bombka Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Mam małe pytanko ile moge podkręcić Athlona XP 1700 0.13+ ??? Narazie mam go jako 2600+ i nie wiem ile moge dalej. Słuszałem o niezłych wyczynach ale nie wiem czy to bezpieczne i co bym musiał zmienić w kompie. Konfiguracja mojego to w/w procek płyta główna Abit KD7, 1024 mb ramu 333mhz k.grafiki G4 T4600 i dalej nie trzeba. (karty też nie trza). Wentyl cooler master taki se temperature mam teraz 51/52 stopnie celciusza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 no na AC to se nie poszalejesz przydalo by ci sie WC jak chcesz wiecej :P :P a ile z niego wyciszniesz to nikt ci nie powie sam musisz sprawdzic :P :P pozdr :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombka Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 no ale sie boje, nie wiem ile mozna z tego wycisnąc i gdzie jest "próg bólu" w 3dmarku 2001 wyszło mi 11116 na starej k.graf teraz jeszcze nie robiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 no na AC to se nie poszalejesz przydalo by ci sie WC jak chcesz wiecej :P :P a ile z niego wyciszniesz to nikt ci nie powie sam musisz sprawdzic :P :P pozdr :) :) dokladnie choc raczej poza 2.5ghz niewyjdziesz :( ja bym ci radzil zostac przy tym co masz bo co za duzo (i za cieplo i za glosno) to niezdrowo :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 da się na AC wyjść poza 2500 ale kilka warunków trzeba spełnić: - odpowiedni egzemplarz proca (mój jest średni) - bardzo dobre chłodzenie - bardzo dobra płytam Mimo że mam procka średniego to pracował na 2552 przy 1,95V i chłodzeniu AC+zima cooling - jednak żeby 2500 mieć na stałe musi być super egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 da się na AC wyjść poza 2500 ale kilka warunków trzeba spełnić: - odpowiedni egzemplarz proca (mój jest średni) - bardzo dobre chłodzenie - bardzo dobra płytam Mimo że mam procka średniego to pracował na 2552 przy 1,95V i chłodzeniu AC+zima cooling - jednak żeby 2500 mieć na stałe musi być super egzemplarz Płytę ma gość ABIT'a KD7 - dla mnie full wypas (sam kcem taką kupić) VCore do 2,35V Vmem do 3,2V kupa opcji do tweakowania RAMU ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 da się na AC wyjść poza 2500 ale kilka warunków trzeba spełnić: - odpowiedni egzemplarz proca (mój jest średni) - bardzo dobre chłodzenie - bardzo dobra płytam Mimo że mam procka średniego to pracował na 2552 przy 1,95V i chłodzeniu AC+zima cooling - jednak żeby 2500 mieć na stałe musi być super egzemplarz Teraz to jest Lato Heating :(. I nie można katować proca jak w zimie :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Teraz to jest Lato Heating :(. I nie można katować proca jak w zimie :P. Dlatego jade na 2433MHz - ale chce założyć wentyl 90CFM :) może 2500 mimo lata będzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Dlatego jade na 2433MHz - ale chce założyć wentyl 90CFM :) może 2500 mimo lata będzie :D hm... juz sobie wyobrazam.. tylko kup sobie ochraniacze na uszka i przypnij kompa do podlaoza.... a przed odpaleniem go bedziesz musial w pokoju przeprowadzic obchod jak pry starcie smiglowca, zeby jakies cialo opce nie zaplatalo sie w winrnik :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 he h eh mialo byc "cialo obce" bo tak to troche bez sensu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 powiem tak - nie jest cicho :( - dlatego chce wsadzić wentyl 120mm głośność od 25-45dBa - regulowany - więc będzie dużo ciszej przy większej wydajności Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Raptor --->jakas przejscowka na cooler? jak i czym teraz chlodzisz procka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 aktualnie Swiftech MC462 z wentylatorem 80x80x38mm 53CFM, 4600RPM, 45dBa. Mam dwie możliwości (jest topic) - albo zalman 7000 albo wentyl 120mm i przejściówka - szególy w topicu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Raptor ---> 45dBa !!! jesli on caly czas chdzi na tych obrotach to juz jestes gluchy :) to sie nazywa harcorowiec :) podziwiam .... ok.. przeczytalem ten topic i potwierdzam, hardcorowiec z ciebie.... ja sie zaczalem bac o procka jakzmodowalemmobo zaby dawala 1,92 i jak na starcie mial 47 st.... a przy tych kosztach co podales to juz mozna myslec o wc.. co prawda self madea jak widze to nie lubisz/nie umiesz/nie mas zmozliwosci/jestes taka sama kaleka manualna jak ja :) zeby za niska cene zlozyc wydajne wc ja bym sie bal tak krecic procka, ciekawe co bedzie latem.. pozwol ze zapiszcze cienko za twojego biednego procka : liiiiitosci :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 btw nie wiem kiedy konczy sie mozliwosc radiatora i gdzie zmiana wiatraka nic juz nie da.. przeciez nie sam przplyw powietrza ma znaczenie przy chlodzniu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 czytałem test - przy wentylatorze ok. 40CFM mój coolerek wypadł gorzej o 1-2st w stosunku do SLK900 a przy 117 był lepszy o 1-2st.C :) - o porca sie nie martwie - dopóki nie będzie fizycznie uszkodzony (ukruszony) mam na niego wieczystą gwarancję :) Mój na loozie ma 40-42 - 50-55 to jest gdy pracuje kilka dni wszystko przy zamknietej budzie - swoje dokłada też radek - bo grzeje się skubaniec - dlatego zmieniłem mu chłodzenie WC jak liczyłem z Holmanem do mnie to ok. 500 (CPU,NB,pompa,bez chłodnicy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 WC jak liczyłem z Holmanem do mnie to ok. 500 (CPU,NB,pompa,bez chłodnicy)DOBRE wc of korz a nie jakies polsrodki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!STONKA! Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Zeby dostac procka zeby chodzil na ponad 1700xp@2500 MHZ na radiatorze + wiatrak tzeba troche poszukac tak 1 na 40 prockow hula na 2500 MHZ mam 3 takie najlepszy chodzi na 2586 MHZ najgorszy na 2550 MHZ , sa to ciezko zdobyte procki . Duzo czasu spedzone w sklepie i Testowane :) Co jest Bardzo wazne , to jest cyrkulacja powietza w obudowie !!! Ja mam Server -Case eye-910 , z pzodu 1x120MM wiatrak dmucha w puche z tylu jeden 1x80mm wycaga powietze + z boku w dzwiach mam 2x120mm wiatraki prosto skierowane w procka + Teraz Tsp 420 Watt Triple Fan Zasilacz , Antec 480 Mocno sie gzeje dlatego na lato zamiana ! Wszystki Wiatraki sa regulowane potencjometrem . Przy Plycie Abit NF7-S rev2.0 z Biosem 1.4 i 2586MHZ i 225FSB pzy 1,78Vcore max 43c pzy prime95 a w obudowie temp.. osaga wtedy 23c ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 musze przyznac ze macie huku cio niemiara przy tych mhz, nie lepiej przesiasc sie na wc?, to lato bedzie bardzo gorace ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Holman - pierdziele - biore zalmana CNPS-7000-CU lub -ALCU - jeden ma 0.20 c/w i 25dBa a drugi 0.22 - będzie cicho i wydajnie (tak myślę) - osiągne podobne wyniki co teraz ale będzie cicho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Holman - pierdziele - biore zalmana CNPS-7000-CU lub -ALCU - jeden ma 0.20 c/w i 25dBa a drugi 0.22 - będzie cicho i wydajnie (tak myślę) - osiągne podobne wyniki co teraz ale będzie cichojakbym nie mial wc to sam bym wzial tego zalmana ale: 1. nie baw sie w ALCU bo to bez sensu, jak juz to bierz full cu, nie sugeruj sie roznica 0.02 w c/w tylko ale tez wzgledami praktycznymi -> cu to jednak cu i bedzie lepiej oddawac cieplo 2. czy jest juz zapinka do socket a? bo jak do tej pory nie bylo, a podobno ciezko go zmodowac na socket a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombka Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Dziękuje wszystkim za te porady :D Moim zdanie najbardziej opłacalnym interesem jest kupić Athlona 1700 niż jakieś tam inne szajsy które są dużo droższe. Kręcimy i zaoszczendzamy w mom przypadku ok. 700zł no ale płyte trezba lepszą i chłodzenie. Co wy o tym myślicie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombka Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Mój kumpel z 1700 zrobił o ile sie nie myle 2900 tylko miał otwatą obudowe i lepszy cooler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 z drzewa sie urwales? :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 z drzewa sie urwales? :|może 2900+ (chociaż takiego nie ma ;P). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 2. czy jest juz zapinka do socket a? bo jak do tej pory nie bylo, a podobno ciezko go zmodowac na socket a Nie ma mocowania do socketA :) - ale to nie problem -> http://www.hardware-test.dk/test_show.asp?id=1655 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 superfajna przerobka, coz wszystko mozna zrobic i wyniki rewelacja jak na zalmana, a pewnie jest cichutki, podoba mi sie ten coolerek na athlonku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 w najgłośniejszym trybie jest trochę chichszy niż V7+ na low speed Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Nie ma mocowania do socketA :) - ale to nie problem ->http://www.hardware-test.dk/test_show.asp?id=1655o konkretnie koles zrobil, szukalem sam wczesniej ale nie znalazlem ;), no to rob tak :), gogogogo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 ja chyba zrobię z plexy - i na niebiesko podświetle :) - myślę zę 10 lub 12mm wystarczy a kumpel wyfrezuje mi ładnie tą literkę T a nie tak z blachy po chamsku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...