Skocz do zawartości
Mati018

Laptop za 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam laptopa do gier za ok 5000 zł.

Planuje kupić model asus g51

http://www.x-kom.pl/p/53715-notebook-laptop-15,6-asus-g51jx-sz180x-6-i7-720qm-6144-500-blu-ray.html

1. czy to dobry wybór? może lepszym rozwiązaniem było by zainwestować w G73 (17,3 cala)? albo całkiem innego laptopa, jestem otwarty na propozycje

2. Jaka jest różnica w wydajności między GTS 360M (w g51) i w HD5870 (w g73)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt będzie przenoszony?

Tak będzie przenoszony bo będe go używał na studiach.

Osobiście jestem bardziej za 15,6. a Co z tymi kartami graficznymi? Troche lipka ze g51 nie bsługuje dx11.. A moze polecicie jakiegoś innego laptopa z bardziej wydajną grafiką za podobną cenę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wziąć g73. Z dx11 i NV, jak na razie nie dostaniesz żadnego lapka w tej cenie. Co do kart - Notebookcheck.pl: Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów Jeśli ma być taka grafa - BLUEMOBILITY - choć wyjdzie drożej. Można także poszukać innych sprzedawców klonów Clevo - CIZMO high performance notebooks, laptops and desktop computers, Your individual high performance notebook, laptop and desktop computer. Official NVIDIA launchpartner. Gaming Notebooks - Multimedia Notebooks - Allround Notebooks | mySN® Schenker-Notebook | mySN.de - i płacić np. funtami, ale serwis będziesz miał za granicą. Ja nosiłem cięższego lapka niż g73 i nie było problemu - wystarczy plecak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak: Poprzednio miałem Toshibe X200 15K/17 cali 1650/1050 rozdziałka. Był ciężki i miałem tylko kłopot na lotniskach. Padł. Teraz jest G60J , 16 cali lżejszy i mniejsza rożdzielczość ale ciągnie wszystko(gry)po to go w koncu kupiłem. Troche brakuje mi większej rożdzielczości. Grafika to GTX 260M i dziś jak bym kupował to na Radku 5870. Trzeba wybrać międzi mobilnością a osiągami. A byłbym zapomniał - Musiałem dokupić głosniki do Asusa

Edytowane przez bodzio.k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem dzisiaj w sklepie i jak patrzyłem to trochę duże są te 17-tki... a jest jakiś laptop 15,6 cala obsługujący dx11?? Bo przeszukałem już setki i nie mogę znaleźć.. Chyba że msi.. ale jakoś nie mam do końca przekonania do tej firmy chyba że się mylę..

mam też pytanie co do rozdzielczości, matryca 15,6 z kartą graficzną z dx10 i rozdzielczością FULL HD równa się dużo mniej fps niż w 17 z rozdzielczością 1600x900 i trochę mocniejszą grafą, prawda?? A może nie będzie zbyt wielkiej różnicy w wydajności spowodowanej większą rozdzielczością (bo w końcu muszę raczej grać na takiej rozdzielczości jaką mam w parametrach - o ile się nie myle..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieksza rozdzielczość to wiecęj detali i wieksze obciążenie na grafie. 15,6 cala i pełny HD to pomyłka. 17cal i HD Już lepiej ale nie super, są jeszcze większe Matryce i tam Full HD jak najbardziej tylko jaka teraz musi być karta? najlepiej teraz mieć 2 spięte w SLI by grać w natywnej rozdzielczości a to już koszta. Nie ma złotego środka. Moim zdaniem 16-17 cali i najlepsza grafa jaką się da za 5koła + Procek z serii i7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem tylko, że przykładowo weź sie połóż na łóżku i weź taką ciężką i całą gorącą 17-tke na kolana i sobie leż działając coś na nim przez godzine.. Albo weź go gdzieś ze sobą na zewnątrz...

A co do 15,6 to lepiej brać z rozdzielczością 1366x768?

I tu zaczyna mnie jedna rzecz wkurzać bo asus z matrycą 15,6 nie oferuje ekranu w rozdzielczości 1366x768 z prockiem i7 a jedynie z i5.. Chcąc mogę g51 z procesorem i7 dostaje automatycznie full HD czego nie chce...

Z drugiej strony to nie procek jest najważniejszy w grach, a i taki i5 sporo pociągnie.. W końcu grafiką 3D się nie zajmuje...

Edytowane przez Mati018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdzielczość będzie taka, jaką się ustawi. Wiadomo, że nie będzie wyższa od natywnej, ale mając full HD, można odpalić sobie gry w 640x480. Sam miałem 1280x800 i korzystałem z 1024x768 - nie narzekałem.

Co do samej karty - to nie stacjonarka, że sobie wybierasz kartę. W lapku będzie to, co umieści producent. Możliwość wyboru w konkretnym modelu to rzadkość. Inna sprawa to wydajność. 15.6" i HD5650 to nie problem - ale grafa jest dużo słabsza. Z kolei modele z wyższej półki = więcej ciepła, większe rozmiary, większe potrzeby energetyczne. Dlatego mamy bardzo niewielki wybór i nie ma co się temu dziwić. MSI - choć mniej znany, niż Asus, to przyzwoity sprzęcik. Ale moje zdanie jest takie - http://www.x-kom.pl/p/54718-notebook-laptop-15,4-msi-gx640-206pl-i5-430m-4096-500-dvd-rw-7hp64.html - będzie wydajny, ale nie warto, bo w podobnej cenie jest http://www.x-kom.pl/p/54719-notebook-laptop-17-msi-gx740-076pl-i5-430m-4096-500-dvd-rw-7hp64.html - który ma lepszą grafę. Jednak mając możliwość zakupu http://www.x-kom.pl/szukaj/g73 - kupiłbym Asusa. Wydajny lapek nie jest po to, żeby go używać w autobusie/pociągu etc. - jedziesz do domu - korzystasz w domu, jedziesz do akademca - korzystasz w akademcu, jedziesz na uczelnię - prąd też się znajdzie. Masz na uczelni zachodnie wtyczki - zamiast kupować przejściówkę, bierzesz m1730 na Allegro - Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro i tylko odłączasz jakiś monitor - bo kabel zasilający jest identyczny. ^_^ Tak więc sam rozmiar to nie problem, bateria także - ładujesz lapa do plecaka, zmieścisz jeszcze inne graty i nie będzie źle. Plecków nie połamiesz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no może i racja z rozdzielczością.. Bo ja się sugerowałem że w Dellu XPS jak się zmieniło rozdzielczość o tej natywnej to krzyczał żeby zmienić z powrotem. W msi się nie chce pchać, bo nie zbyt obiecujących opinii się naczytałem o pracy z nim, dlatego także jestem za asusem. Najlepiej to by było jak bym mógł pójść do sklepu gdzie mógłbym wsiąść w ręce g73 i g51 i zobaczyć który będzie bardziej odpowiadać...

Jesteś pewny że ten asus g51 z full HD przy zmniejszeniu rozdzielczości nie będzie zachowywał się jak dell?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ani razu nie spotkałem się, żeby u mnie cokolwiek krzyczało w sprawie rozdziałki - a mam akurat XPSa i odpalam także tytuły sprzed 10 lat, gdzie na początku trzeba nawet zmieniać paletę barw z 16 na 32-bitową, a 800x600 pikseli to już wyższy poziom, jeśli chodzi o rozdziałkę.

Może to był jakiś mały model i chciałeś dać większą od natywnej, albo przy okazji zmieniałeś częstotliwość odświeżania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był normalny 15,6 XPS, tylko troche starszy, moze dlatego..

Osobiście chyba zdecydowałem się na 15,6 bo będę go trochę nosił, a z kupnem laptopa poczekam do samych studiów i może do tego czasu wyjdzie jakiś model z obsługa dx11. Ale jak mówisz brać go z full HD czy lepiej z 1366x768? Jest jakaś 15,6 z obsługa dx11?? Albo szykuje się do wyjścia?

Edytowane przez Mati018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był normalny 15,6 XPS, tylko troche starszy, moze dlatego..

Osobiście chyba zdecydowałem się na 15,6 bo będę go trochę nosił, a z kupnem laptopa poczekam do samych studiów i może do tego czasu wyjdzie jakiś model z obsługa dx11. Ale jak mówisz brać go z full HD czy lepiej z 1366x768? Jest jakaś 15,6 z obsługa dx11?? Albo szykuje się do wyjścia?

Jeśli chodzi o mniejszą przekątną - już podałem linka do MSI z HD5850. Nie znajdziesz szybszego sprzętu w tych rozmiarach i z dx11. O NV można zapomnieć - GTX480M byłby zbyt wymagający, a do tego dopiero co wszedł na rynek, jeśli chodzi o chłodzenie, a modeli typu GTX460M jakoś nie widać. MSI z 17" ekranem waży tyle co mocniejsze lapki z matrycą 15"4/15'6", a grafę ma mocniejszą. Stąd już blisko do Asusa. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mniejszą przekątną - już podałem linka do MSI z HD5850. Nie znajdziesz szybszego sprzętu w tych rozmiarach i z dx11. O NV można zapomnieć - GTX480M byłby zbyt wymagający, a do tego dopiero co wszedł na rynek, jeśli chodzi o chłodzenie, a modeli typu GTX460M jakoś nie widać. MSI z 17" ekranem waży tyle co mocniejsze lapki z matrycą 15"4/15'6", a grafę ma mocniejszą. Stąd już blisko do Asusa. :lol2:

mam info ze w ciągu najblizzych ma wyjść asus g53 i będzie posiadał GTX460M, brać go z full hd czy z 1366x768?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - nie zauważyłem info o g53. Full hd dla 15.6" to zdecydowanie za dużo. Jak masz dostęp do lapa z taką przekątną, to znajdź sobie jakieś screeny pulpitów i wrzuć na pełny ekran - sam zobaczysz. W sumie można sobie ustawić rozmiar czcionki i tekst nie będzie za mały, ale zamiast dopłacać do takiej malutkiej matrycy, lepiej wyskubać trochę kasy na zewn. monitor - zwłaszcza, jeśli chciałbyś programować - tu najlepiej mieć 1200 linii w pionie lub więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi