anakonda Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 witam Pewnie temat był wałkowany ale... Mam zakupiony procek xeon 3120, plyte foxconn mars i 4gb ocz reaper. brakuje mi jeszcze paru komponentów wiec sprzetu nie zmontowałem. Kusi mnie jednak i5 750 i zastanawiam się czy nie opchnąć podzespołów. Który proc lepiej dałby radę? W sumie najwięcej to gram. Zakładam że i5 poszłoby na ok 4GHz a xeon 4,5-5 GHZ (teoretyzuje bo procka nie sprawdzalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenpl Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Wszystko zależy od tego ile możesz maksymalnie przeznaczyć na nowy komputer. Obie opcje dałyby radę ale wydajniej będzie na i5 750. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Wydajniej ? Bez przesady, miałem podobny dylemat: brać i7 860 (cywilny odpowiednik Xeona 3440) czy i5 750. Wybrałem to drugie, bo w grach niczym się nie różnią. Jedynie Xeon i 860 posiadają technologię HT, która przydaje się przy profesjonalnych zastosowaniach. Nie ma sensu dopłacać do HT, które w grach i codziennym użytkowaniu nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenpl Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Owszem wydajniej będzie na i5 750 gdyż xeon 3120 posiada tylko 2 rdzenie bez HT (2wątki)... Więc nie miałeś podobnego dylematu lecz całkiem inny :P Owszem 4 rdzeniowce w grach wykazują taką samą wydajność jak 4 rdzeniowce z 8 wątkami i nie warto do nich dopłacać, ale to już zupełnie inna kwestia. Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Oj faktycznie, zwracam honor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anakonda Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Koszta upgrade byłyby niewielkie. Pamięci i mobo dla lga 775 i socket 1156 to praktycznie te same pieniądze. w sumie tylko na procku musialbym doplacic ze 250 pln. Warto dorzucić jeśli się kompa modernizuję raz na 2-3 lata. Chyba opchnę tego xeona. A tak z innej beczki. Ciekaw jestem czy ludzie którzy wyciągają po 5 ghz z procków, zasuwają na tych częstotliwościach w giery czy tylko superpi liczą :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenpl Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Pamiętaj także o tym że intel w 2011 wprowadza nową podstawkę LGA 1155 ;) Jeżeli modernizujesz kompa na 2-3 lata to namawiam Cię abyś kupił i5 750 zdecydowanie lepiej sobie poradzi niż 2 rdzeniowy Xeon. Co do Twojej innej beczki to 5GHz na tym i5 750 nie da się osiągnąć na zwykłym chłodzeniu, potrzeba tutaj czegoś bardziej radykalnego niż radiator z wentylatorem - Hazzan's 5404.74 mhz CPU-Z run with Core i5 750 @ 5404.7MHz Wystarczy chłodzenie ciekłym azotem ;) I nie potrzeba takich częstotliwości do gier a raczej do bicia rekordów w benchmarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...