Skocz do zawartości
Serantor

Ciecz w wersji Serka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, długo zwlekałem z założeniem tematu z moim chłodzeniem, przede wszystkim dlatego, że pokazywać nie ma za bardzo co. W chwili obecnej jestem w trakcie gruntownego remontu obudowy (Lancool K7), a co za tym idzie w chłodzeniu również pojawią się pewne zmiany. Tak to wyglądało ponad pół roku temu: Dołączona grafika Nie bić za kable i kiepskie ułożenie węży, to wersja testowa. Wersja ta przetrwała do teraz, temperatury były ok więc co tu ruszać. Zaczęło mnie jednak denerwować ciągłe trzymanie obudowy bez boku, głównym powodem jest kurz. W chwili obecnej za chłodnicą znajduje się rez i pompka (laing ddc1T). Procka chłodzi EK Supreme LT.

Jedyną zmianą od czasu wykonania tego zdjęcia była zmiana karty graficznej (Radeon 4890 Cyclone skończył w krainie wiecznych megaherców) na 5850 od sapphire.

Głównym założeniem jest schludne i wydajne LC, raczej nie znajdzie się tu nic czego jeszcze nie było. Czysto i skromnie. W chwili obecnej schnie tacka od mobo i zaślepki, niedługo przylecą bloki na mosfet (produkcji hilfiger) i top na lainga.

Plany na bliską przyszłość:

Zmiany w obudowie: zaszpachlowanie niepotrzebnych otworów, malowanie, zasłonięcie zatok na napędy, otwór na chłodnicę, mocowanie chłodnicy.

Zmiany w chłodzeniu: bloki na mosfet, top na pompkę, zmiana złączek na skręcane i niektórych na kątowe, rozmieszczenie elementów w układzie (rezerwuar i pompka zostanie przytwierdzona do ściany, na której na zdjęciu znajdują się wentylatory).

Dalsze plany:

Przedłużki kabli z oplotami - KONIECZNIE

Blok na NB i radiator na SB

Być może, zgrabne wyprowadzenie węża z obudowy w celu dolewania/spuszczania płynu z układu

Coś tam pewnie jeszcze wyjdzie

Wątpliwości i decyzje nie podjęte:

Kolorem przewodnim będzie czarny, pojawią się jednak elementy innego koloru - waham się między czerwonym, a niebieskim. W przypadku niebieskiego, zmienię płyn.

Umiejscowienie chłodnicy - myślę o pozostawieniu chłodnicy w bieżącym położeniu, wycięciu otworu w boku i zamontowaniu grilla lub postawieniu obudowy na wyższych nóżkach i wycięcia otworu w spodzie. Wszystko ma swoje za i przeciw, trochę bliżej mi do pozostawienia chłodnicy w obecnym położeniu.

Szpachlowanie - jak to cholera zrobić. Dziury są spore (front obudowy, miejsca na wentyle)

Temat zakładam, ponieważ potrzebuję kilku rad (akapit wyżej). Jeśli chodzi o przepływ powietrza i temperatury - zakrycie frontu nie wpłynie na ciepło podzespołów, a chłodnica stojąca na boku nie szkodzi karcie graficznej - sprawdziłem to podczas ostatnich upałów.

Z góry dzięki za konstruktywną krytykę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko w kwestii szpachlowania- jeśli otwory są duże musisz od wewnętrznej strony obudowy zaślepić czymś otwory- choćby schludnie przyciętymi (w razie eksponowania wnętrza) kawałkami tektury- które to zamalujesz. Jak to umocować- najprościej jakiś klej- poxipol, kropelka.

Dopiero wtedy nakładasz szpachlę na froncie budy.

Szpachla jest krucha i bez dodatkowej powierzchni "przyczepu" wykruszy Ci się z dużych otworów.

Edyt: wentyle na froncie to 120? Jeśli tak, to likwidując zatokę 3.5' oraz 2 x 5.25' umieścisz w tym miejscu chłodziarkę bez konieczności cięcia boku. Jeśli wystarczy miejsca dysk podwiesisz pod pozostałą 5.25' lub "uziemisz" na spodzie.

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, nie ma innego sposobu na pozbycie się tych otworów? Tektura i włókno szklane na przykład? W sumie dałoby radę zrobić tak jak piszesz, jakiś podkład dać między szkielet, a tą przednią nakładkę z pseudo grillem ale to lekka prowizorka.

EDIT: Tak 120. Teoretycznie tak, w praktyce wtedy 1/3 chłodnicy nie będzie miała dopływu powietrza. Tam ma docelowo znaleźć się pompka i rez dlatego na chłodnicę przewiduję jedynie spód lub bok.

Edytowane przez Serantor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi