[ HAIZ ] Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Dzień dobry. Usterka wystąpiła w wyniku rozładowania się baterii podczas oglądania filmu na laptopie ASUS M50V z Windows Vista. W efekcie nie uruchamia się, po uruchomieniu widnieje czarny ekran oraz słychać jednokrotny dźwięk ładowania się windy i to wszystko. Nie reaguję na klawisz typu f8, aby wybrać np. tryb awaryjny. Niby coś tam myśli co sygnalizuję dioda lecz nie startuje. Jedną z przyczyn mogła być automatyczna aktualizacja biosu podczas wyładowania baterii. Co o tym sądzicie oraz jak zresetować bios w/w modelu? "Sprawca" oznajmił, że po naładowaniu baterii komp się uruchomił, pokazały mu się możliwe tryby (awaryjny itp.) jakiś wybrał, komputer myślał, ekran zaczął mrugać raz biały raz czarny potem sam nie wie co zrobił a efekt końcowy jak napisałem wyżej. Szukałem na google i nic ciekawego. Propozycje mile widziane ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Weź latarkę, przyświeć w matrycę i zobacz czy wyświetla cokolwiek bez podświetlenia własnego. Być może podświetlenie zostało wyłączone z poziomu Bios bądź sterownika. Powinno uruchamiać się je skrótem klawiszowym (na klawiaturze masz oznaczone Fn+??), spróbuj również pokombinować skrótem przełączającym obraz na monitor zewnętrzny, może jest przekierowany sygnał. Jeśli nie, po nagłym zaniku zasilania mógł paść inwerter bądź matryca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ HAIZ ] Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Podświetliłem, nic nie widać. Robiłem skróty Fn oraz + i nic, przełączałem na zewnętrzny i także nic. Gdyby to był inwerter to nie spodziewałbym się zasilania w ogóle, matryca... hmm nie strasz ;) A może jak napisałem bios się zwiesił? Jak zresetować bios w/w modelu? Jakaś zworka? bateria na 5min? Gdzież je odnaleźć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Jeśli po odkręceniu dolnych pokryw nie widzisz nigdzie baterii to prawdopodobnie jest ona przed Tobą ukryta gdzieś głębiej i będziesz musiał rozkręcać notebooka. Może być również pod klawiatrą albo skitrana gdzieś pod klapeczką w komorze akumulatora (po jego wyjęciu uzyskujesz dostęp). Nie sądzę, żeby reset Biosu tutaj pomógł. Edytowane 31 Lipca 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Czy na zewnętrzym monitorze jest obraz? Jeśli tak, czy jest zupełnie normalny? Czy wcześniej były jakiekolwiek problemy z grafiką? Mam na myśli : artefakty, resety, zwisy przy graniu, bluescreeny, gasnący ekran, błędy sterownika lub przypadki kiedy włączałeś laptopa i nie odpalał za pierwszym razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...