Skocz do zawartości
Ozonkor

Rozdzielenie Internetu radiowego na 4 kompy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam nastepujacy problem: chcialem wziac internet na 4 komputery do 2 domow, ale mam nastepujacy problemy:

1 - niesety mieszkam w miejscu ktore ma wokolo siebie duzo drzew w zwiazku z czym bezposrednio do domu mam zarowna ja jak i sasiedzi tylko jedna opcje radiowa niesamwicie droga w porownaniu szybkosci/ceny (w lewym dolnym rogu mapki).

2 - Myslimy o wzieciu internetu z miejsca wskazanego na mapce, niestety sygnal bedzie podawany na budowe, a dopiero pozniej do nas, i teraz moje pytania:

Q1: Jak najtaniej ale i najlepiej rozmiescic internet na te domy??

Q2: jak zabezpieczyc sprzet ktoey bedzie sie znajdowal na budowie, gdzyz nikt tam nie mieszka co prawda jest niedaleko domu ale nie wiem czy antena nie moze sciagac piorunow etc ani zeby w przypadku uszkodzenia sieci przez piorun nie spalic sprzetu

Q3: Jakiego sprzetu uzyc zeby rozdzielic sygnal po rowno na 4 kompy ale i jak by sie dalo zeby w przypadku gdyby np 2 uzyrkownikow bylo o dlaczonych zeby ich szybkosc przeszla na pozostalych??

czekam na jakies propzycje , pozdrawiam.

PS: Dolaczam mapke pogladowa, wiem ze nie jest w 3d ale mysle ze wszystko dobrze zaznaczylem

post-182991-013674500 1280091571_thumb.jpg

Edytowane przez Ozonkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że wszystkie domy widzą Twoją budowę:

1) Jako zestaw odbiorczy: AP (w trybie client) + antena panelowa (AP w puszcze hermetycznej, najlepiej bez obudowy i zasilanie po skrętce)... może być coś z TP-Linka...

2) Jako zestaw nadawczy: APPro 2405 WISP Access Point i antena InterLine Horizon mini (tak samo w puszcze i zasilanie po skrętce)...

Do tego odgromniki gazowe na antenie dookólnej (wymagana przejściówka z N na RP-SMA) i Protektory PoE na skrętkę... Zasilacze z AP'ków, możesz dodatkowo podpiąć pod ups'a...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Wreq! a moglbys polecic cos konkretnego z tych urzadzonek, jaki by ich koszt wyszedl ? pozdro

1) Może być to (gotowy zestaw) SkyBox16dBi eco 2,4GHz TL-WA543G

2) APPro kosztuje około 110zł na allegro, InterLine około 70zł...

Puszka ~50zł

Protektory ~40zł

Odgromnik ~60zł

N na RP-SMA ~10zł

PS. Polecam jeszcze tutaj zajrzeć -> Wiadomość forum - parę ciekawych rozwiązań też tam znajdziesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi