Skocz do zawartości
zulik_

Mobo+proc+pamięc+grafika do 700 max.800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój obecny komputer (sig) trochę już nie domaga więc chciałbym go niedużym kosztem odmłodzić, trochę też pod kątem zbliżającej się premiery Mafii 2 :wink: Podejrzewam(aczkolwiek proszę o ewentualne wyprowadzenie z błędu) że nie opłaca się pozostawać dalej na s.939 i dokupować inny procesor i grafikę. Allegro, używki oczywiście wchodzą w grę. Myślałem nad jakimś starszym c2d i ewentualnie młodszą grafiką ale jestem otwarty na wszelkie propozycje. Pozdrawiam

Edytowane przez zul22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Jaki masz zasilacz? Ciężko będzie zbudować coś na C2D z mobo, grafą i pamięcią RAM a jak jeszcze będzie trzeba zasilacz to już totalna klapa.

Może Intel E5300 + jakaś tania płyta za 200zł, 2gb ram i 9800GT (pod warunkiem, że sprzedaż za jakieś grosze tamte części).

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

350W fortron. Tak sobie liczę e2160 - ok.100zł, 2gb mem - 180zł, mobo ? - nie wiem co pod c2d wybrać, i grafika powiedzmy 9600gso - stoi akurat jakas za 210zł. Mamy łącznie 490zł bez mobo. Jest sens czymś takim sie interesować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ciężki wybór do takiej kwoty ale ja bym postąpił tak

Przede wszystkim nie inwestuj w starą platformę bo prawdopodobnie już za rok będziesz musiał wydać kolejne 800zł na "upgrade" a efekt będzie mizerny...

Proponuje złożyć coś takiego:

AMD Athlon II X3 440 (AM3/95W) BOX 268,99zł

Asus M4A78LT-M AMD 760G 225,71zł

DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 152,49zł

Razem 647,19zł (ram.net.pl)

I w tym miejscu proponuje się zatrzymać w celu dozbierania jakiejś gotówki i zakupienia karty graficznej.

Nie podałeś w jakiej rozdzielczości planujesz rozgrywki ale wydaje mi się że powinieneś zainteresować się tymi modelami:

Mocniejsze:

GeForce 9800GT 512MB/1GB

Radeon HD4850 512MB/1GB

Słabsze:

Radeon 4670 512MB

GeForce GT 240 512MB

Gdybym ja miał coś polecić to konkretnie ten model Gigabyte 9800GT 512mb nówka 326zł

Razem z tym co poleciłem wyżej całkowity koszt to 973,44zł

Przekroczyłem budżet o niecałe 180zł ale zobacz co w zamian otrzymujesz:

* 3 rdzeniowiec

* Płyta główna am3 ze zintegrowaną grafiką (przyda się w czasie awarii lub jak będziesz zbierać pieniądze na lepszą dedykowaną :)

* Ram DDR3 (łatwiej w przyszłości rozbudowywać)

* 256bitowa szybka karta graficzna z porządnym chłodzeniem

* Wszystkie części nowe (nie katowane) i NA GWARANCJI!

* Dużo łatwiejsza i bardziej opłacalna ewentualna sprzedaż części w przyszłości :P

Takie jest moje zdanie ;)

Aaaa i jeszcze jedno - jakbyś jednak nie potrzebował zintegrowanej grafiki w płycie głównej (bo od razu kupisz kartę graficzną) to polecam Asrock M3A770DE 218,98zł. Wyjdzie o parę zł mniej a parę osób stwierdzi że i wydajniej ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet lekko naciągnięty, ale być może znajdę dodatkowe fundusze. Mam tylko wątpliwości co do radeonów. Coraz słychać o tym że nie wszystkie gry chcą na nich działać, ew. płynnie działać. Druga rzecz jak wygląda wsparcie physx, bo jest to zdaje się technologia nvidii? Nie ma żadnych problemów? Pytania może trochę podstawowe, ale mam 3 lata przerwy w kwestii nowinek technologicznych ;) Monitor mam 1440x900 także jest jeszcze kwestia czy warto się pchać w mocniejsze karty. I czy fortron to wytrzyma ;)?

Edytowane przez zul22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Pierwsze słyszę że na Radeonach jakieś gry nie chcą chodzić czy też przycinają (może pomyliłeś coś z Crossfire? bo tam zdarzają się mikroprzycięcia ale to nie tylko z ATI w SLI u nvidi to samo)

*Physix jest obsługiwany tylko przez karty nvidi, ale nie masz co się załamywać, żeby uzyskać efekty Apex Pysix np. w nadchodzącej Mafii 2 musiałbyś mieć dużo lepszy sprzęt cytuję

"Ale jeśli zachce nam się zaawansowanej fizyki APEX PhysX, to będziemy na wejściu potrzebować przynajmniej procesora 2.66 GHz Core i7-920, a potem dodatkowo, przy ustawieniach średnich albo jeden GeForce GTX 470, albo jeden GTX 260 do grafiki i 9800 GTX do obliczeń fizycznych. Jeśli chcemy najlepszej możliwej fizyki, to GTX 470 będzie podstawą a do tego 9800 GTX, lub GTX 285 jeśli zależy nam na najlepszej jakości, do fizyki."

*Do Twojej rozdzielczości spokojnie wystarczy karta 512mb. Jeżeli nie planujesz zmiany monitora na coś powyżej rozdz. 1680 x 1050 to 1GB możesz na dziś dzień sobie odpuścić (chyba że różnica między 512mb a 1GB to kilkanaście zł, wtedy warto je wydać na ten 1GB, będzie później łatwiej sprzedać :P)

*Markowy zasilacz 350W spokojnie wystarczy na ten zestaw. A jak zdecydujesz się na HD5670 to w stresie cała platforma powinna połykać maksymalnie ~230W po podkręceniu procesora i grafiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem trochę oferty i kusi mnie czy nie dołożyć 60zł do gts 250 512mb. Była by to odczuwalna różnica w wydajności i poborze prądu? Bo te 200zł jeszcze znajdę, czyli mogę raczej szukać całości w kwocie 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3 218,98zł

DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 149,99zł

Gigabyte Radeon HD4850 1GB DDR3/256b PCI-E OC 352,40zł

Razem: 990,36zł (ram.net.pl)

GTS250 to tez dobry wybor, z tym ze sa drozsze o ok 80-100zł w porownaniu do HD4850.

HD4850 vs GTS250

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gts 250 za 360zł idzie wyrwać też klik. Jakoś bardziej przekonują mnie produkty zielonych, chociaż w tej cenie to żadnego przyzwoitego chłodzenia mieć nie będą. Ale coś za coś... Jakie jest wiarygodne zużycie prądu dla 4850, gts 250? Dla 4850 znajduję wyniki od 110W do 255W, dla gts'a max co znalazłem to 240W. Tu może być już problem z zasilaczem wydaje mi się. Jakąś ew. tanią propozycję możecie podać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że wersje Green trudno nazwać GTS'em ;) Dlatego kolega pisał jaka jest różnica cenowa spora, bo wydajnościowa prawie zerowa. Co gra to inny wynik.

!edit

Pomylka, widze ze ten green przetaktowane w dol ma tylko pamieci. Spojrz na Zotaca tez ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli budżet zwiększył się do 1000zł to proponuje taki zestaw:

Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3 218,98zł

DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 149,99zł

Czyli zostaje ~360zł na kartę graficzną

Jeżeli chcesz GTS 250 to zdecydowanie w tej cenie najlepszy EVGA GeForce GTS 250 512MB a dlaczego? Bo ma bardzo dobry system chłodzenia :)

Jeśli chcesz ATI to:

HIS Radeon HD4850 512MB 365zł (wydajne chłodzenie kosztem ilości pamięci)

A jak potrzebujesz 1GB to:

Gigabyte Radeon HD4850 1GB ~350zł (ale jest dość głośny...)

Sapphire Radeon HD4850 1GB ~400zł (ma dodatkowo chłodzenie pamięci i lepszą kulturę pracy wentylatora)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi