Skocz do zawartości
Nitjsefni

Zestaw komputerowy do 3200 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Po odejściu na emeryturę wysłużonego starego zestawu nadszedł czas aby złożyć coś nowego, które byłoby jak najbardziej funkcjonalne w temacie obróbki materiału video.

Przeczytałem na forum sporo tematów, w tym również polecane zestawy i przyznam szczerze, że im więcej się tego czyta tym trudniej się na coś zdecydować ... no ale złożyłem poniższy zestaw i prezentuje się on tak:

Procesor: Intel Core i5-650 /3.2GHz, 4MB, LGA1156, BOX

Płyta Główna: Asus P7P55D-E /intel P55/

Pamięć: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Karta Graficzna:

Asus GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI

Gigabyte GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI

Palit GeForce GTX 460 Sonic 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Obudowa: Xigmatek Utgard Black

Komputer będzie wykorzystywany prawie wyłącznie do obróbki materiału video na chwilę obecną w programie Pinnacle Studio - w przyszłości może bardziej zaawansowane oprogramowanie. Żaden z podzespołów nie będzie również podkręcany, raczej wszystko będzie chodziło na nominałach. Wybrałem kartę graficzną GTX 460 między innymi za względu na technologię CUDA, która chociaż obecnie raczkuje to jednak w przyszłości może się stać znacznie bardziej popularna i twórcy oprogramowania zaczną jej obsługę implementować w swoich produktach czy to natywnie, czy pod postacią plugin'ów. Szczerze powiedziawszy to właśnie z kartą graficzną mam największy problem z wyborem.

Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem w kwestii procesora (z uwagi na przeznaczenie komputera) byłoby jednak kupienie jakiegoś "czterordzeniowca"?

Ze względu na koszty na razie jeden dysk twardy, wkrótce dokupię drugi aby jednak zoptymalizować pracę.

Całość powinna zamknąć się kwotą w okolicach 3200 PLN.

Prosiłbym o ocenę i ewentualne porady.

Edytowane przez Nitjsefni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

definitywnie zmienić procka na i5 750 . 650 jest po prostu słaba

co do grafiki wybrałbym ta z najdłuższa gwarancja

reszta podzespołów jest dobrze dobrana

ew zmienić bude na Cooler Master Dominator CM 690 II Advanced Pure Black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

definitywnie zmienić procka na i5 750 . 650 jest po prostu słaba

co do grafiki wybrałbym ta z najdłuższa gwarancja

reszta podzespołów jest dobrze dobrana

ew zmienić bude na Cooler Master Dominator CM 690 II Advanced Pure Black

Może faktycznie i5 750 będzie lepszą inwestycją, bo jednak 4 rdzenie fizycznie to nie 2 z HT. Tym bardziej, że cenowo to wychodzi około 70-80 zetek więcej więc można się o to pokusić.

Przyjmijmy, że jednak będzie to i5 750 czy wtedy zasilacz będzie odpowiedni, nie zabraknie mu mocy ? Patrząc na pobór mocy tego zestawu wydaje się, że będzie dostateczny zapas ale aż tak dobrze to ja się na tym nie znam więc polegam na Waszej opinii.

Obudowa to kwestia troszkę mniej istotna ale fakt ten Cooler Master też jest ładnie zaprojektowany.

Osobiescie uwazam ze pakowanie takiej grafy do obrobki video to glupota. Pracujesz w tym programie to moze wiesz jakie jest wsparcie gpu? Daje cokolwiek?

Pinnacle korzysta z gpu ale w jakim zakresie tego nie potrafię doprecyzować, w każdym bądź razie opis jest taki:

"W programie Pinnacle Studio do przetwarzania oraz odtwarzania filmów wideo w czasie rzeczywistym jest używany procesor grafiki (GPU) na karcie graficznej. Z tego względu przebieg tych procesów zależy w dużej mierze od sprzętu obsługującego system graficzny oraz od wersji sterownika ekranu. Przy pierwszym uruchomieniu programu Studio sprawdzane są możliwości karty graficznej i sterownika. W niektórych przypadkach użytkownik może zostać poproszony o zaktualizowanie karty graficznej lub sterownika."

Widać więc, że jest zależność od karty graficznej. W jakim stopniu będą wykorzystywane procesory CUDA trudno określić ale patrząc przyszłościowo GTX 460 może okazać się dobrym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nitjsefni

Jeszcze wczoraj wypowiadalem sie w temacie o zestawie pod photoshopa. Naszukalem sie naprawde wszelakiego info bo autor byl "zakochany" w Cuda. Szkoda byloby gdyby okazalo sie ze znaczenie w Pinnacle ma OpenGL a nie cuda(na kiju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do budy to powiem szczerze ze nie mialem przyjemnosci z ta co sobie wybrales ale ta ktora ja ci polecilem jest na prawde swietna i moim zdaniem w tym przedziale cenowym najlepsza , "Obudowa to kwestia troszkę mniej istotna ale fakt ten Cooler Master też jest ładnie zaprojektowany." nie zapominaj ze obudowa odpowiada za prawidlowe rozmieszczenie podzespolow czym lepiej zaprojektowana i wykonana gwarantuje dużo miejsca na graty oraz pozwala dobrze je chlodzic itd wiec jak juz kupowac to cos dobrego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nitjsefni

Jeszcze wczoraj wypowiadalem sie w temacie o zestawie pod photoshopa. Naszukalem sie naprawde wszelakiego info bo autor byl "zakochany" w Cuda. Szkoda byloby gdyby okazalo sie ze znaczenie w Pinnacle ma OpenGL a nie cuda(na kiju).

Właśnie w tym rzecz, że nie sposób dokładnie określić co będzie obsługiwane w kolejnych wersjach programów. Na dzień dzisiejszy wiem, że były już pisane pluginy do programów w kierunku obsługi GPU np. Sony Vegas 9, w wersji 10 podobno natywnie jest już obsługa CUDA. Jedyny test jaki znalazłem obrazujący moc GPU to właśnie pluginu do SV9 i wygląda to tak:

Dołączona grafika

jeżeli to jest prawda to wygląda to obiecująco.

Przydałyby się testy nowych technologii właśnie z użyciem programów do obróbki video a nie tylko ukierunkowane na grywalność w grach. Pinnacle też podobno ma wykorzystywać moc GPU, ale na przykład dodatki do tego softu czyli wszelkiego rodzaju efekty specjalne, przejścia itp są już pisane pod OpenGL.

co do budy to powiem szczerze ze nie mialem przyjemnosci z ta co sobie wybrales ale ta ktora ja ci polecilem jest na prawde swietna i moim zdaniem w tym przedziale cenowym najlepsza ,

Prawdopodobnie skuszę się na tego Cooler Master'a bo faktycznie jednak wydaje mi się być chyba lepszą konstrukcją, ale muszę się jeszcze temu przyjrzeć. W tym Xigmatek'u spodobało mi się to, że wyposażono go w możliwość regulacji obrotów wentylatorów na paneliku z przodu i to uważam za jakiś plusik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zgadzam się co do tego że GPU będzie wykorzystywane. To ogromny potencjał, który chcą wykorzystać programiści. Pamiętajmy, że dzisiejsze GPU mają ogromną moc, nieporównywalnie wyższą od CPU :P Ale co do Cuda to się nie zgodzę. Oczywiście nie jestem w stanie przewidzieć co będzie, ale przecież Cuda to nie GPU a technologiczny dodatek pozwalający na użycie karty do konkretnych celów. ATI ma Stream. Problemem obu jest to że nikt nie testuje jak to wszystko działa. Zwyczajnie każdy kto chciałby pracować na sprzęcie jest mniej ważny od nałogowego nastoletniego gracza. Więc portale branżowe piszą setki artów o grach i hardware pod gry a nie chcą napisać czegoś co rozwiało by wątpliwości.

Przy pierwszym uruchomieniu programu Studio sprawdzane są możliwości karty graficznej i sterownika.

Fajnie byłoby móc sprawdzić dwie karty pod tym kątem ;) NV i ATI. Nie trzeba by niczego krytykować, domyślać się itp Miałbyś konkrety odnośnie tego co działa lepiej. Tutaj proponował bym napisać do redakcji :P Złożyć jakiś zestaw testowy, zainstalować kilka programów i sprawdzić kilka kart w danej półce cenowej.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi