dezke Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Zestaw już praktycznie kompletny, została kwestia karty graficznej.Z Nvidii patrzę w sumie już tylko na gts250, 200 pln dopłaty na gtx260 to za dużo, jak już pisałem, zapewne jej potencjału nie wykorzystam. Jednak patrząc po tym co piszecie dużo bardziej opłacają się karty Ati bo mają już wyższe opengl`e. Poczytam jeszcze czy idzie jakoś wspomóc zwykłe operacje w photoshopie nviodiovską CUDĄ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldur Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 CS3 miał już wsparcie OpenGL? Myślałem że dopiero w CS4 zostało to wprowadzone ale mogę się mylić. Jak już pisałem bardzo możliwe że nowe sterowniki to naprawiły. W CS3 można było uaktywnić (lub nie) obsługę karty graficznej - trzeba jednak przyznać, że w CS4 ma to dla mnie jakieś wymierne korzyści bo nie zajmuję się modelowaniem 3D. W każdym razie w CS4 całkiem ładnie działa to dynamiczne "powiększanie" i "wyostrzanie" obrazu. Jeżeli ktoś używa z Photoshopem Adobe Bridge to również skorzysta z "dobrodziejstw" kart graficznych - zdecydowanie szybciej generowane są podglądy grafik/zdjęć (przynajmniej w moim odczuciu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Nie tylko w Twoim, już gdzieś pisałem że daje to dodatkową moc i jest to opcja niezwykle przydatna. Malutki HD3200 w połączeniu z Turionem dawał jakiś wzrost. A co do OpenGL to NV też ma obsługę 4.0, ale tylko na serii GTX 400 ;) Seria 200 ma 2.1, więc GTS 250 będzie miał co najwyżej 2.0 (bo mimo nazwy nie należy do tej samej rodziny kart). Na stronie NV jest po prostu haczyk że obsługuje OpenGLa, ale którego...? Edit. Sprawdziłem na Angielskiej stronie nv i tam jest info że GTS 250 ma obsługę OpenGL w wersji 3.0.... Trochę to dziwne bo nowsze karty mają już tylko 2.1. W każdym razie nie ufałbym tym informacją, bo są sprzeczne same ze sobą. Haha, GF 9800GTX+ który jest dokładnie tą samą kartą co GTS ma w specyfikacji 2.1. Nie no, ładne wałki mają na stronie. Edytowane 31 Lipca 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezke Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 A czy moglibyście po prostu napisać listę trzech najbardziej polecanych kart z krótkim uzasadnieniem? Zwłaszcza z uwzględnieniem usprawniania pracy programów graficznych bo jak pisałem grać wiele nie będę. To chodzi tylko o wsparcie z Opengla czy też nvidia cuda bądź ati stream coś wspomaga? dobrze by było zmieścić się w 400 a nawet w 350 plnach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 CUDA i Stream są przygotowane dla programistów, tak aby programy przez nich pisane mogły wykorzystywać karty graficzne do obliczeń wspomagając procesor. Te technologie nie powinny Cię interesować na chwilę obecną. Co do OpenGLa to już pisałem wyżej, seria HD5000 ma obsługę wersji 4.0 i kartę z tej rodziny bym zakupił na Twoim miejscu. Do 400zł możesz brać HD5670, lub szukać używki HD5750. Przy NV to już nie wiadomo którą wersję dostajesz bo informacje na ich stronie nie mają sensu. A tak nawiasem, sprawdziłem w Sketch Upie jak spisuje się OpenGL na moim GF i nowych sterach (wcześniej zero widoku) i okazało się że działa całkiem płynnie, nie sprawdzałem dokładnie ale jak narazie żadnych problemów nie zaobserwowałem czyli chyba jest już z tym ok. Do PSa ja wybrałbym mimo wszystko kartę ATI. Raz: wiesz co dostajesz, dwa: nawet w serii HD4000 jest wyższy OG niż w kartach nv, trzy: (i tu pewnie zostane pogryziony) lepszy obraz na ATI. Co do samych różnic w obrazie to ludzi którzy je dostrzegają jest tyle co tych którzy twierdzą że ich nie ma. Ja jestem przekonany że są i to zauważalne. Na ATI są żywsze kolory, obraz wygląda bardziej realistycznie, no i przede wszystkim ATI jest o niebo lepsze do filmów i o tym pisano nawet w kilku recenzjach. Na nv wszystko jest jakby ciut wyblakłe. Czemu wychwalam ATI? Bo piszesz że grasz sporadycznie, a karta będzie głównie do pracy, ja używam komputera do wszystkiego i miałem różne karty już, uważam że ATI lepiej się spisze tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie mogę znaleźć tej recki, którą czytałem przedwczoraj. Ale proponuje wpisać w google "ATI żywsze kolory" ;) bądź "ATI lepsze kolory". Bardzo wiele serwisów to potwierdza, na forach również. Ale na labie były fajne zdjęcia dla porównania. Oczywiście żeby była jasność na NV da się to osiągnąć poprzez ustawienia wyświetlania w sterownikach, ale wszyscy zgodnie piszą że odechciewa się po kilkunastu minutach prób :P Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezke Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Wielkie dzięki, zapewne wybiorę 5670 1gb, mam jeszcze pytanie jak duża różnica jest między pracą na 128 bitach a na 256. Prolog, gdzie znalazłeś amd 955 BE za 585 pln? W ram.net.pl w ogóle nie ma tego procka :/ i ogólnie jakie sklepy polecacie bo widzę, że jeśli chodzi o podzespoły komputerowe to allegro do najtańszych nie należy. Bardzo ważne aby sklep był profesjonalny jeśli chodzi o reklamacje, dobrze by było jakby znalazł się jakiś z Warszawy bądź okolic, zawsze lepiej osobiście załatwić niż słać pocztą i przez maila rozmawiać. Prosiłbym też o weryfikację chłodzenia, przeglądając sklepy z polecanymi przez Was podzespołami natrafiłem na martwiące informacje o 955 BE, ogólnie ma mnóstwo zalet ale obrywa mu się za chłodzenie, mega głośny wentylator, wiele osób pisze, że trzeba wymienić chłodzenie aby cieszyć się tym prockiem. "Dołączone chłodzenie sie nie nadaje i jest bardzo głośne" "Boxowe chłodzenie to porażka, niekiedy pracuje jak mały odkurzacz" "Bardzo głośne fabryczne chłodzenie. Koniecznie do wymiany. Zainstalowałam Mugena II i nie słychać komputera." Na chwile obecną wybrałem takie cudeńka: Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5/128b D/H PCI-E Płyta główna Asrock EXTREME3 AMD 870 Socket AM3 Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 zwei mal DVD Samsung SH-S223L SATA LS czar. bulk Bequiet PurePower L7 430W Obudowa ATX Tower Cooler Master Elite 332 cz. procesor: AMD Phenom II X4 955 AM3 C3 black edition bez procka w ram.net.pl 1345,26zł Jesteście niesamowicie pomocni, wielkie dzięki :) Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez dezke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Dla mnie żadna :P Co z tego że karta ma 448bit skoro inne "elementy" sprawiaja ze jej wydajnosc jest taka sama jak innej karty na 256. Czasem nie rozumiem stwierdzen ze "karte ogranicza szyna i to czuc". Co czuć? Jest przez to mniejsza wydajność? No logiczne, ale jaki sens miałoby robienie każdej karty z "technologicznym" fullem? Wtedy na rynku bylyby tylko dwie karty, 5870 i GTX460 o ile nie jeszcze inne lepsze. Przyszłościowy komputer za 2300 zł [AMD] - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Post #3 To tak gwoli ścisłości bo ostatnio pojawiają się głosy że ram.net.pl sobie olewa klientów. Ja nie musiałem jeszcze nic reklamować u nich, ale jeśli zajdzie taka potrzeba to i tak pewnie wyśle do producenta z dowodem zakupu a nie do sprzedawcy... Procesor AMD Phenom II X4 955 Quad Core (AM3,125W) - Procesory - ram.net.pl Rewizja C3 bo C2 już nawet nie ma ;) Staniał o złotówke, ale u nich naprawdę ceny zmieniają się tak jak NBP podaje kursy walut o.0 W kazdym razie masz 955 BE C3 za 584 zł Bo to BOX i jest głośny, ale: jeśli ktoś ma bude za 2,50 to wentylator chodzi non stop na max obrotach i jest głośny by utrzymać logiczną temperature; jeśli ktoś kręci na BOXie to podnoszą się temp i chłodzenie musi częściej i szybciej chodzić. Taka natura, a chłodzenia BOXowe zawsze są głośne, bo producentowi nie opłaca się pracować nad czymś cichszym i wydajniejszym. AMD zapewnia cooler który w dobrych warunkach (nie w budze za 2,50 :P) zapewni mniej więcej tyle że procesor się nie spali ;) Głośność to indywidualna sprawa. Są ludzie którym wszystko przeszkadza, są tacy którym nie chce się PC wyłączyć na noc i śpią 10cm od niego. Kup, włącz, oceń i podejmiesz decyzje o ew. wymianie ;) Koszto coolera z wentylatorem to jakieś ~140zł (tego polecanego o dobrym stosunku cena/możliwości). Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezke Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Dzięki, a co z tym nieszczęsnym chłodzeniem procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 BOX może być głośny jeżeli obudowa jest kiepsko wentylowana, no i oczywiście w stresie. Z wydajnymi coolerami to on nie ma nic wspólnego, ma działać i wystarczać. Na moim Phenomie box raz zagościł i powiem że nie było tak tragicznie, w idle było nawet cicho, w stresie sporo głośniej ale to wentylek mały i wysokoobrotowy, więc inaczej być nie może. Prawdę mówiąc to nawet w stresie nie jest to dźwięk który denerwuje, szum powietrza przede wszystkim. Jak uznasz że jest za głośno to zamów SilentiumPC Fortis, a będziesz miał na prawdę cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezke Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Podesłałem skompletowany zestaw znajomemu(i jego kompetencji nie kwestionuje bo gość pracuje w tym fachu) i ogólnie chwali te wybory, jednak przy pamięci RAM zasugerował, że lepiej jakbym wybrał sobie coś spomiędzy: Transcen TS1333KLU-4GK a ingston KVR1333D3N9K2/4G czy może zostać przy tamtych goodramach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ja bym zostawił goodramy, bo są to pamięci bezproblemowe, działające nawet na dosyć wybrednych płytach głównych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezke Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jedno z moich ostatnich pytań w tym wątku: jak wygląda sprawa z bezawaryjnością płyt asrock? Doszły mnie słuchy, że psują się zdecydowanie częściej od konkurencji powodując czasem nawet spalenie procka. Ponoć ta którą wybrałem jest dobra jako taka domowa, do netu, ale już do obróbki zdjęć gdzie procek będzie miał czasem ostrzejsze ciśnienie to lepiej omijać asrocka. Ile w tym prawdy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Teraz jest w miarę dobrze, a takie opinie zostały po wcześniejszych latach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...