Skocz do zawartości
Gripll

Komputer 9000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem was prosić o jakiś zestaw z dobrą grafiką i wydajnością od 9000zł do 10000zł + Monitor no czyli do 11000zł z monitorem.

Komputer miał by służyć do Grania i nie tylko ;p.

Czekam na wasze propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

utrata wartosci po okolo 12 miesiacach bedzie w okolicach 20% ( podaje na moim przykladzie ) na sprzecie z sygnatury

bardzo dobry zestaw

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_lipiec_2010?page=0,12

jesli by cos zmieniac to plyte na ASUS Rampage III Extreme

+ monitor DELL U2311H 1050zl

+ Cooler Master Dominator CM 690 II Advanced Pure Black

napisz jeszcze jak bardzo masz zamiar krecic procka jesli w okolice 4 Ghz to chlodzenie z zestawu bedzie odpowiednie ew mozesz zmienic na mugena 2 z AS5 a jesli twoim celem jest wycisniecie wszsytkiego co sie da z CPU to WC

Edytowane przez andrzejs82
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kelcior - :mur:

Weź to, co polecane:

Procesor : Intel Core i7 930

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex + 2x SilentiumPC Zephyr 120

Płyta Główna : Asus P6X58D Premium

RAM : G.Skill 3x2GB 1600MHZ RipJaws

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5870 2GB/5970

Zasilacz: be quiet Straight Power E7 680W

HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F3

SSD : Intel X25-M 80GB

Obudowa: CoolerMaster ATCS 840

Monitor: Dell U2410

Możesz zainwestować w jakieś ciekawsze chłodzenie (np. Prolimatech Megahalems) lub pójść na głęboką wodę i wziąć LC.

Edytowane przez zzizzy
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - dlaczego nie weźmiesz po prostu zestawu za 8000zł z zestawów komputerowych?

Aha i poza tym to i7 960 nie ma sensu. Lepiej pozostań przy i7 930 (jak w "zestawach"), a zaoszczędzoną kasę wydaj na lepsze chłodzenie (wodne!, lub lepszy/większy dysk SSD (OCZ Vertex 2 zamiast Intela na przykład).

Ja osobiście, gdybym miał tak kosmiczny budżet, kupiłbym zestaw za 8000 zł z "zestawów na lipiec" a do tego dołożyłbym jakieś wypasione chłodzenie wodne i obudowę, która pozwoli mi je bez problemów zainstalować. Nie pytaj mnie o szczegóły, bo nie mam chłodzenia wodngo, ale jest tu wielu ludzi, którzy chętnie pomogą z dobraniem części.

A co do dysku to jednak chyba zostałbym przy tym Intelu z zestawów a jako HDD kupiłbym WD Caviar Blue 1 TB albo Green 1 TB. I to chyba prędzej green. Skoro system i tak będzie na SSD, to kupno super HDD wydaje się nieopłacalne.

Ps. Marzę żeby kiedyś mieć 10 000zł na komputer i wybierać części tylko ze względu na wydajność, ale to się chyba nigdy nie stanie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając taki budżet kupiłbym 3 do 6 monitorow. Przadna mysz i klawe, do tego macierz raid 0 i moze 1 ale watpie bym trzymal dane na tym pc. Do tego konfiguracja sprzetowa za ~5k i juz. Pewnie uznane to bedzie za spam, a wywolywac jakiejs dyskusji o dewaluacji takiego configu po roku nie chce. Po prostu osobiscie uwazam ze lepiej miec lepszy sprzet jak monitor, urzadzenia wejscia wyjscia inne niz cpu, gpu, ram za tysiaka czy mobo za tysiaka ktore za dwa lata bedzie juz starym rozwiazaniem. Do tego dodam ze pieniadze mozna ulokowac na lokacie itp inwestycje :P Ale tak jak mowie, nie ma co sie rozwodzic. Jesli autor chce komputer za 11k to niech kupuje :D ja zrobilbym to taniej i moim zdaniem sensowniej :P

Ps. calosc opieram o stwierdzenie "do gier i nie tylko". Bo daje ono poglad na to ze chyba jednak tylko gry :P a to nie tylko to filmy lub internet...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli, pomimo ze komputer bedzie do grania, posiadasz jakies wazne dane to mozna sie rowniez pokusic o macierz dyskowa.

OT: Swoja droga z wiekiem priorytety i marzenia sie zmieniaja ;) najpierw 10k na komputer, potem 20k na auto, 60k na lepsze auto, 150k na mieszkanie a na "koniec" 350k na dom ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi