dżordżi Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Ostatnio założyliśmy sobie w domu internet od UPC 25Mb/s jest to spora prędkość, więc wywnioskowaliśmy że trzeba wymienić router na jakiś inny bo WGR614 będzie ograniczał prędkość internetu... Pani na infolinii od UPC poleciła nam abyśmy wzięli router od nich i tak też się stało (jakiś THOMPSON) i tu powstał problem mianowicie router się cały czas wiesza się i zamula, szczerze mówiąc mam już go dość i pytanie czy WGR614, który leży w szafce się nada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Po kablu nie będzie problemu, jedynie po wifi może przyblokować tak duży transfer... Jak chcesz korzystać tylko z wifi, to wymień sobie na coś z pełną N'ka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżordżi Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Ok wczoraj go podłączyliśmy i od razu widoczna jest różnica przede wszystkim wszyscy mają internet po WiFi bez resetowania routera i nie zamula... na speedtest.pl na kablu rzeczywiście pokazuje 24 Mb/s a WiFi 20 Mb/s, więc wielkiej straty nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Netgear wgr614 to dobry router, w nowej wersji v9 obsługuje też WDS, co jest rzadkością w sprzęcie za te pieniądze. Przy tak szybkim łączu można było się spodziewać, że router z 802.11g będzie ograniczał transfer, na innych nawet w pobliżu nadajnika ciężko uzyskać 20Mb/s. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać możliwości internetu to musisz kupić router z n, np. Netgeara WNR2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżordżi Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Na razie musi wystarczyć ten router i jak dla nas wystarcza, z czasem można pomyśleć o zakupie nowszego ale tak za 2-3 m-ce, bo teraz trochę brak gotówki. Dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Pamiętaj jednak, że ograniczenie może leżeć nie po stronie routera ale karty wifi. Poza tym siła sygnału nie jest bez znaczenia. no i kupując router w standardzie N aby go w pełni wykorzystać komputer musi mieć również Nce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Racja-żeby wykorzystać w pełni szybkie łącze po wifi trzeba zarówno karty pracującej w 802.11n jak i routera. Większość nowych laptopów ma już wbudowane karty zgodne z 802.11bgn, więc nie powinno być problemów. Do starszych modeli i pctów można zawsze dokupić coś z n, np. WN111, nie jest to duży wydatek :). Co do tematu i szybkości łącza internetowego to zakup jest wymagany przy >20Mbit. Dodatkowo jak mamy np. dysk sieciowy albo NAS to wtedy też warto pomyśleć nad szybszym standardem-pozwoli na swobodną i szybszą wymianę plików i oglądanie wideo w wysokiej rozdzielczości przez sieć bezprzewodową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) skorzystam z okazji ;) jest jakis router z Nką na który da się tomato wrzucic? albo z jakimś znośnym softem. do tego przydałby się dobry zasięg bądź wymienne anteny (one powinny poprawić zasięg czy to ściema?) Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez p!Ck3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 skorzystam z okazji ;) jest jakis router z Nką na który da się tomato wrzucic? albo z jakimś znośnym softem. do tego przydałby się dobry zasięg bądź wymienne anteny (one powinny poprawić zasięg czy to ściema?) Jaki Router Kupić ? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - parę/naście ostatnich stron sobie looknij... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 no raczej bedzie TL-WR1043ND a jak z tymi antenami? powiększają zasięg czy to chwyt reklamowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zwiększają zasięg... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 no raczej bedzie TL-WR1043ND a jak z tymi antenami? powiększają zasięg czy to chwyt reklamowy Ja bym się w Tp-linka nie pakował, bo możesz tego żałować....Nie wiem, czy oni mają tak niedopracowany soft, czy problemy sprzętowe, ale już 2 razy spotkałem się z niestabilnością taniego modelu (za 90zł) tej firmy (jeden mój router, który sprzedałem po tygodniu, a drugi kumpla). Co najlepsze tp-link nawet na stronie konfiguracji podczas przeglądania loga potrafił się zresetować. Polecam dopłacić do Netgeara WNR3500L, na którego możesz wrzucić Tomato lub DD_WRT, więcej info na myopenrouter.com. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Do tego TP-Linka, również można DD-WRT wrzucić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 coś tak srednio mi się widza wewnetrzne anteny, jeszcze w sumie pomysle, ale juz bardziej nad jakims linksysem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Do tego TP-Linka, również można DD-WRT wrzucić... Możesz, ale to nie zmieni podzespołów tego routera. Dla mniej zaawansowanych użytkowników polecam Tomato, które jest intuicyjne w obsłudze i ma masę ciekawych opcji :). W dalszym ciągu twierdzę, że lepiej dopłacić do Netgeara, żeby mieć niezawodny sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 mam tego tplinka od roku i jest bardzo niezawodny - na soft nie narzekam i nie mam z nim zadnych problemów - nie bawiłem się w zadne zmiany bo nie ma to sensu - firmware oryginalny oferuje wszystko co potrzeba i działa stabilnie koelgo to ze trafiłeś jakis szwankujący model to mozesz sobie zatrzymać takie info tym bardziej że nie podałeś co to za model a przypisujesz to całej setce produktów tplinka - wieś i amatorka jednym słowem netgear tez jest do kitu idąc twym tokiem myslenia bo pare modeli maja marnych w pysk....a tak nie jest polecam tego tplinka (1043) bo jest to najtańszy najszybszy router na rynku - dałem za niego 200 pln a otrzymałem gigabit lan wifi N na 3 antenach oraz złącze usb dzięki czemu mogę podłączony dysk odrazu udostępnic w całej sieci nie ma zadnej konkurencji na rynku - netgear czy d-link o takich parametrach kosztuje drugie tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Możesz, ale to nie zmieni podzespołów tego routera. Dla mniej zaawansowanych użytkowników polecam Tomato, które jest intuicyjne w obsłudze i ma masę ciekawych opcji :). W dalszym ciągu twierdzę, że lepiej dopłacić do Netgeara, żeby mieć niezawodny sprzęt. mam tego tplinka od roku i jest bardzo niezawodny - na soft nie narzekam i nie mam z nim zadnych problemów - nie bawiłem się w zadne zmiany bo nie ma to sensu - firmware oryginalny oferuje wszystko co potrzeba i działa stabilnie koelgo to ze trafiłeś jakis szwankujący model to mozesz sobie zatrzymać takie info tym bardziej że nie podałeś co to za model a przypisujesz to całej setce produktów tplinka - wieś i amatorka jednym słowem netgear tez jest do kitu idąc twym tokiem myslenia bo pare modeli maja marnych w pysk....a tak nie jest polecam tego tplinka (1043) bo jest to najtańszy najszybszy router na rynku - dałem za niego 200 pln a otrzymałem gigabit lan wifi N na 3 antenach oraz złącze usb dzięki czemu mogę podłączony dysk odrazu udostępnic w całej sieci nie ma zadnej konkurencji na rynku - netgear czy d-link o takich parametrach kosztuje drugie tyle Każdy zwykle chwali to co świetnie mu działa, albo gnoi to co mu się zepsuło (i zwykle przez to od razu szufladkuje danego wytwórce jako dobrego/złego)... Każda firma, ma w ofercie kilka lepszych/gorszych urządzeń (ale równie dobrze może to być dany egzemplarz - to w końcu sprzęt elektro...), więc nie ma się co spierać nad wyższością jednej marki nad drugą... Nawet Linksys'y się psują :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Tu się zgadzam, chwalimy to co dobrze działa i się nie psuje. W końcu po to ktoś zadaje pytanie na forum, żeby uzyskać przynajmniej kilka odpowiedzi od różnych osób :). mam tego tplinka od roku i jest bardzo niezawodny - na soft nie narzekam i nie mam z nim zadnych problemów - nie bawiłem się w zadne zmiany bo nie ma to sensu - firmware oryginalny oferuje wszystko co potrzeba i działa stabilnie koelgo to ze trafiłeś jakis szwankujący model to mozesz sobie zatrzymać takie info tym bardziej że nie podałeś co to za model a przypisujesz to całej setce produktów tplinka - wieś i amatorka jednym słowem netgear tez jest do kitu idąc twym tokiem myslenia bo pare modeli maja marnych w pysk....a tak nie jest polecam tego tplinka (1043) bo jest to najtańszy najszybszy router na rynku - dałem za niego 200 pln a otrzymałem gigabit lan wifi N na 3 antenach oraz złącze usb dzięki czemu mogę podłączony dysk odrazu udostępnic w całej sieci nie ma zadnej konkurencji na rynku - netgear czy d-link o takich parametrach kosztuje drugie tyle A więc tak: z jednej strony przyznaję Ci rację, że powinno się oceniać konkretny model sprzętu, a nie całą firmę, ale z drugiej strony po kilku latach funkcjonowania tp-linka na polskim rynku, można wyciągnąć pewne wnioski. I mamy większą szansę trafić na crap od tp-linka niż od netgeara. Miałem styczność z modelem TL-WR340G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 WGR od netgear jak najbardziej, niezawodne routery, ulepszone wersje WNR tez sa very nice. :] co do doswiadczen z roznymi producentami routerow i ich renoma, to raczej jesli chodzi o jakosc zwlaszcza nowych modeli to netgear stawialbym porownywalnie z linksys, pod nimi moze d-link i tp-link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...