boratsc Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Witam Komputer posiadam taki jak w sigu (tyle że aktualnie posiadam 2GB ramu), i w ramach nadchodzącej wielkimi krokami premiery mafii 2 chciałbym w nią pograć we wmiarę normalnych detalach (najlepiej na tv 32"). I teraz moje pytanie: co robić ? mam ok 1000zł na ten cel 0. Na pewno będe kupować dyski i to najprawdopodobniej 2x 1TB albo 1x 2TB (potrzebuje dużo miejsca) czyli -450zł do budżetu 1. Fajnie by było jak bym miał wirtualizacje, nie narzekam na swoje c2d ale niestety ono tego nie posiada 2. Nad grafiką nawet nie myślę, mam nadzieje że 4830 da radę jeszcze przez rok 3. i teraz największy problem połączony z pkt. 1 - RAM, chciałbym mieć 4GB z powrotem, ponieważ jedną kostke pożyczyłem swojej dziewczynie, więc jeśli jej kupie kostkę to odzyskam swoją i będe mieć z powrotem 4GB, ale nie wiem czy warto - może opłaca się to wszystko opchnąć i zainwestować w DDR3 ? ale to by się wizało z wymianą w zasadzie całego sprzętu :/ Więc teraz tak - jaki procek ? jakie dyski ? jeśli upgrade PC to 2x 1TB jeśli zostąłbym na aktaulnym mobo to 1x 2TB (warto pakować się w RAID w ogóle ?) generalnie co mam zrobić żeby było jak najlepiej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Who So Serious? Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) 1. Hmmm...To może E8400 + 2GB DDR2 (ta płyta nie obsługuje DDR3) 2. Grafiki chyba nie ma sensu zmieniać (na razie) - a nawet jeśli to na co? GTX260? Ja bym przeciągnął jeszcze na tym radku. Na Mafie styknie :) Na Gry Online można przeczytać, że na 9800GT bez PsyhX i Apex gra działa na max w 1280x1024 z AA :) A ta karta to podobna półka. Więc mój typ: Dyski + E8400 + 2GB DDR2. Edytowane 29 Lipca 2010 przez Who So Serious? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Samo DDR3 ci G da, to nie karta graficzna gdzie przepustowosc jest bardzo istotna. Ja w spi sie nie bawie, everestem nie podniecam więc oszczedzam na pamieciach. E8400 takze by mi sie podobal,. ale jego cena co tu duzo mowic jest chora, z e8200(mozna miec taniej na allegro) ale na tym mobo zabardzo nie zaszalejesz - niski mnoznik + 333 na starcie = wysokie fsb po oc, do q6600 mobo jest kiepskawe. Ja mysle tak : wyjdzie mafia, zobacze jak bedzie chodzic nie gorzej niz GTA4 to na to leje, nie ma się co martwić na zapas, a o dziwo pogloski sa ze optymalizacja mafii 2 jest dobra (w przeciwienstwie do jedynki heh). Jak dla mnie jesli chodzi o upgrade wyglada to tak : 1) Kupic P5B premium/Deluxe(mala doplata po sprzedazy obecnego mobo) + Q6600 G0 i krecic (cos ostatnio podrozaly, jeszcze nie dawno dalo sie je wyrwać za 300, a nawet i mniej zł - myślę ze C2Q podzielą los bartonów na soc A czy A64 X2 na s939), u ciebie dochodzi jeszcze kostka ramu(choc jak mialem 2GB to przymulal mi tylko AVP) 2) Przejsc na AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 No własnie cena E8400 lekko mówiąc odpycha :/ (choć tutaj: PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3.00Ghz 6MB Nowy (1158588968) - Aukcje internetowe Allegro jeszcze jest do przeżycia) Tak mi się własnie wydaje że pakowanie się w DDR3 jest bez sensu ale z drugiej strony mobo mnie ogranicza strasznie :/ a jak bym miale je wymieniać to pewnie już na coś z DDR3, ale szkoda mi moich całkiem niezłych kostek. Ale X2 555 BE korci mnie strasznie :/ Chyba zrobie tak: INTEL Core 2 Quad Q6600 4x2,4GHz rev G0 Najlepszy (1168346790) - Aukcje internetowe Allegro ___Asus P5B Deluxe - wypas pod 45nm fsb 1333 Mhz (1166735428) - Aukcje internetowe Allegro 2 x SAMSUNG F3 HD103SJ 1TB 7200rpm 32MB Promocja!! (1161795958) - Aukcje internetowe Allegro Mam nadzieje że to będzie dość sensowna zmiana z tego co mam wychodzi: 960 zł (z poniższym i zwrotem ze sprzedanych części) i do komputerka mojej panny: GOODRAM DDR2 2GB (2x1GB) DUAL 800MHz CL5 OKAZJA! (1165249405) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) No ty za swoje ramy przy sprzedazy jeszcze cos dostaniesz, a ja za 3x 1GB Goodramow 667 dostanę na 1GB DDR3 :lol2: , choc te pamieci mi w zupelnosci wystarczają, do q6600 by się nadały, do e8400 to tak jako tako, jedynie co to moglyby stanowić problem przy OC cepa z niskim mnoznikiem i wysokim fsb startowym jak wspomniany e8200 (robią 667 cl4, 800 cl5 @1.8V - wiecej niz 800 nie sprawdzalem bo i tak lecę na dzielniku 1:1. O ile ci się "nie pali" to Q6600 mozesz wyrwac taniej(często przeglądam allegro i czasem ktos jeszcze wystawi w cenie kup teraz 300 - 350, choc takie okazje znikaja w mgnieniu oka), nie chwaląc się przez takie polowanie udało mi się tanio wyrwać radka z podpisu. Pamieci do laski wzialbym jakies tansze - 1GB 667( tu ktos z forum chce sprzedac, moze by pocisł dwie kostki, no chyba ze muszą być nówki), wybacz ze myślę stereotypowo ale pewnie oc tam nie ma, komp sluzy do neta, filmów, moze jeszcze do simsów W ten sposób moze udac się obniżyć koszty o 100 -150 zł Edit: Tak poza tematem widzę ze robią się w twoich postach duze przerwy między wierszami - uzywasz moze opery ? (tez tak mam i nie wiem z czego to wynika czy z przegladarki czy ze skórki forum, czesto edytuje zeby to poprawic) Edytowane 29 Lipca 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Pamieci do laski wzialbym jakies tansze - 1GB 667( tu ktos z forum chce sprzedac, moze by pocisł dwie kostki, no chyba ze muszą być nówki), wybacz ze myślę stereotypowo ale pewnie oc tam nie ma, komp sluzy do neta, filmów, moze jeszcze do simsów W ten sposób moze udac się obniżyć koszty o 100 -150 zł Edit: Tak poza tematem widzę ze robią się w twoich postach duze przerwy między wierszami - uzywasz moze opery ? (tez tak mam i nie wiem z czego to wynika czy z przegladarki czy ze skórki forum, czesto edytuje zeby to poprawic) Dokładnie - opera 10.60 i takie wielkie przerwy powstają same z siebie :/ nie pisałem od czasu nowego skina i myślałem że to od tego tak jest :/ co do pamięci - strzał w dziesiątke - youtube, foobar, filmy (czasem nawet ostatnio w 1080p). w tej chwili jest tam semp 3600+ (na AM2), 2,5GB ramu, 8600GT (żeby wspierało filmy w HD) i jej to styka :) ram nie gram tam większej roli bo i tak pracuje w 667MHz. Nie narzekalem na swoje kostki, w oc zero problemów, ile im dałem tyle leciały :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jak myslicie jak bym kupil mobo z CF i dolozyl 4850 do tego? Zainwestowal bym troche wiecej w mobo, zasilke i tak zmieniam wiec da rade :-) procek ladnie leci nawet na powietrzu ale ogranicza mnie plyta :/ warto sie w to bawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jeśli mowa o grach to więcej jak 3.8 Ci raczej nie potrzebne ;) Zmiana mobo na LGA775 nie wiem czy wiele sensu ma skoro to daje rade na taki wynik jaki masz, czyli dobry. Sprzedaj 4830 i kup 5770, koszt mniej wiecej taki jakbys mial kupic nowe mobo i 4850. A i zasilacz podola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) 1. zasilacz i tak wymieniam (mój daje do innego komputera i dostaje na nowy za to) więc to nie problem 2. płyta którą mam jest do bani :/ i muszę ją zmienić (nie trzyma ustawień po OC), wiem że więcej jak 3.5 w grach różnicy już nie robi 3. Zobaczymy co mi jeden koleś odpisze bo takto dość okazyjnie kupie E8400 + P5Q + Ramy :) nie udało się :( Za tydzień już będzie kasa (1000zł + części) więc chciałbym już wiedzieć co robić ile bym dostał za mój aktualny zestaw ? Proc - 220zł, Mobo - 100zł, Grafa - 200zł ?, Pamięci - ? Za aktualny dysk + zasilacz dostaje 200zł (ale to chciałem przeznaczyć w sumie na obudowe) czyli mam 1000zł + ~800zł tak mi się wydaje, złoże coś wydajniejszego niż mój aktualny zestaw ? Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez boratsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boratsc Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Co o tym myślicie ? Sprzedałbym Proca + mobo + ram + dysk + zasiłkę, grafikę bym zostawił jak jest i dodałe tą 4850, z tego co patrzyłem po testach nawet niezły kop wydajności jest przy takim zestawie :) Ta zasilka da rade do CF i tego procka ? oczywiście będe próbował zrobić z niego X4 :) Chociarz tak jak czytam testy to jest strasznie różnie przy takim tandemie :/ no zobacze jeszcze czy ktoś będzie chciał mój sprzęt kupić :) Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez boratsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) 2 razy to wyjdzie trochę taniej. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...