Skocz do zawartości
anakonda

xeon 3120 czy i5 750

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Pewnie temat był wałkowany ale...

Mam zakupiony procek xeon 3120, plyte foxconn mars i 4gb ocz reaper. brakuje mi jeszcze paru komponentów wiec sprzetu nie zmontowałem. Kusi mnie jednak i5 750 i zastanawiam się czy nie opchnąć podzespołów.

Który proc lepiej dałby radę? W sumie najwięcej to gram.

Zakładam że i5 poszłoby na ok 4GHz a xeon 4,5-5 GHZ (teoretyzuje bo procka nie sprawdzalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajniej ? Bez przesady, miałem podobny dylemat: brać i7 860 (cywilny odpowiednik Xeona 3440) czy i5 750. Wybrałem to drugie, bo w grach niczym się nie różnią. Jedynie Xeon i 860 posiadają technologię HT, która przydaje się przy profesjonalnych zastosowaniach. Nie ma sensu dopłacać do HT, które w grach i codziennym użytkowaniu nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem wydajniej będzie na i5 750 gdyż xeon 3120 posiada tylko 2 rdzenie bez HT (2wątki)... Więc nie miałeś podobnego dylematu lecz całkiem inny :P

Owszem 4 rdzeniowce w grach wykazują taką samą wydajność jak 4 rdzeniowce z 8 wątkami i nie warto do nich dopłacać, ale to już zupełnie inna kwestia.

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszta upgrade byłyby niewielkie. Pamięci i mobo dla lga 775 i socket 1156 to praktycznie te same pieniądze.

w sumie tylko na procku musialbym doplacic ze 250 pln. Warto dorzucić jeśli się kompa modernizuję raz na 2-3 lata.

Chyba opchnę tego xeona.

A tak z innej beczki. Ciekaw jestem czy ludzie którzy wyciągają po 5 ghz z procków, zasuwają na tych częstotliwościach w giery czy tylko superpi liczą :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj także o tym że intel w 2011 wprowadza nową podstawkę LGA 1155 ;)

Jeżeli modernizujesz kompa na 2-3 lata to namawiam Cię abyś kupił i5 750 zdecydowanie lepiej sobie poradzi niż 2 rdzeniowy Xeon.

Co do Twojej innej beczki to 5GHz na tym i5 750 nie da się osiągnąć na zwykłym chłodzeniu, potrzeba tutaj czegoś bardziej radykalnego niż radiator z wentylatorem - Hazzan's 5404.74 mhz CPU-Z run with Core i5 750 @ 5404.7MHz

Wystarczy chłodzenie ciekłym azotem ;) I nie potrzeba takich częstotliwości do gier a raczej do bicia rekordów w benchmarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi