu co na pewno też by trochę pomogło jeśli chodzi o karty w FF. Byłbym wdzięczny na odpowiedź na powyższe pytania:) aaaa i czy na tym całym GMA3150 Max Payne i wszystko inne co szło na GMA900 pójdzie?;p naprawdę nikt nie pomoże? :cry: Edytowane 24 Lipca 2010 przez KrisJR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) Weź asusa 12xx, 10 cali to dużo za mało na photoshopa a i pisanie dokumentów bywa mało komfortowe. Mam 1000H z 2Gb u siebie i czuję lekki niedosyt. Edytowane 24 Lipca 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Weź asusa 12xx, 10 cali to dużo za mało na photoshopa a i pisanie dokumentów bywa mało komfortowe. Mam 1000H z 2Gb u siebie i czuję lekki niedosyt. Sprawdziłem Twoją propozycję pod kątem cenowym. O ile Asus 1201 to naprawde super sprzęcik (Atom N330, ION) to jego cena - 1800zł niestety jest poza moim zasiegiem. Asusu 1201HA jest za około 1300zł co bym mógł przyjąć. posiada również dysk 250GB i 2GB ramu co jest moim wymogiem, natomiast jego procesor - Atom Z520 to chyba zły pomysł?? pozostaje jeszcze Asusu 1201NL za około 1350zł - jest Atom N270 - OK, jest ION - Super, tylko kurde widzę same wersje z 1GB ramu i HDD250GB, a nawet jakbym znalazł z 2GB i 250GB HDD to pewni cena by wzrosłą. Już sam nie wiem co robić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Sprawdziłem Twoją propozycję pod kątem cenowym. O ile Asus 1201 to naprawde super sprzęcik (Atom N330, ION) to jego cena - 1800zł niestety jest poza moim zasiegiem. Asusu 1201HA jest za około 1300zł co bym mógł przyjąć. posiada również dysk 250GB i 2GB ramu co jest moim wymogiem, natomiast jego procesor - Atom Z520 to chyba zły pomysł?? pozostaje jeszcze Asusu 1201NL za około 1350zł - jest Atom N270 - OK, jest ION - Super, tylko kurde widzę same wersje z 1GB ramu i HDD250GB, a nawet jakbym znalazł z 2GB i 250GB HDD to pewni cena by wzrosłą. Już sam nie wiem co robić... przecierpiec sie ten miesiac/dwa i dokupic ramu pozniej :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Byłem w MediaM i był Asus 1201N za 1999zł (przegięcie) przeceniony na równe 1500zł (bardzo dobra cena!) A więc za Waszą namową kupiłem 1201N:) Mam nadzieje że nie będę żałował:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...